25.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ρεκόρ 50ετίας στις αυτοκτονίες στην Ελλάδα – Αυξήθηκαν κατά 26,52% μέσα σε ένα χρόνο

Ημερομηνία:

Η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε αύξηση κατά 26,52% των αυτοκτονιών στην Ελλάδα το 2011 σε σχέση με το 2010 με τον αριθμό των ανθρώπων που έβαλαν τέλος στη ζωή τους να φτάνει τους 477. Η συντριπτική πλειονότητα των αυτοχείρων είναι άνδρες (393 άτομα, ποσοστό 82,3%), αν και παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των γυναικών που αυτοκτονούν (84 γυναίκες-θύματα το 2011 έναντι 41 το 2010, αύξηση 104%).

Γεωγραφικά, 172 περιστατικά καταγράφηκαν στην Αττική, ενώ ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 53 περιστατικά, η Κρήτη με 37, η Δυτική Ελλάδα με 36, η Θεσσαλία με 33 περιστατικά, η Αν. Μακεδονία – Θράκη με 33 και η Πελοπόννησος, επίσης με 33 περιστατικά αυτοκτονιών.

Η Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία «1018» της ΜΚΟ Κλίμακας δέχθηκε 1.366 κλήσεις το 2012 με συγκεκριμένο αίτημα από υποψήφιους αυτόχειρες, αλλά και γονείς, συγγενείς, φίλους τους κ.ά.

Το 20,9% των καλούντων ήταν άνεργοι, το 7,1% δημόσιοι υπάλληλοι, το 5,6% ιδιωτικοί υπάλληλοι, το 6,5% ελεύθεροι επαγγελματίες. Το μεγαλύτερο ποσοστό των κλήσεων αφορούσε άτομα 36-40 ετών, από Αττική (40,2%), Θεσσαλονίκη (11,7%) και Ηράκλειο (4,1%).

Η περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών το 2011 ήταν η Αττική (35% των συνολικών θανάτων) και ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία (53 αυτοκτονίες) η Κρήτη (37 αυτοκτονίες), η Δυτική Ελλάδα (36 αυτοκτονίες), η Θεσσαλία και η Πελοπόννησος (από 33 αυτοκτονίες).

Η “Κλίμακα”, εκτιμά ότι στην πραγματικότητα οι αυτοκτονίες είναι πολύ περισσότερες από αυτές οι οποίες καταγράφονται, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για τις μη θανατηφόρες απόπειρες αυτοκτονίας, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι 15 – 20 φορές περισσότερες από τις καταγεγραμμένες αυτοκτονίες.

 Νέα αυτοκτονία στα Χανιά

Κι ενώ ανακοινώνονταν αυτά τα θλιβερά στατιστικά, στα Χανιά άλλος ένας προστέθηκε στη μακριά λίστα των συνανθρώπων μας που κάτω υπό την πίεση των εποχών αυτοκτόνησε. Πρόκειται για έναν 42χρονο υπάλληλο πρακτορείου του ΟΠΑΠ στην οδό Αναπαύσεως ο οποίος έβαλε τέλος στη ζωή του χθες το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον 42χρονο περίμενε ο πατέρας του έξω από το σπίτι τους, και όταν είδε πως καθυστερούσε μπήκε μέσα και βρήκε τον γιο του απαγχονισμένο με ένα ηλεκτρικό καλώδιο που χρησιμοποίησε για να κρεμαστεί από κολώνα του σπιτιού.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αυτόχειρας -ο οποίος δεν ήταν έγγαμος – αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ