22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Ρόμπα κάνει τον Βολουδάκη ο Σταθάκης: «Θα σκίσω τα οικονομικά μου βιβλία»

Ημερομηνία:

“Δεν άντεξε ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, ακούγοντας τους πανηγυρισμούς και τα λεγόμενα του έτερου βουλευτή Χανίων της ΝΔ, Μανούσου Βολουδάκη, σχετικά με την έξοδο της χώρας στις ” αγορές

«Δεν έχει νόημα η έξοδος στις αγορές, είναι μια έξοδος γιαλαντζί» δήλωσε ο Γ. Σταθάκης και εξήγησε ότι η χώρα χρωστάει αυτή τη στιγμή 325 δισ. ευρώ, δηλαδή γύρω στο 170% του ΑΕΠ. Το χρέος της χώρας δηλαδή είναι μεγαλύτερο από όταν βγήκαμε από τις αγορές. Επιστρέφουμε στις αγορές με χρέος μόνο 20 δισ. αυτή τη στιγμή γιατί όλο το άλλο χρέος είναι εκτός αγορών, βρίσκεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επιπλέον, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, τα ελληνικά ομόλογα από τους οίκους αξιολόγησης εξακολουθούν να ονομάζονται «σκουπίδια». Η έξοδος στις αγορές, αυτή την χρονική στιγμή, δεν έχει τίποτα ευνοϊκό για τη χώρα αντιθέτως θα επιφέρει τρεις σημαντικές αρνητικές συνέπειες:

1. Αποδυναμώνει το επιχείρημα που έχει η χώρα για τη διαπραγμάτευση και διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους, προκειμένου να γίνει βιώσιμο.

2. Η χώρα δανείζεται με υψηλό επιτόκιο της τάξεως του 6%, όπως δηλαδή συνέβαινε και κατά την αρχή της κρίσης. Δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να δανειστείς με τέτοιο επιτόκιο

3. Ενώ η κυβέρνηση δηλώνει ότι βγαίνουμε από την οικονομική καταστροφή η χώρα παραμένει στην παγίδα του χρέους γιατί σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο που θα αναθεωρηθεί το Μάιο η χώρα δεσμεύεται να έχει 4.5% μόνιμο πλεόνασμα, δηλαδή 60 δισ. επιπλέον, και ταυτόχρονα να βρει άλλα 22 δις. προκειμένου να εξυπηρετεί το χρέος που έχει. κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό της, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο να συμβεί.

Ο Γ. Σταθάκης εξήγησε ότι οι αγορές, αυτή τη στιγμή, ενδιαφέρονται για τα ελληνικά ομόλογα γιατί υπάρχει μεγάλη ρευστότητα με μικρές αποδόσεις, άρα είναι ελκυστικό το επιτόκιο για τις αγορές, με δεδομένο, ότι το εναπομείναν χρέος που έχουμε είναι μικρό και ταυτόχρονα έχει μεγάλες εγγυήσεις πλέον από άποψη δικαίου κυρίως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, προηγείται της εξόδου της χώρας στις αγορές. Αυτή τη στιγμή αντίθετα, το κλίμα είναι αρνητικό, δεν επιτυγχάνεται τίποτα ευνοϊκό για τη χώρα και επιπλέον επιβαρύνει το δημόσιο χρέος με άλλα 2 δισ.

Ο επιτηδευμένος ενθουσιασμός του κ. Βολουδάκη που έδειχνε να αδιαφορεί ή να μην κατανοεί την οικονομική συζήτηση ανάγκασε τον Γ. Σταθάκη να αναφωνήσει: «Θα σκίσω τα οικονομικά μου βιβλία!»

avgi.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...