18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Π. Πολάκης: Η πρότασή μας είναι η μοναδική βιώσιμη και άμεσα υλοποιήσιμη για τους πληγέντες αγρότες της Κρήτης | Βίντεο

Ημερομηνία:

Συζητήθηκε χθες στη Βουλή, η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλου Πολάκη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη σχετικά με την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των αγροτών του Νομού Χανίων που επλήγησαν πρόσφατα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Σε κείμενο που ανέρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του ο Χανιώτης βουλευτής σημειώνει:

Στην διαδικασία της Ερώτησης αναφέρθηκα με ακριβείς αριθμούς και στις κατεστραμμένες υποδομές των θερμοκηπίων, αλλά και στη ζημιά στην ελαιοκαλλιέργεια, ενώ ξανάθεσα το ζήτημα του εντόμου που επιτέθηκε φέτος στην θερμοκηπιακή τοματοκαλλιέργεια, για το οποίο είχαμε καταθέσει νωρίτερα (τον Σεπτέμβριο) σχετική γραπτή Ερώτηση που μέχρι σήμερα παραμένει αναπάντητη.

Η τοποθέτησή μου ήταν εστιασμένη στο πρόβλημα των αγροτών συμπολιτών μου, αλλά και σαφής στο σκέλος της πρότασης για λύση (όπως είχαμε συνεννοηθεί στα Χανιά με παραγωγούς και φορείς). Κι αυτό διακρίνει την Ερώτησή μου από άλλες σχετικές (πχ Γκεκγκέρογλου ΚΙΝΑΛ & Συντυχάκη ΚΚΕ), οι οποίες… η μέν πρώτη “θόλωνε” περισσότερο παρά ξεκαθάριζε την σαφέστατη δυνατότητα και τον χρόνο καταβολής αποζημιώσεων από το ειδικό Ταμείο Αποζημιώσεων μικρής έκτασης De Minimis και μάλιστα περισσότερο με ύφος συμπολίτευσης παρά αντιπολίτευσης, και η δεύτερη που εξάντλησε την κριτική της στις πιθανές περικοπές δαπανών για δακοκτονίες, δίνοντας το πάτημα στον Υπουργό να αναλωθεί σε επιστημονικές συζητήσεις.

Η απάντηση του Υπουργού θέτει στην ουσία 2 (αντικρουόμενα πράγματα…:

1) “…θα εξαντλήσουμε όλες τις υπαρκτές δυνατότητες χρηματοδότησης για αποζημιώσεις” και

2) “…η λύση πρέπει να δοθεί με συνεκτίμηση των αιτημάτων σε εθνικό επίπεδο και όχι εστιασμένα στα Χανιά”. Αν αυτή η αφήγηση περιλαμβάνει και τη δική μας πρόταση για ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ μέχρι το τέλος του χρόνου από το Ταμείο De Minimis…, θα το δούμε και θα φανεί τις επόμενες ημέρες.

Από τη μεριά μας ξεκαθαρίσαμε ότι στη δεδομένη φάση η πρότασή μας είναι η μοναδική βιώσιμη και άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση, που θα σημάνει πρακτικά και τη μόνη δυνατότητα που έχουν πλέον οι πληγέντες αγρότες να συνεχίσουν από δω και πέρα να παράγουν !

Δείτε και σχετικό βίντεο:

Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αποζημιώσεις σε παραγωγούς από ακραία καιρικά φαινόμενα στον Νομό Χανίων»

κύριε Υπουργέ,

το διάστημα από την Κυριακή 10/11 έως και την Τετάρτη 13/11/19, έντονα καιρικά φαινόμενα που περιλάμβαναν χαλαζόπτωση, υδροστρόβιλους και πλημμύρες από έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν το Νομό Χανίων, με αποτέλεσμα να πληγεί κυρίως ο αγροτικός κόσμος, αφού υπέστη ζημιές (σε κάποιες περιπτώσεις ολοσχερείς) στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Ελαφονησίου 700 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργεια υπέστησαν ζημιές στα υλικά επικάλυψης των θερμοκηπίων εξαιτίας της χαλαζόπτωσης. Το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται στο ποσόν των 1.400.000 ευρώ (τουτέστιν 700 στρέμματα επί 2.000 € ανά στρέμμα για αγορά και τοποθέτηση πλαστικής επικάλυψης). Στην περιοχή της Κουντούρας 300 στρέμματα θερμοκηπιακής κάλυψης υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση, με το κόστος να ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στα 600.000 € συνολικά. Ταυτόχρονα, 150 στρέμματα θερμοκηπιακής κάλυψης υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από τους υδροστρόβιλους, καθώς αποκολλήθηκε το σύνολο της υποδομής. Το κόστος αποκατάστασης των υποδομών αυτών υπολογίζεται στα 3.250.000 € (τουτέστιν 100 στρέμματα μεταλλικής κατασκευής επί 25.000 € ανά στρέμμα και 50 στρέμματα ξύλινης κατασκευής επί 15.000 € ανά στρέμμα).

"google ad"

Τέλος, στην περιοχή Φαλάσσαρνα 30 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από την χαλαζόπτωση. Το κόστος αποκατάστασης εκτιμάται να ανέλθει στα 750.000 € συνολικά. Το συνολικό κόστος επομένως για την αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια (6.000.000) €.

Για την άμεση ανακούφιση των παραγωγών προτείνουμε την αποζημίωση από το Ταμείο αποζημιώσεων De minimis που αφορά σε ζημιές μικρής έκτασης. Το ταμείο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το παρέδωσε με το ποσόν των 70.000.000 € τα οποία αν δεν διατεθούν έως 31-12-2019 χάνονται, αφού δεν μπορούν να μεταφερθούν στο αντίστοιχο πρόγραμμα αποζημιώσεων της τριετίας 2020-2023. Ταυτόχρονα ζητείται η παράταση αποπληρωμής δανείων που ήδη έχουν πάρει οι παραγωγοί, καθώς και μέτρα ανακούφισης για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Επειδή οι παραγωγοί στις παραπάνω περιοχές βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και δη κατά την έναρξη της συγκομιδής κηπευτικών προϊόντων, ενώ είναι ήδη επιβαρημένοι με δανεισμό, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται η Κυβέρνηση να αποζημιώσει τους αγρότες για τις ζημιές, ταυτόχρονα με τη λήψη μέτρων ανακούφισης για την αντιμετώπιση των δανειοδοτικών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεών τους και πότε ;

Θα γίνει δεκτός ο προτεινόμενος τρόπος αποζημίωσης από το Ταμείο De minimis ακολουθώντας το παράδειγμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διέθεσε συνολικά από αυτό 90.000.000 € σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές την προηγούμενη περίοδο;

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...