17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Π. Πολάκης και Ν. Καλογερής: Παγχανιώτικη σύσκεψη φορέων για τη δημιουργία ολοκληρωμένης πρότασης αξιοποίησης των κτιρίων στο Λόφο Καστέλι

Ημερομηνία:

Με δηλώσεις τους ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Πολάκης καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής, αφού εκφράζουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία ξενοδοχείου στο Λόφο Καστέλι και τονίζουν την σχεδόν συνολική αντίθεση της Χανιώτικης κοινωνίας σε μία τέτοια προοπτική, καλούν σε σύσκεψη των φορέων των Χανίων ώστε να προκύψει μία λύση που θα σέβεται την ιστορία των κτιρίων και τις κοινωνικές ανάγκες όμως θα είναι συμφέρουσα και προς το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Πιο αναλυτικά, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Χανίων μεταξύ του Χανιώτη βουλευτή και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων καθώς και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολάκης δήλωσε τα εξής:

“Είναι φανερή η διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας της Χανιώτικης κοινωνίας τα κτίρια στο Λόφο Καστέλι να μη δοθούν για τουριστική εκμετάλλευση. Ο τέως πρύτανης του Real Estate και νυν Υφυπουργός Παιδείας εδωσε τον καλύτερό του εαυτό για να προχωρήσει μία τέτοια σύμβαση, παράνομα όπως φαίνεται και από τα έγγραφα.

Εγώ καλώ δημόσια τον Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή να ηγηθούν σύσκεψης των φορέων του νομού με όλες τις εκφράσεις του, από το Πολυτεχνείο και το Επιμελητήριο, μέχρι την Αρχαιολογία και όλους τους επιστημονικούς φορείς καθώς και τους εμπορικούς φορείς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση για το τι πρέπει να γίνει στα κτίρια στο Λόφο Καστέλι.

Δε μπορούμε να παραδώσουμε και αυτό το κομμάτι της ιστορίας των Χανίων για ξενοδοχοποίηση για να βγάζει 300.000 ευρώ τον χρόνο το Πολυτεχνείο.

Το ποσό είναι γελοίο και πρέπει να ντρέπεται ο κ. Διγαλάκης! Είναι τα ποσό που θα έπαιρνε το Πολυτεχνείο από ένα επιδοτούμενο ψευτοπρόγραμμα… Πολλαπλάσια μπορούν να είναι τα οφέλη και για το Πολυτεχνείο από μία σοβαρή πρόταση που θα κατατεθί από τη μεταφορά στα κτίρια του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, ή από τη δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ή από τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας Νεοφυών Επιχειρήσεων.

Εγώ τους καλώ και επίσημα, τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας.”

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής δήλωσε:

“Δεν είναι η καλύτερη λειτουργία αυτή του ξενοδοχείο. Ο τότε πρύτανης έκανε μία πρόταση η οποία για εμένα δεν είναι σωστή αλλά δεν είναι και ολοκληρωμένη. Είναι μία πρόταση όπου βγάζει την κατάληψη από το κτίριο και προτείνει κάτι τέλος πάντων.

Εγώ θεωρώ ότι τα Χανιά αυτή τη στιγμή – και δεν το θεωρώ μόνο εγώ αλλά όλη η Χανιώτικη κοινωνία και οι περισσότεροι φορείς – δε χρειάζονται μία τέτοια χρήση στα κτίρια. Όλοι αυτοί οι φορείς θεωρούν ότι το μνημείο με την ιδιαιτερότητα που έχει και στο σημείο που βρίσκεται, δεν έχει το δικαίωμα να το διαχειριστεί κατ’ αποκλειστικότητα το Πολυτεχνείο Κρήτης χωρίς να λάβει υπόψη την άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Νομίζω ότι αν κάτσουμε να συζητήσουμε, ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση η οποία θα είναι για το καλό της πόλης και του Πολυτεχνείο, αφού άλλωστε είναι περιουσιακό του στοιχείο.

Ο Δήμος Χανίων, για μένα, είναι ο πρώτος που πρέπει να βγει μπροστά, αλλά υπάρχουν και άλλοι, και φορείς και άτομα που μπορούν να συμβάλλουν στη διαδικασία.

Η Αρχαιολογία πρέπει επίσης να έχει ένα σημαντικό ρόλο.

Ότι λύση πάντως επιλογεί πρέπει να είναι ολοκληρωμένη. Δεν πάμε απλά να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ξενοδοχείου, δεν πάμε απλά να εκκενώσουμε μία κατάληψη, πάμε να σώσουμε το μνημείο και να το αξιοποιήσουμε εις όφελος της κοινωνίας”

"google ad"

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...