16.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Ροσινάντε: Μπλόκο στις ιδιωτικοποιήσεις πανεπιστημιακών χώρων. Κάτω τα χέρια από τη Rosa Nera!

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή της η κλαδική εκπαιδευτικών της αναρχοσυνδικαλιστικής πρωτοβουλίας Ροσινάντε τάσσεται ενάντια στην δημοπράτηση ακινήτων στο Λόφο Καστέλι από το Πολυτεχνείο Κρήτης και επιτίθεται στον πρύτανη του Πολυτεχνείου κ. Βασίλη Διγαλάκη, αναφέρεται στην ιδιωτικοποίηση του ιδρύματος που είναι πέρα από την υπόθεση των κτιρίων αλλά εμπεριέχει την παράδοση δομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες, τις ιδιαίτερες σχέσεις με επιχειρηματίες αλλά και με τον ελληνικό στρατό και το ΝΑΤΟ (βάσεις της Σούδας). Επίσης αναφέρεται στη μετατροπή των Χανίων σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο με κόστος για τους μόνιμους κάτοικους του τόπου.

Πιο αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

Πριν μερικές μέρες το Πολυτεχνείο Κρήτης ανακοίνωσε πως η τριετής προσπάθεια για δημοπράτηση και «αξιοποίηση» των ακινήτων του ιδρύματος στο λόφο Καστέλι,μεταξύ των οποίων και το κτίριο της κατάληψης Rosa Nera στα Χανιά, στέφθηκε με επιτυχία. Τη διαδικασία δημοπράτησης και παραχώρησης των κτιρίων την είχε αναλάβει από το Μάη του 2014 η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Π.Κ., ένα τμήμα του Ιδρύματος του οποίου πρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου είναι ο πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης, ενώ μέλη είναι άλλοι καθηγητές του Π.Κ. και φυσικά 1 μέλος της τράπεζας Χανίων. Έτσι φτάνουμε στο σήμερα να μας παρουσιάζεται μια τετελεσμένη απόφαση που πάρθηκε στα κρυφά καθώς καμία δημοπρασία δεν δημοσιεύτηκε που μας γνωστοποιεί το νέο διαχειριστή των ακινήτων για τα επόμενα 25 χρόνια με το όνομα «ΒELVEDERE Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις». Το κόστος της ενοικίασης θα είναι τα 8.9  εκατομμύρια ευρώ. Όπως καταλαβαίνει οποιοσδήποτε η εταιρεία που ενοικίασε τα κτίρια αποτελεί ξενοδοχειακή επιχείρηση και ο μόνος τρόπος «αξιοποίησης» του κτιρίου είναι η δημιουργία πολυτελών κλινών για μια υπερλούξ ξενοδοχειακή μονάδα που θα βλέπει στο Παλιό Λιμάνι των Χανίων.

Είναι εύκολα κατανοητό ότι η «αξιοποίηση» για τον Διγαλάκη και το Πολυτεχνείο Κρήτης, σημαίνει κερδοφορία, ξεπούλημα και εκμετάλλευση. Τι άλλο θα μπορούσε να σημαίνει άλλωστε όταν εδώ και χρόνια η Διοίκηση του Ιδρύματος έχει πετάξει σε δύο περιπτώσεις τους φοιτητές έξω από το χώρο τους (μεταφορά τμήματος αρχιτεκτονικής στην πολυτεχνειούπολη, εκκένωση κτηρίου Παπαδόπετρου που λειτουργούσε ως κέντρο αγώνα και πολιτισμού από τους Φ.Σ.), τη μία μάλιστα με τα ΜΑΤ, ενώ επίσης έχει παραχωρήσει προς ενοικίαση σε ιδιώτη(BODYLINE) χώρο του και το ίδιο προετοιμάζει και για τα προαναφερθέντα ακίνητα. Με άλλα λόγια ο Διγαλάκης και η διοίκηση του Π.Κ. έχουν στήσει μια πολύ επιτυχημένη μπίζνα που άρχισε μετά από μεθοδικές κινήσεις να αποφέρει καρπούς. Το Π.Κ και τα γεγονότα μέχρι σήμερα, αποτελούν παράδειγμα του τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και των ιδρυμάτων. Τη στιγμή που ακίνητα τεράστιας αξίας ξεπουλιούνται σε μεγαλοεπιχειρηματίες ένα σωρό άλλες δομές και υπηρεσίες του Πολυτεχνείου είναι ήδη στα  χέρια ιδιωτών. Από τη σίτιση, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα κυλικεία μέχρι και τη καθαριότητα, η διαχείριση και διοίκηση έχει περάσει στα χέρια εργολάβων που επωφελούνται οικονομικά με τεράστια ποσά. Παράλληλα με όλα αυτά, η ερευνητική δραστηριότητα του Ιδρύματος αφορά τις ανάγκες είτε του ελληνικού στρατού και του ΝΑΤΟ (σχέσεις με Βάση Σούδας) είτε ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ τα μεταπτυχιακά προγράμματα και φυσικά τα προγράμματα σπουδών είναι πλήρως εναρμονισμένα στα συμφέροντα του Κεφαλαίου, των μάνατζερ και των καθηγητών που τους αβαντάρουν. Ακόμη πιο οφθαλμοφανές για τις προθέσεις Διοίκησης και Διγαλάκη είναι ότι την ίδια περίοδο που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω η παροχή στέγασης σε φοιτητές και φοιτήτριες που το έχουν ανάγκη είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Η αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζει η πρυτανεία του Π.Κ. είναι πολυδιάστατη, καθώς τη στιγμή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα επιχειρηματιών και πράττει με άξονα το περαιτέρω πλουτισμό τους, επιτίθεται στο κοινωνικό και ελευθεριακό κίνημα των Χανίων εκκενώνοντας την εδώ και 13 χρόνια εστία αντίστασης, αλληλεγγύης και δημιουργίας, Rosa Nera.

Ποια είναι όμως η «Βelvedere Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις»; Πρόκειται για άλλη μία επιχείρηση της τουριστικής βιομηχανίας. Στον όνομα του τουρισμού και της οικονομικής άνθισης της τοπικής κοινωνίας τα Χανιά έχουν μετατραπεί σε ένα μεγάλο ξενοδοχείο. Άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους για να γίνουν κλίνες για Airbnb ενώ οι ξενοδόχοι της πόλης, που ηγεμονεύουν με φεουδαρχικούς όρους τα Χανιά, έχουν επιβάλει ρυθμό και καθεστώς εργασίας εξοντωτικό για τους εργαζόμενους/ες στο τουρισμό. Εντατικοποίηση, μείωση των μισθών ως και 40%, ανύπαρκτη ασφάλιση και ελάχιστα ένσημα, αυτή είναι η εργασιακή πραγματικότητά των κάτεργων του τουρισμού. Είναι φανερό λοιπόν πως η τουριστική ανάπτυξη που θα φέρει οικονομικά οφέλη στη τοπική οικονομία και το λαό των Χανίων είναι ένα μεγάλο παραμύθι. Η τουριστική ανάπτυξη εξυπηρετεί τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και των μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων ενώ ντόπιοι/ες και μετανάστες/ριες εργαζόμενοι/ες ζουν καθημερινά την κόλαση της υπερεκμετάλευσης.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία όσο αφορά τις πολιτικές που ακολουθούνται, Διγαλάκης και πρυτανεία, ξενοδόχοι, μάνατζερ και λοιπά αφεντικά της πόλης και φυσικά η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-Αν.Ελ. είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση ως προς τη πολιτική. Την πολιτική της υποτίμησης της εργατικής μας δύναμης και των ζωών μας καθολικά, των κέντρων κράτησης, των απελάσεων και των κλειστών συνόρων, της ιδιωτικής εκμετάλλευσης των δημόσιων και ελεύθερων χώρων.

Τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί για το κόσμο της εξουσίας και της εκμετάλλευσης από το ταυτόχρονο ξεπούλημα δημόσιων ακινήτων σε ιδιώτες με την επίθεση σε κοινωνικό χώρο του αγώνα και της αλληλεγγύης. Η Rosa Nera αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό πυλώνα της ταξικής αντιπαράθεσης στη πόλη και την επαρχία των Χανίων. Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τους εργατικούς αγώνες, τη φιλοξενία προσφύγων και την οργάνωση της αντιρατσιστικής και αντιφασιστικής πάλης μέχρι τους αγώνες για το περιβάλλον και την παραγωγή πολιτισμού στο ύψος των αναγκών μας, η Κατάληψη έπαιξε σημαντικό ρόλο, συνεργαζόμενη με το υπόλοιπο κοινωνικό κίνημα και την τοπική κοινωνία των Χανίων.

Κράτος, τουριστικό κεφάλαιο, Διγαλάκηδες και μάνατζερ τα 13 χρόνια αντίστασης και αλληλεγγύης είναι μόνο η αρχή.

Να υπερασπιστούμε τις δομές του κοινωνικού κινήματος. Να παραμείνει η Rosa Nera απελευθερωμένη από τα δεσμά Κεφαλαίου και Κράτους.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...