21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Π. Κρούγκμαν: Η Γερμανία δολοφονεί το Ευρωπαϊκό Σχέδιο – Αυτό είναι πραξικόπημα! Οι προτάσεις προς την Ελλάδα είναι προϊόν καθαρής εκδικητικότητας

Ημερομηνία:

Για θανατηφόρο πλήγμα της Γερμανίας στο όραμα της Ενωμένης Ευρώπης μιλά ο Πωλ Κρούγμαν με σημερινό του άρθρο:

Ας υποθέσουμε ότι θεωρείται τον Τσίπρα έναν ανίκανο παλιάτσο. Ας υποθέσουμε ότι θα θέλατε να δείτε τον ΣΥΡΙΖΑ έξω από το παιχνίδι της εξουσία. Ας υποθέσουμε ακόμα ότι καλωσορίζεται την πιθανότητα να φύγουν οι Έλληνες από το ευρώ.

Ακόμα και αν όλα αυτά είναι αλήθεια, αυτή η λίστα που παρουσιάστηκε στους Έλληνες από το Eurogroup είναι παράνοια. Το hashtag #thisisacoup (μτφ: αυτό είναι ένα πραξικόπημα) είναι απολύτως αληθινό. Αυτό ξεφεύγει από την αγριότητα στην καθαρή εκδικητικότητα, στην απόλυτη καταστροφή κάθε έννοιας εθνικής κυριαρχίας δίχως καμία ελπίδα ανακούφισης.

Υποτίθεται ότι είναι μία προσφορά την οποία η Ελλάδα δε μπορεί να αρνηθεί. Αλλά ακόμα και έτσι είναι μία γκροτέσκα προδοσία του Ευρωπαϊκού σχεδίου και όλων αυτών που υποτίθεται αντιπροσωπεύει για τους λαούς.

Υπάρχει κάτι για να οδηγήσει πίσω την Ευρώπη από το χείλος της καταστροφής; Αυτό που ακούγεται είναι ότι ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να επανεισάγει κάποια λογική και ότι ο Ολάντ κάπως αντιστέκεται στη γερμανική ηθική σε σχέση με την οικονομία. Αλλά η ζημιά έχει ήδη γίνει. Ποιος θα ξαναεμπιστευθεί τις καλές προθέσεις της Γερμανίας μετά από αυτό που συνέβη;

Κατά ένα τρόπο τα οικονομικά στοιχεία έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο. Αλλά και πάλι, ας είμαστε ξεκάθαροι: Αυτό που μάθαμε τις τελευταίες εβδομάδες είναι ότι το να είσαι μέλος της ευρωζώνης σημαίνει ότι οι δανειστές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία.

Αυτό δεν έχει καμία σχέση ακόμα και με την οικονομική λογική της λιτότητας. Παραμένει αληθινό όσο κάθε άλλη φορά ότι το να επιβάλλεις σκληρά μέτρα λιτότητας δίχως ανακούφιση στο χρέος είναι μία καταδικασμένη πολιτική ανεξαρτήτως του πόσο πρόθυμη είναι η χώρα να αποδεχτεί τoν πόνο.

Μπορεί η Ελλάδα να βγει επιτυχώς από το ευρώ; Και θα προσπαθήσει η Γερμανία να εμποδίσει την επανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας; Δυστυχώς, αυτό είναι το ερώτημα που θα πρέπει να θέσουμε.

Το Ευρωπαϊκό Σχέδιο – ένα σχέδιο που πάντοτε υμνούσα και υποστήριζα – έχει ήδη υποστεί ένα τρομακτικό, πιθανότατα θανατηφόρο πλήγμα. Και οτιδήποτε και αν έχετε στο μυαλό σας για τον ΣΥΡΙΖΑ ή για την Ελλάδα, δεν ήταν οι Έλληνες που το έκαναν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...