20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Π. Σημανδηράκης: “Κανείς δε μπορεί να υποστηρίξει μία κατάληψη. Αυτή η μειοψηφία δε θα βρει σύμμαχο την δημοτική Αρχή”

Ημερομηνία:

Ξεκάθαρη θέση ενάντια στην επανακατάληψη του κτιρίου της μεραρχίας από τη Rosa Nera έλαβε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

“Κανείς δεν μπορεί να υποσηρίζει μία κατάληψη. Την καταδικάζω, όπως και την συμπεριφορά της συγκεκριμένης μειοψηφίας. Είναι άλλη η επιθυμία της κοινωνίας και άλλος ο τρόπος για να διασδαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα. Αυτή η μειοψηφία δε θα βρει σύμμαχο στην δημοτική Αρχή… Αλίμονο αν ένας θεσμικός φορέας αμφισβητήσει θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ατομική ιδιοκτησία…

Όπως καταδικάζουμε όμως αυτή την κατάληψη και λέμε ότι το Πολυτεχνείο έχει σαφώς δικαίωμα να αυτοπροσδιορίσει την περιουσία του, κι εμείς, έχοντας θεσμικό ρόλο και με ευρύτατη πλειοψηφία από το Δ.Σ. μας, έχουμε τοποθετηθεί για την ανάγκη διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των κτιρίων. Μέχρι όμως να συνομιλήσουμε με το Πολυτεχνείο, υπάρχει μία σύμβαση που είναι σε ισχύ.

Δικαιούμαστε λοιπόν σύμφωνα με το νόμο και τις διαδικασίες να προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας το μοναδικό εργαλείο που έχουμε που είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός.

Ελπίζω να τα καταφέρουμε, αλλά δεν θα φτάσουμε σε καμία ακρότητα ή αμφισβήτηση της νομιμότητας”.

Τέλος, επισήμανε ότι η σημερινή τροπή των πραγμάτων στο ζήτημα των κτιρίων οφείλει να φέρει ολους ενωπιον των ευθυνών τους, αφού τα λάθη που έγιναν επέτρεψαν η δημόσια περιουσία να τεθεί ξανά σε καθεστώς πλήρους παρανομίας και αβεβαιότητας.

“Η εξέλιξη αυτή πρέπει να μας κινητοποιήσει όλους σαν κοινωνία”, κατέληξε.

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης συμφώνησε με τον δήμαρχο, επισημαίνοντας οτι η κατάληψη είναι κατακριτέα.

Ο Γιάννης Σαρρής έκανε λόγο για μεθόδευση από τον Βασίλη Διγαλάκη, που είχε σαν αποτέλεσμα το δίλημμα πόλωσης “Ξενοδοχείο ή κατάληψη”. Επισήμανε οτι η παράταξή του ήταν από τις πρώτες που αντιτάχθηκαν στο δίλημμα, με τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου να ενώνονται πλέον σε έναν κοινό δρόμο, στην προστασία των μνημείων και την αξιοποίησή τους πέρα από το δίλημμα.

Χαιρέτισε το γεγονός οτι έφυγε η αστυνομία από τον χώρο και είναι ανοικτός για τους Χανιώτες, όμως τόνισε οτι η επανακατάληψη δεν διευκολύνει κανέναν και οδηγεί ξανά στο ίδιο ψευτοδίλημμα. Έτσι, συμπλήρωσε οτι το κύριο πρόβλημα της πόλης δεν είναι οι καταλήψεις, αλλά οι εγκαταλείψεις, με σημαντικά και ιστορικά κτήρια να αφήνονται στη μοίρα τους να ρημάξουν».

Από την πλευρά του, ο Ευτύχης Δαμιανάκης ζήτησε να έρθει το θέμα ως μεμονωμένο στη Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ καλό θα ήταν να επιβεβαιωθεί ξανά η βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...