23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Ραούλ Κάστρο: Η Κούβα δεν πρόκειται να περάσει στον καπιταλισμό, τώρα και ποτέ

Ημερομηνία:

Η Κούβα ήδη προετοιμάζεται για την πρώτη επέτειο της κουβανικής επανάστασης χωρίς τον Φιντέλ Κάστρο

Ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο δήλωσε ότι η σοσιαλιστική Κούβα δεν θα κατευθυνθεί προς τον καπιταλισμό, καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την πρώτη επέτειο της κουβανικής επανάστασης, μετά το θάνατο του αδελφού του Φιντέλ.

Ο Ραούλ Κάστρο μίλησε στην εθνοσυνέλευση, μετά από ένα μήνα από τότε που ανακοίνωσε στον κόσμο το θάνατο του ηγέτη της Επανάστασης, Φιντέλ Κάστρο, στις 25 Νοεμβρίου.

Μίλησε για την οικονομία του έθνους προβλέποντας ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν θα αυξηθεί ελαφρά περίπου 2%.

Για να επιτευχθεί αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να πληρούνται τρεις αποφασιστικές προϋποθέσεις: η διασφάλιση των εξαγωγών και η έγκαιρη τιμολόγησή τους, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής, η οποία θα αντικαθιστά τις εισαγωγές, και η μείωση όλων των μη βασικών δαπανών.

Ο Ραούλ Κάστρο είπε επίσης ότι η χώρα δεν θα πρέπει να φοβάται το ξένο κεφάλαιο που φθάνει στο νησί.

“Εμείς δεν πρόκειται να βαδίσουμε προς τον καπιταλισμό, ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται εντελώς από το κρατικό μας Σύνταγμα”, δήλωσε ο Ραούλ, “αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε από αυτό (την άφιξη του ξένου κεφαλαίου) να θέσει εμπόδια στο δρόμο για το τι μπορούμε να κάνουμε στο πλαίσιο των υφιστάμενων νόμων, πράγμα που συνεπάγεται την προετοιμασία των στελεχών και ειδικών για τη διαπραγμάτευση, καθώς και την ανάλυση των ελλείψεων και των λαθών που έγιναν στο παρελθόν, έτσι ώστε να μην τα επαναλάβουμε”.

Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε νομοθεσία που θα πραγματοποιήσει την τελική επιθυμία του Φιντέλ, που θα απαγορεύει τη χρήση του ονόματος και της εικόνας του, στους δρόμους, στα αγάλματα, στα πάρκα, σε κυβερνητικά όργανα και στους δημόσιους χώρους.

Ο Ραούλ Κάστρο θα ηγηθεί των εορτασμών προς τιμήν της επετείου του θριάμβου της Κουβανικής Επανάστασης της 1ης Ιανουαρίου 1959.

“Το πνεύμα του αγώνα του Φιντέλ θα παραμείνει στη συνείδηση των επαναστατών του σήμερα, του αύριο και για πάντα”, είπε ο Ραούλ. “Και εμείς θα το αποδείξουμε αυτό στη στρατιωτική παρέλαση του λαού, στις 2 Ιανουαρίου, που αφιερώνεται στον Αρχηγός μας και στη νεολαία μας”.

Ο Πρόεδρος είπε ότι η Κούβα έχει αγωνιστεί κατά των εσωτερικών και εξωτερικών οικονομικών δυσχερειών και εξακολουθεί να αγωνίζεται για να βγει ισχυρή, ακόμη και με το συνεχή αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, που απαγορεύει στο νησί να κάνει οποιεσδήποτε διεθνείς συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ.

Πηγή:Telesur / neaspora.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...