16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Ρύθμιση αγροτικών δανείων με τριετή περίοδο χάριτος ζήτησαν οι Κρητικοί

Ημερομηνία:

Οριστική λύση στο θέμα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων που, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει τριετή περίοδο χάριτος, διαγραφή των τόκων και πάγωμα των πλειστηριασμών για μια τριετία για τους επαγγελματίες αγρότες ζήτησαν από τον Ααναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Βαγγέλη Αποστόλου οι εκπρόσωποι των Κρητικών παραγωγών στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν μαζί του το μεσημέρι της Τρίτης 3 Μαρτίου.

Ο υπουργός δεσμεύθηκε ότι το ζήτημα θα εξεταστεί στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας. Παράλληλα τόνισε ότι οι προγραμματικές του δηλώσεις που αφορούν τόσο τα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής όσο και το φορολογικό καθεστώς των αγροτών θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό..

Η συνάντηση με εκπροσώπους από την ΕΑΣ Ιεράπετρας, τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας, τον Αγροτικό Σύλλογο Κισσάμου Χανίων, τον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Σητείας, τον Αγροτικό Σύλλογο Οροπεδίου Λασιθίου και την Ομάδα Παραγωγών Ψαρής Φοράδας και τον βουλευτή Λασιθίου, κ. Δερμιτζάκη πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε καλό κλίμα.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν επίσης και ζητήματα όπως η αξιοποίηση των αγροτικών προϊόντων, η εμπορία και η διακίνηση αυτών καθώς και η διάθεσή τους σε κλειστές αγορές (εμπάργκο), οι τιμές πώλησής τους, ο φάκελος της Νέας ΚΑΠ, η χρηματοδότηση των παραγωγών από τις τράπεζες και οι έξυπνες λύσεις, η δημιουργία τράπεζας γης και το κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ.

Αλλαγές στο πλαίσιο του ΕΛΓΑ

Όσον αφορά στις αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, η ηγεσία του Υπουργείου προσανατολίζεται στην καθιέρωση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής καθ΄ όλη τη διάρκεια του παραγωγικού κύκλου ((φύτευση, άνθηση, καρπόδεση, παραγωγή), την πρόσθεση νέων ασφαλιστικών καλύψεων για ζημιές που προέρχονται από ασθένειες και εχθρούς των καλλιεργειών λόγω κλιματικών αλλαγών και την κάλυψη ζημιών λόγω αστάθμητων παραγόντων της αγοράς σε συνδυασμό με την κοινοτική νομοθεσία.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης ζήτησαν να δίδεται δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικών καλύψεων και επεσήμαναν την ανάγκη εκπόνησης αναλογιστικών μελετών.

Σχετικά με τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος ο κ. Αποστόλου επέμεινε στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ μέχρι την επόμενη χρονιά, τη διακύμανση του ορίου για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων δηλαδή να μην ισχύει για όλους το εισόδημα των 15.000 ευρώ και την αντιμετώπιση με διαφορετικό τρόπο των εξόδων για εργατοώρες πιθανόν με τύπου «τεκμαρτού» ποσού.

Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής ο κ Αποστόλου είπε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα. Σχολίασε ωστόσο ότι το κόστος του αγροτικού ρεύματος χρειάζεται να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν το 2009, ενώ έκανε λόγο και για επαναφορά του λεγόμενου αγροτικού πετρελαίου κίνησης.

Αίτημα για de minimis στο αγγούρι

Οι αγρότες εξάλλου ζήτησαν να υπαχθεί το αγγούρι στο καθεστώς των de minimis αποζημιώσεων λόγω των επιπτώσεων από το ρωσικό εμπάργκο,  πράγμα όμως ιδιαιτέρως δύσκολο όπως σχολιάστηκε.

Για τη νέα ΚΑΠ ο κ. Αποστόλου είπε ότι εντάσσονται και τα θερμοκήπια στις επιλέξιμες εκτάσεις και συγκεκριμένα στο καθεστώς που θα διέπει τις αροτραίες καλλιέργειες. Οι αγρότες εξέφρεσαν την ανησυχία τους για μείωση των επιδοτήσεων της ΚΑΠ σε επιλέξιμες εκτάσεις ελιάς μέχρι και 53% έως το 2019 και συζήτησαν με τον κ. Αποστόλου το ενδεχόμενο μεταφοράς ενισχύσεων σε ελαιώνες που βρίσκονται σε επικλινή εδάφη και μειονεκτικές περιοχές, ώστε να αμβλυνθεί το πρόβλημα της μείωσης αυτής.

Ο κ. Αποστόλου έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη να παράγει η χώρα μας πολλαπλασιαστικό υλικό και επεσήμανε ακόμα το θέμα της αναβάθμισης της αγροτικής έρευνας μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Συζήτηση έγινε και για τον έλεγχο της αγοράς και επισημάνθηκε η ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων από τους αρμόδιους κρατικούς μηχανισμούς.

"google ad"

Τέλος, τα θέματα που αφορούσαν στα νερά άρδευσης και τα εγγειοβελτιωτικά έργα που βάλτωσαν, θα συζητηθούν σε επόμενη συνάντησή τους.

Χρύσα Παπαγιώτα- Πέλλα Λασηθιωτάκη

agronews.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...