14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Ρίξτε μια γρήγορη μάτια στην Κρήτη”: Η Κρητική φιλοξενία στο κέντρο του Μονάχου | Φωτός

Ημερομηνία:

Την Κρητική φιλοξενία και ζεστασιά βίωσαν οι Γερμανοί στο κέντρο του Μονάχου σε μια πρωτοποριακή εκδήλωση που υλοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της δυναμικής τουριστικής προβολής του νησιού στις Ευρωπαϊκές αγορές.

Στο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο, στην «καρδιά» της Βαυαρικής πρωτεύουσας, τοποθετήθηκε μέρος ενός παραδοσιακού Κρητικού σπιτιού, στο οποίο προσφέρθηκαν απλόχερα Κρητική ζεστασιά και φιλοξενία στους εκατοντάδες επισκέπτες του πολυκαταστήματος με ξενάγηση στον πολιτισμό του νησιού μας με κέρασμα ρακής-παραδοσιακών εδεσμάτων αλλά και πολλές εκπλήξεις σε όλους που επιθυμούσαν να μάθουν περισσότερα για το όμορφο Ελληνικό νησί.

Με το σύνθημα “Ρίξτε μια γρήγορη μάτια στην Κρήτη”, οι διοργανωτές της εκδήλωσης με την συμμετοχή και στήριξη των ομογενών Κρητών στο Μόναχο, προσκαλούσαν μικρούς και μεγάλους να ανοίξουν τα παραθυρόφυλλα του κεντρικού εξωτερικού παραθύρου του κρητικού σπιτιού! Προς έκπληξη και ενθουσιασμό όλων, τα παραθυρόφυλλα άνοιγαν σε ένα ζωντανό παράθυρο στην Κρήτη, σε μια οθόνη με αλλεπάλληλες ζωντανές συνδέσεις με ντόπιους στους νόμους του νησιού, που καλωσόριζαν τους Γερμανούς.

Με απλούς διαλόγους, χαμόγελα, ζωηρές ματιές αλλά και παντομίμα, οι Κρητικοί έβρισκαν τον τρόπο να δείξουν ζωντανά τις ομορφιές της Κρήτης στους Γερμανούς. Σε μια ταυτόχρονη αναμετάδοση από την Κρήτη, οι ντόπιοι καλωσόριζαν τους επισκέπτες στο νησί, και έβρισκαν τρόπους να τους διδάξουν παραδοσιακούς χορούς, να τους προσφέρουν ρακί, να πραγματοποιήσουν γευσιγνωσία ελαιολάδου και να μοιραστούν τις μυρωδιές της κρητικής φύσης και των βοτάνων.

Στην ολοκλήρωση της εμπειρίας συνέβαλαν σημαντικά οι ομογενείς Κρητικοί της Γερμανίας που στήριξαν την εκδήλωση της Περιφέρειας και προσέφεραν στους Γερμανούς επισκέπτες Κρητικά προϊόντα και εδέσματα, που προβάλλονταν στο «ζωντανό» Κρητικό παράθυρο.

Ταυτόχρονα, η βιωματική και διαδραστική εμπειρία συνεχιζόταν στο εσωτερικό του Κρητικού σπιτιού, στο οποίο δέσποζε ένας τοίχος με όλες τις οικογενειακές φωτογραφίες μιας παραδοσιακής Κρητικής οικογένειας. Η συλλογή των οικογενειακών κορνιζών όμως παρουσίαζε εντέχνως – μέσω φωτογραφιών αλλά και σύντομων βίντεο- το πλήθος των εμπειριών που μπορεί ο επισκέπτης να βιώσει στην Κρήτη: από τον ήλιο, τη θάλασσα και τη γαστρονομία έως τον τουρισμό περιπέτειας, τα φαράγγια, τον τουρισμό ευεξίας και κυρίως την κρητική κουλτούρα και φιλοξενία.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε στην εκδήλωση ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Μιχελογιάννης που συναντήθηκε με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο Παναγιώτα Κωνσταντινοπούλου, τοπικούς φορείς και Κρήτες ομογενείς της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ