15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ρεσάλτο των ειδικών δυνάμεων του λιμενικού σε πλοίο γεμάτο εκρηκτικά, ανοιχτά της Κρήτης | Φωτός

Ημερομηνία:

Μετά από αξιοποίηση πληροφοριών του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, εντοπίστηκε από ναυαγοσωστικό σκάφος του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., το Φ/Γ πλοίο “ANDROMEDA” σημαίας Τανζανίας, που έπλεε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Νικολάου Κρήτης. Αμέσως κινητοποιηθήκαν οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, άνδρες των οποίων πραγματοποίησαν έλεγχο επάνω στο πλοίο και στο φορτίο του.

Τα «βατράχια» εντόπισαν 29 μεγάλα κιβώτια και 11 δεξαμενές υγραερίου και οδήγησαν το φορτηγό πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα φορτωτικά έγγραφα του πλοίου, τα εμπορευματοκιβώτια είχαν φορτωθεί από τον λιμένα Mersin Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Τζιμπουτί, ενώ οι δεξαμενές υγραερίου από τον λιμένα Ισκεντερούν Τουρκίας με λιμένα εκφόρτωσης το Ομάν.

Επί του πλοίου επέβαινε οκταμελές πλήρωμα εκ των οποίων δύο (02) Ουκρανοί, πέντε (05) Ινδοί και ένας (01) Αλβανός υπήκοος

Στο λιμάνι διενεργήθηκε νέος έλεγχος και στα 29 εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες και πυροκροτητές. Παράλληλα το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεωρήσεων Πλοίων Ηρακλείου διαπίστωσε συνολικά εκατόν δύο (102) σοβαρές παρατηρήσεις/ελλείψεις αναφορικά με την αξιοπλοΐα του φορτηγού.

Από την ανάκριση ο πλοίαρχος είπε ότι έλαβε εντολή από τον ιδιοκτήτη να μεταβεί στον λιμένα Μισουράτας Λιβύης, προκειμένου να εκφορτώσει και να παραδώσει το σύνολο του φορτίου. Η συγκεκριμένη περιοχή όμως βάσει κανονισμού της ΕΕ, είναι απαγορευμένη η πώληση, προμήθεια, μεταβίβαση ή εξαγωγή, άμεσα ή έμμεσα, εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή.

Επιπροσθέτως, εντοπίστηκε σχετική ημερολογιακή εγγραφή στο ημερολόγιο γέφυρας του πλοίου την 18-12-2017, ενώ επί του πλοίου δεν εντοπίστηκαν ναυτιλιακοί χάρτες για τις περιοχές Τζιμπουτί και Ομάν. Ως εκ τούτου το πλήρωμα του πλοίου, κατόπιν εντολής κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, συνελήφθη και πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον της, για σοβαρές παραβάσεις άρθρων του Π.Κ.

Το συγκεκριμένο φορτίο καθώς και το εν λόγω πλοίο κατασχέθηκαν.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ