24.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Π. Πολάκης: Το νέο νεοφιλελεύθερο διαμάντι που εξαπέλυσε ο κ. Μητσοτάκης ενάντια στις τύχες και το μέλλον του Ελληνικού λαού

Ημερομηνία:

Με κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο τύπου του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη αναφέρονται τα εξής σχετικά με τα όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ σχετικά με το σύστημα υγείας:

Κι εκεί που πολλοί πίστεψαν ότι δεν είναι δυνατόν ο αρχηγός της ΝΔ να προτείνει ακόμα και 7ήμερη εβδομαδιαία εργασία για τους εργαζόμενους, θεωρώντας το ίσως ως μια απλή αστοχία λόγου είτε ως πολιτικό ανέκδοτο, στην Ελλάδα που ακόμα επουλώνει τις πληγές της από την πολύχρονη μνημονιακή περίοδο φτώχειας και ανεργίας, έρχεται ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να τους διαψεύσει:

Σε συνέντευξή του σήμερα νωρίς το πρωί στο ραδιόφωνο του φιλικού του ΣΚΑΙ, στην εκπομπή των πολύ φιλικών του Πορτοσάλτε και Τσίμα, ξεδίπλωσε το πολιτικό του σχέδιο για την επόμενη (;;;) κυβέρνηση της ΝΔ. Έτσι λοιπόν ενημερωθήκαμε από τα πλέον επίσημα χείλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μεταξύ άλλων και για το όραμα του Κ. Μητσοτάκη για την Υγεία.

Ξεκινώντας να μιλάει για το θέμα στάθηκε συνοπτικά στο μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης των Νοσοκομείων. Ο πολιτικός, του οποίου η κυβέρνηση που ήταν Υπουργός, ευθύνεται για τη μεγαλύτερη υποβάθμιση, υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας στη Μεταπολίτευση, καθώς και για την εξαφάνιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκε σε πρόβλημα χρηματοδότησης ! Συνεχίζοντας και όπως άφοβα εκμυστηρεύεται ο αρχηγός της ΝΔ τις νεοφιλελεύθερες σκέψεις του, μας εξήγησε ότι οραματίζεται τα ελληνικά δημόσια Νοσοκομεία να συνδιοικούνται από το Δημόσιο και τους ιδιώτες μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων.

Τόση πρεμούρα για να παραδοθεί το management των δημόσιων δομών Υγείας σε ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα μετά τις αποκρουστικές αποκαλύψεις για το πάρτι διαφθοράς και τα σκάνδαλα που σχετίζονται με μεγάλες εταιρείες του χώρου τα τελευταία χρόνια, δεν είχε εκφραστεί ποτέ στον δημόσιο πολιτικό διάλογο στη χώρα! Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού των Μονάδων Υγείας, τομέας στον οποίο σήμερα γίνονται άλματα για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, εξήγησε ότι επί των ημερών του το κράτος δεν θα αγοράζει πια μηχανήματα αλλά υπηρεσίες. Ιδιωτικής κατοχής δηλαδή ιατρικά μηχανήματα θα μισθώνονται και θα πληρώνονται ανά εξέταση ή θεραπεία, σε δομές ιδιωτικών συμφερόντων εντός των Νοσοκομείων και με προσωπικό δημόσιους υπαλλήλους. Θα βάλει δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης τους εργαζόμενους στο χώρο της δημόσιας Υγείας να δουλεύουν για τον ιδιώτη, ο οποίος με βάση την προηγούμενη εξαγγελία του αρχηγού της ΝΔ θα μπορεί να τους απασχολεί 7 ημέρες την εβδομάδα και να πληρώνεται για τις υπηρεσίες αυτές από το κράτος!

Πιο νεοφιλελεύθερο όραμα δεν πρέπει να έχει ξαναδιατυπωθεί διεθνώς και με τόσο «οραματικό» τρόπο. Την ώρα που το πρόγραμμα του Πινοσέτ ωχριά μπροστά στη σκέψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τρομακτικά υπερήφανος θα νιώθει ο Milton Friedman –εκεί που είναι- για τον φιλόδοξο Έλληνα απόφοιτο του Harvard! Με αυτά και τα άλλα που μας ενημέρωσε σήμερα πρωί πρωί ο επίδοξος αυριανός Πρωθυπουργός, δεν ξέρουμε πόσο επωφελής γίνεται για το κόμμα του, αλλά σίγουρα μάθαμε τι ονειρεύεται τα νεοφιλελεύθερα βράδια του!

Με ότι εκφράσεις και αν χρησιμοποιήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν μπορεί να κρύψει πια από κανέναν ότι αυτό που προετοιμάζει και μας επιφυλάσσει για το δημόσιο σύστημα Υγείας, είναι ίσως το μεγαλύτερο deal με δημόσιο χρήμα που έχει ποτέ υλοποιηθεί σ’ αυτή τη χώρα, μεταξύ κράτους και ιδιωτικών συμφερόντων και μάλιστα έκδηλα υπέρ των δεύτερων. Ήδη από τις εξαγγελίες του αρχηγού της ΝΔ, τρίβουν τα χέρια τους εγχώριες και ξένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων καθώς και ορισμένοι μεγαλοκλινικάρχες!

Όσο για την ταμπακιέρα και το πώς διαχειριζόμαστε εμείς σήμερα τις προμήθειες για τις ανάγκες των δημόσιων Νοσοκομείων, και για να μην αναφερόμαστε στις δεκάδες μεμονωμένες περιπτώσεις υπερσύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων (διαγνωστικών και θεραπευτικών) με τα οποία εξοπλίζουμε καθημερινά σχεδόν τις υγειονομικές μονάδες όλης της χώρας, αξιοποιώντας εθνικούς και μη πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), το ΕΣΠΑ, το Αποθεματικό του Υπουργείου Υγείας, το Υπερ-πλεόνασμα του Υπουργείου Οικονομικών, δωρεές κλπ. Τι να πρωτοθυμηθούμε για τα τελευταία χρόνια; Τα υψηλής τεχνολογίας ακτινο-διαγνωστικά/θεραπευτικά μηχανήματα στα Νοσοκομεία της Άμφισσας, της Λαμίας, του Βόλου, των Φιλιατών, της Λευκάδας, του ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο, της Λέρου, της Ικαρίας, της Καρύστου, της Πάτρας κλπ.; Την εκ βάθρων ανανέωση του ιατρικού εξοπλισμού στα ογκολογικά Νοσοκομεία όλης της χώρας; Τέλος ως επίλογο, παραθέτουμε απλά το παρακάτω τμήμα από την προ 10ημέρου ανακοίνωσή μας για την υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων για την προμήθεια 19 υπερσύγχρονων αξονικών τομογράφων για τις ανάγκες Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα:

«Ο διεθνής διαγωνισμός που διεξήχθη από το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο με πιλοτικό τρόπο σε σχέση με τις μέχρι σήμερα διαδικασίες προμηθειών, διήρκησε 18 μήνες περίπου και οδήγησε στην σημερινή θετική εξέλιξη. Το τελικό συνολικό τίμημα που προέκυψε για την προμήθεια, εγκατάσταση, συντήρηση/τεχνική κάλυψη για 5 χρόνια και εκπαίδευση του προσωπικού, ανέρχεται στο ποσόν των 8.600.000 € περίπου, από μια διπλάσια σχεδόν προϋπολογισμένη δαπάνη που εκτιμήθηκε αρχικά. Με τον τρόπο αυτό επετεύχθη μεγάλη εξοικονόμηση για τους δημόσιους πόρους, ενώ τα μηχανήματα θα πληρωθούν στις προμηθεύτριες εταιρείες από τα Νοσοκομεία που θα τα υποδεχτούν, αξιοποιώντας τους πόρους που μεταφέρονται σε αυτά από τον ΕΟΠΥΥ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...