28.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Ρυθμίσεις – σκούπα και προγράμματα εξυγίανσης για τα «κόκκινα δάνεια» από όλες τις τράπεζες

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την Τράπεζα Πειραιώς, πρόγραμμα εξυγίανσης ακολουθήσουν άμεσα και οι υπόλοιπες 4 τράπεζες: Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Attica Bank.

Οι 5 τράπεζες προχωρουν σε διαγραφές κεφαλαίων και τόκων, «πάγωμα» στην καταβολή των δόσεων από τους δανειολήπτες και γενναίες ρυθμίσεις για τα νοικοκυριά που έχουν πραγματικά πληγεί από την παρατεταμένη ύφεση που προκάλεσε η δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας.

Το πρόγραμμα «τρέχει» ήδη πιλοτικά από την Eurobank και απευθύνεται σε δανειολήπτες που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μηνιαίες δόσεις των ήδη ρυθμισμένων δανείων τους.

Η τράπεζα προτείνει τη λύση διαχωρισμού του δανείου σε δύο μέρη (split balance). Δηλαδή ένα τμήμα του δανείου αποπληρώνεται κανονικά, ενώ το δεύτερο κομμάτι «παγώνει» και τοποθετείται σε ένα άτοκο λογαριασμό για διάστημα έως και 4 χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η μηνιαία δόση του δανείου σε επίπεδα που μπορεί να εξυπηρετήσει ο δανειολήπτης με βάση τα εισοδήματα του. Παράλληλα επωφελείται για τέσσερα χρόνια της άτοκης περιόδου χάριτος για μέρος του δανείου του.

Εν συνεχεία, ανάλογα με την εξέλιξη των εισοδημάτων του δανειολήπτη , μπορεί να γίνει εκ νέου διακανονισμός, να ξεκινήσει η αποπληρωμή του ή ακόμη και να διαγραφεί μέρος του δανείου εάν η οικονομική του κατάσταση έχει χειροτερεύσει.

Να σημειωθεί ότι ανάλογα προγράμματα ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, προκειμένου να δώσουν «ανάσα» σε όλους τους πελάτες τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ακόμα θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι τράπεζες επικοινωνούν με πελάτες που έχουν συσσωρευμένα χρέη σε πιστωτικές κάρτες ή και καταναλωτικά δάνεια, και προτείνουν ακόμα και τη διαγραφή σημαντικού τμήματος της οφειλής τους με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλουν άμεσα το εναπομείναν κομμάτι. Τα «κουρέματα» αυτά, δεν αφορούν μόνο τους συσσωρευμένους τόκους υπερημερίας, αλλά ακόμη και κομμάτι του κεφαλαίου, προκειμένου να «διασώσουν» έστω και ένα τμήμα του δανείου και να μην χρειαστεί να πάρουν πρόσθετες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις.

Επίσης σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζεται το «σπάσιμο» της οφειλής σε καλό και κακό δάνειο με το πρώτο κομμάτι να εξυπηρετείται κανονικά, και το δεύτερο να «παγώνει» επ’ αόριστον. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση οι δανειολήπτες μπορούν να πακετάρουν τις συνολικές τους οφειλές σε καταναλωτικά και κάρτες και να τις ενσωματώσουν σε κάποιο στεγαστικό δάνειο, ώστε να απολαύσουν σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι οι διοικήσεις των τραπεζών υλοποιούν το δικό τους σχέδιο χωρίς νομοθετικές ρυθμίσεις ή τη δημιουργία «δημόσιου ενδιάμεσου φορέα», ο οποίος είχε στόχο, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους «με δίκαια και κοινωνικά κριτήρια».

Με αυτές τις κινήσεις οι τράπεζες εξυγιαίνουν τους ισολογισμούς τους, όπως έχουν συσταθεί από τον ενιαίο ευρωπαϊκό εποπτικό μηχανισμό, SSM.

«Ψαλίδι» σε δάνεια της… κακής Αγροτικής

Παράλληλα με τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που προωθούν οι ελληνικές τράπεζες, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ανακοινώσει τη ρύθμιση 31.000 «κόκκινων» δανείων, ύψους 500 εκατ. ευρώ που αφορούν αγρότες που είχαν χρηματοδοτηθεί από την παλαιά Αγροτική Τράπεζα και τώρα τα δάνειά τους είναι στην «κακή» Αγροτική (bad bank).

Οι ρυθμίσεις προβλέπουν απομείωση τόκων και κεφαλαίου για τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής από τα 5 στα 10 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα θα επανεξετάζεται το χρέος, δηλαδή του κεφαλαίου και των τόκων, εφόσον οι δανειολήπτες στο εξής είναι συνεπείς.

"google ad"

Η ρύθμιση ξεκινά με τα δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ στη συνέχεια το μοντέλο αυτό μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο των επισφαλών δανείων των τραπεζών που βρίσκονται υπό εκκαθάριση. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω χαρτοφυλάκιο των δανείων της «κακής» ΑΤΕ ανέρχεται σε 4,5 δισ. ευρώ. Το σύνολο των δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών είναι 8,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις τράπεζες ΑΤΕ, Proton Bank, Probank, FBB, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου, τη Συνεταιριστική Δωδεκανήσου, Ευβοίας, Δυτικής Μακεδονίας, Λαμίας και Αχαΐας.

Η σχετική απόφαση για τη ρύθμιση των δανείων σε αγρότες ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και των συναρμόδιων στελεχών για την εκκαθάριση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στόχος της ΤτΕ σε συνεργασία με τον υπεύθυνο εκκαθάρισης «κακής» τράπεζας επιχειρεί να αναβιώσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πρώην ΑΤΕbank. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για τοκοχρεολυτικά δάνεια αγροτών, επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια ή οφειλές από αλληλόχρεους λογαριασμούς, τα οποία παρέμειναν στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας που τέθηκε σε εκκαθάριση, κατά τη διαδικασία εξυγίανσης.

Λύση από κοινού με την κυβέρνηση για δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Οι συστημικές τράπεζες που έχουν δανείσει ιδιώτες περί τα 7 δισ. ευρώ σε ξένο νόμισμα, και συγκεκριμένα σε ελβετικό φράγκο, καταρτίζουν τις προτάσεις τους για ρυθμίσεις των εν λόγω χορηγήσεων, τις οποίες θα πα­ραδώσουν μέσα στον επόμενο μήνα στην ελληνική κυβέρνηση.

Ορισμένες εξ αυτών έχουν αναθέσει στον χρηματοπιστωτικό σύμ­βουλο BlackRock την εκπόνηση μελέτης προκειμένου να εξευρεθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις με αμοιβαία -για τους δανειολήπτες και τις τράπεζες- επωφελή αποτελέσματα.

Η μελέτη με τις προτάσεις της BlackRock θα κατευθυνθεί προηγουμένως για διαβούλευση στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών και εν συνεχεία θα υποβληθεί στην κυβέρνηση, η οποία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει νομοθετική λύση για το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο. Πρόθεση των τραπεζών είναι να επιλυθεί και αυτό το ζήτημα εξωδικαστικά και να ελαφρυνθούν οι περίπου 70.000 δανειολήπτες που είναι εγκλωβισμένοι στην ισοτιμία ελβετικού φράγκου – ευρώ.

ethnos.grfpress.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ