20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Π. Κουρουμπλής από Σφακιά: “Η πατρίδα υφίσταται έναν άλλο πόλεμο, μια νέα οικονομική κατοχή”

Ημερομηνία:

Παρουσία και του Υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή στον εορτασμό της Επετείου της κήρυξης της «επανάστασης του 1821 στην Κρήτη», στον Ιερό Ναό Παναγίας Θυμιανής Σφακίων έγιναν τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στα Σφακιά.

Ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής παρευρέθηκε σήμερα στον εορτασμό της Επετείου της κήρυξης της «επανάστασης του 1821 στην Κρήτη», στον Ιερό Ναό Παναγίας Θυμιανής Σφακίων.

Ο κ. Π. Κουρουμπλής , κατά την ομιλία του τόνισε :

«Θέλω να καταθέσω την ψυχή μου αυτή τη στιγμή. Σήμερα σε αυτόν εδώ τον τόπο τιμούμε τους υπερβατικούς ανθρώπους που δεν κοίταξαν τη σκοπιμότητα, υπερασπίστηκαν την τιμή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, έδωσαν ό,τι καλύτερο και αγαθότερο υπάρχει στη ζωή, για να διαφυλάξουν την ελευθερία του τόπου και της πατρίδας».

Εν συνεχεία ανέφερε ότι « Η πατρίδα υφίσταται έναν άλλο πόλεμο και μια άλλη απειλή, ουσιαστικά μια νέα οικονομική κατοχή. Γι αυτό καλούμεθα όλοι, αυτήν τη μεγάλη στιγμή, που η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μια εθνική προσπάθεια, να καταθέσουμε τον καλό μας εαυτό, γιατί η πατρίδα έχει ανάγκη τον πατριωτισμό όλων μας. Μας λένε σήμερα ορισμένοι : «Πιστεύετε στο όνειρο και αρνείστε την πραγματικότητα». Χωρίς να πιστεύεις στο όνειρο, χωρίς όραμα, χωρίς ελπίδα δε μπορείς να δημιουργήσεις στη ζωή. Ο άνθρωπος αλλάζει τη ζωή και όχι η ζωή τον άνθρωπο».

11390162_504897099667730_4043527013583823244_n

Λίγο αργότερα ο Υπουργός παρευρέθηκε στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στα Σφακιά, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, της Διοίκησης της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, του Περιφερειάρχη Κρήτης, του Δήμου Σφακίων και φορέων της περιοχής.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής επεσήμανε ότι η δημιουργία του συγκεκριμένου ιατρείου οφείλεται σε ανθρώπους με όραμα, σχολιάζοντας ότι ενδεχομένως κάποιοι στην αρχή να τους χαρακτήρισαν ως γραφικούς.

Τόνισε δε ότι «μέσα από συλλογικές προσπάθειες οφείλουμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες που διαθέτει η χώρα».

“Η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαντλήσει όχι το πλεόνασμα αλλά το υστέρημα της οικονομίας, γιατί η κοινωνία που δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο έχει ανάγκη ένα ανθρωποκεντρικό κράτος με ευαισθησία. Να εμπεδώσουμε ένα αίσθημα ασφάλειας ώστε και οι Σφακιανοί να μη μένουν μόνο με την ιστορική μνήμη αλλά να ζουν μια σύγχρονη πραγματικότητα. Αν κάτι συμβεί, να νιώθουν ότι υπάρχει ένας γιατρός εδώ για τη ζωή τους. Η ζωή από μικρό με έκανε ρεαλιστή και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι θα βρούμε τους τρόπους για να εμπεδώσουμε ένα σύστημα υγείας με ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα υπηρετεί την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και θα εξασφαλίζει πρόσβαση σε όλους χωρίς διακρίσεις”, είπε.

11412168_504896803001093_6666405906388724552_n

Αναφερόμενος στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα των φαρμάκων υπογράμμισε ότι : « Για πρώτη φορά, τα τελευταία 30 χρόνια, υπήρξε πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο που τόλμησε να πει στις πολυεθνικές ότι επί 10 χρόνια ζουν υπό το καθεστώς φορολογικού παραδείσου σε αυτή τη χώρα. Αυτή είναι η ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Σήμερα η συμμετοχή του πολίτη στα φάρμακα έχει ανέβει στο 30%. Αυτά που εξασφαλίσαμε και αυτά που θα εξασφαλιστούν, δε θα επιστρέψουν στους δανειστές αλλά στον αδύναμο οικονομικά πολίτη, μέσω της μείωσης της ασφαλιστικής του συμμετοχής στο φάρμακο.

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε : «Υπήρξε καθυστέρηση από όλες τις κυβερνήσεις σε μια περιοχή που έχει γράψει Ιστορία. Τα Σφακιά δεν αρκεί να είναι μόνο στα ποιήματα αλλά και στη σκέψη των κυβερνώντων”, ενώ δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο Υγείας θα στελεχώσει το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο των Σφακίων».

Από τα Χανιά ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργείου για την κάλυψη κενών θέσεων προσωπικού στα νοσοκομεία και τις δομές Υγείας σε όλη τη χώρα, χαρακτηρίζοντας την υποστελέχωση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η δημόσια υγεία. Παράλληλα τόνισε ότι πυλώνας του συστήματος Υγείας είναι η πρωτοβάθμια γροντίδα υγείας.

"google ad"

« Χωρίς οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με στρατηγική την πρόληψη, δεν μπορεί να υπάρξει σύστημα Υγείας» τόνισε.

Ο κ Κουρουπλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στην πολιτική του υπουργείου του για το φάρμακο με αφορμή και τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών για πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από σούπερ μάρκετ.

«Πάντα είχαμε τη θέση ότι δεν υπάρχει ανάγκη στην Ελλάδα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα να πάνε στα σούπερ μάρκετ. Στην Ελλάδα υπάρχουν 11500 φαρμακεία. Σε κάθε γωνιά υπάρχει ένα φαρμακείο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να πάνε τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ».

Και διευκρίνισε: «Εγώ δεν σας κρύβω ότι απαίτηση της Τρόικας ήταν να πάνε όλα τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση δεν έδωσε το δικαίωμα κατά τη διαπραγμάτευση. Δεν συμφώνησε να πάνε όλα τα μη συνταγογραφούμενα, αλλά ένα μέρος από αυτά. Αυτό δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι φαρμακοποιοί. Ας έχουν εμπιστοσύνη στην πολιτική ηγεσία που τους έδειξε σεβασμό και είναι ειλικρινής στην προσπάθεια να δώσομε λύση. Η χώρα κάνει διαπραγμάτευση. Τι να κάνουμε; Να σταματήσουμε την διαπραγμάτευση διότι έχουν εμμονές σε ένα τέτοιο θέμα;»

Ο κ. Κουρουπλής αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, επισημαίνοντας ότι κάθε μέρα θέτουν και νέα ζητήματα.

Είπε χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός είπε προχθές στη Βουλή ότι δεν γίνεται αυτή η δουλειά να συνεχίζεται. Κάθε πρωί που ξυπνάνε οι φίλοι μας στην Ευρώπη μάς ζητάνε και κάτι καινούργιο. Αυτή η ιστορία πρέπει κάποτε να τελειώσει. Έξι ζητήματα έθεσε ο πρωθυπουργός, με πρώτιστο το ζήτημα της αναδιάρθρωσης. Χωρίς αναδιάρθρωση δεν μπορούμε να πάμε σε καμία διαπραγμάτευση. Από εκεί και πέρα έδειξε κατανόηση, έδειξε σωφροσύνη , έδειξε υπευθυνότητα. Υποχώρησε και σε πολλά ζητήματα για τα οποία δέχεται και κριτική μέσα από το κόμμα. Αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί να πάει πιο πίσω. Εμείς δεν θέλουμε να δεχτούμε αυτό που δεν θέλουν να παραδεχτούν αυτοί: ότι τα μέτρα που έλαβαν μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν».

Να σημειώσουμε επίσης ότι σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κουρουμπλής επαλήθευσε ότι “αξιοποιείται” και ο πρώην δήμαρχος Χανίων και πρώην Υπουργός Υγείας Μανώλης Σκουλάκης στο Ινστιτούτο «Γεώργιος Ν. Παπανικολάου» – Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Πληροφόρησης και Έρευνας του Καρκίνου.

Είπε σχετικά: “Τι να κάνει; Να κάθεται; Να πάει στα καφενεία; Κι εκεί είναι ένας χώρος πάρα πολύ χρήσιμος να αξιοποιηθεί”

Από τα Σφακιά ο κ Κουρουπλής έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν σημαντικές, όπως επεσήμανε, ανακοινώσεις που θα αφορούν τα ιδρύματα πρόνοιας σε όλη την χώρα.

Την κορδέλα των εγκαινίων του Πολυδύναμου Ιατρείου έκοψε ο υπουργός Υγείας, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολλάκη επί της δημαρχίας του οποίου δημιουργήθηκε το Ιατρείο, της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Βάγιας Βαγιωνάκη, του επικεφαλής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, του Περιφερειάρχη Κρήτης και πλήθους κόσμου.

Το νέο κτίριο που φιλοξενεί το Πολυδύναμο Ιατρείο βρίσκεται στην είσοδο της Χώρας Σφακίων και καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. Διαθέτει ακτινολογικό, μικροβιολογικό και βιοχημικό εργαστήριο, καρδιολογικό, παιδιατρικό, χειρουργικό και παθολογικό τμήμα, αίθουσα βραχείας νοσηλείας και βοηθητικούς χώρους.

Σε πρώτη φάση θα στελεχωθεί με αγροτικό γιατρό και παιδίατρο ενώ θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για ενίσχυσή του με δύο επικουρικούς γιατρούς.

Πριν τα εγκαίνια του ιατρείου, ο κ. Κουρουπλής έδωσε το παρών στις επετειακές εκδηλώσεις για την επανάσταση των Σφακίων κατά των Τούρκων στην «Θυμιανή Παναγιά».

Οι φωτός είναι του Σήφη Χιωτάκη.

Δείτε και βίντεο με χορούς κατά τα εγκαινια του Ιατρείου:

Πάρτε και μια γεύση Σφακιανής λεβεντιάς. Εγκαίνια Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σφακίων

Posted by Σηφης Χιωτακης on Sunday, June 7, 2015

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...