22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Ρίχνει λάδι στην εθνικιστική φωτιά ο Ζάεφ: Είμαστε Μακεδόνες, όχι Βορειομακεδόνες, και μιλάμε μακεδονικά

Ημερομηνία:

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ είναι Μακεδόνες, όχι «Βορειομακεδόνες» και μιλούν «Μακεδονικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ.

Ο κ. Ζάεφ τόνισε πως η συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει την ταυτότητα και την γλώσσα του λαού της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι παρά την μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ο πολίτες θα δικαιούνται να αποκαλούνται Μακεδόνες.

«Δεν θα είμαστε βορειο-μακεδόνες, δεν θα έχουμε αυτή την ντροπή», φέρεται να είπε ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια διαλόγου με πολίτες για την υπό ψήφιση αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως μεταδίδουν σκοπιανά μέσα ενημέρωσης.

Τόνισε ακόμα πως η συμφωνία για το ονοματολογικό περιέχει αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» και του δικαιώματος της ΠΓΔΜ στην αυτοδιάθεση. Το βίντεο της συζήτησης που είχε με τους ψηφοφόρους του την ανήρτησε και στο facebook.

Η συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται «Μακεδονική ιθαγένεια» στους πολίτες της ΠΓΔΜ, όμως στα επίσημα ταξιδιωτικά έγγραφα αυτό θα συνοδεύεται από την αναφορά «Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας».

Οι Πρέσπες εκχωρούν στην ΠΓΔΜ το δικαίωμα να αποκαλεί την γλώσσα της μακεδονική, όμως τα Σκόπια αναγνωρίζουν ότι ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών και δεν έχει οιαδήποτε σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ή την αρχαία Μακεδονία.

Η Ελλάδα δεν δεσμεύεται να χρησιμοποιεί τον όρο «μακεδονική γλώσσα».

Σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά ο κ. Ζάεφ δεν αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη διδασκαλία «μακεδονικών» στην Ελλάδα, δήλωση που είχε προκαλέσει την έντονη ενόχληση της Αθήνας στις αρχές τις εβδομάδας. Η σκοπιανή πλευρά τελικά υποχρεώθηκε να ανασκευάσει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ