18.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ρέθυμνο: Προβολή, ομιλία και συζήτηση με θέμα τον Συριακό Εμφύλιο, την Κουρδική αντίσταση και την κοινωνική επανάσταση στην Ροτζάβα

Ημερομηνία:

Την Παρασκευή 20 Ιούλη στις 8.30 το βράδυ στην Πλατεία Μικρασιατών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα τον Συριακό Εμφύλιο, την Κουρδική αντίσταση και την κοινωνική επανάσταση στην Ροτζάβα. Σε σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Στην περιοχή της Ροζάβα (Βόρεια Συρία), που ουσιαστικά αποτελεί το κομμάτι του δυτικού Κουρδιστάν, από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη περιοχή το 2012 oι λαοί που κατοικούν εκεί έχουν ξεκινήσει την εφαρμογή ενός κοινωνικού πλάνου βασισμένο στις αρχές της δημοκρατικής αυτονομίας. Μέσα σε πολεμικές συνθήκες οι Κούρδοι και οι Κούρδισσες  μαζί με άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες χτίζουν μια κοινωνία με άξονες την αυτοκυβέρνηση, την οικολογία, τη συνεργατική οικονομία, τη γυναικεία απελευθέρωση και το συνομοσπονδισμό με τις γύρω περιοχές. Η διοίκηση των κοινοτήτων τους μέσα από ένα δημοκρατικό πλέγμα δομών και συμβουλίων είναι η ειρηνευτική συνταγή απέναντι στον εθνικισμό, το θρησκευτικό φανατισμό και τα οικονομικά συμφέροντα.

Το Κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα έχει εξελιχθεί εντυπωσιακά από τις απαρχές του, στη δεκαετία του 1970, μέχρι και σήμερα όπου σε μία πολύπαθη  περιοχή έχει καταφέρει όχι μόνο να μιλάει για μια άλλη κοινωνία αλλά να εφαρμόζει και να υπερασπίζεται το δημοκρατικό της πλάνο απέναντι στους ισλαμοφασίστες του ISIS,  στον Τουρκικό στρατό αλλά και στις μεγάλες δυνάμεις που σχεδιάζουν τον έλεγχο της περιοχής μέσω του γνωστού ‘’διαίρει και βασίλευε’’.

Εμείς εδώ, έχοντας να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας ιδιαίτερες καταστάσεις, γνωρίζοντας τις διαφορές αλλά και τις εκπληκτικές ομοιότητες με τις Κουρδικές περιοχές, εμπνεόμαστε από τις αρχές της δημοκρατικής αυτονομίας και στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα τους. Σ’ αυτά τα πλαίσια, την Παρασκευή 20 Ιούλη, θα βρεθούν μαζί μας άνθρωποι που έχουν αγωνιστεί  στην περιοχή. Προσπαθώντας να κάνουν γνωστό τον αγώνα και τις επαναστατικές αλλαγές που συμβαίνουν εκεί, έχουν κινηματογραφήσει πλάνα  με σκοπό την  παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ. Στο θεατράκι της πλατείας Μικρασιατών θα έχουμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τις εξελίξεις στην  περιοχή, να δούμε κομμάτια από το ντοκιμαντέρ και στο κρητικό γλέντι που θ’ ακολουθήσει να ενισχύσουμε οικονομικά την παραγωγή του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

7 και 8 Απριλίου στα Χανιά το 24ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος από το CFF

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου Ελλάδος θα πραγματοποιήσει την 24η...