17.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σάντσεζ Γκεβάρα, Κανέκ: ο αναρχικός εγγονός του Τσε που τα έβαλε με τον Κάστρο

Ημερομηνία:

Μια σύντομη βιογραφία του Canek Sanchez Guevara, εγγονού του Τσε Γκεβάρα.

“Η ελευθερία μου ισχύει, αν ισχύει το ίδιο και η δικιά σου”

Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα

Ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα ήταν ο μεγαλύτερος εγγονός του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Μητέρα του ήτνα η Χιλντίτα Γκεβάρα και πατέρας του ο Αλμπέρτο Σάντζεζ, ένας Μεξικάνος αριστεριστής. Γεννήθηκε στην Αβάνα στις 22 Μαίου του 1974.

“Κανέκ” σημαίνει “μαύρο φίδι” σε μερικές παλιές Μεξικάνικες διαλέκτους.

Έζησε την παιδική του ηλικία με τους γονείς του στην Βαρκελώνη και το Μιλάνο. Στη Βαρκελώνη σπούδασε σε Ισπανο-Καταλανικό σχολείο. Αργότερα έζησε στο Μεξικό και επέστρεψε στη Κούβα το 1986. Πολύ γρήγορα αηδίασε με το καθεστώς Κάστρο και τις διώξεις συγγραφέων, καλλιτεχνών και άλλων. Απέριψε τον ρόλο που το καθεστώς του προετοίμαζε να παίξει, προορίζοντας τον να γίνει υψηλόβαθμος αξιωματικός του στρατού. Ξεκίνησε να ντύνεται σαν πανκ. Βοήθησε στη δημιουργία μιας χέβι μέταλ μπάντας με το όνομα Metalizer. Ένα βράδυ, η μυστική αστυνομία εισέβαλε σε μια απαγορευμένη συναυλία της μπάντας ρίχνωντας δακρυγόνα στο πλήθος και υπέβαλλε τον ίδιο σε εξευτελιστική σωματική έρευνα.

Ξεκίνησε να μιλά ανοιχτά ασκώντας κριτική στο καθεστώς, πράγμα που τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει τη Κούβα στα 22 του χρόνια, το 1996. Επέστρεψε στο Μεξικό όπου ζούσαν αρκετά μέλη της οικογένειας του.

Υπήρξε συγγραφέας, μουσικός, φωτογράφος και ταλαντούχος γραφίστας. Μετακινήθηκε προς τις αναρχικές θέσεις, γράφωντας στην εβδομαδιαία μεξικάνικη εφημερίδα Proceso τον Οκτώμβριο του 2004:

“Η Κουβανική επανάσταση γέννησε μια μπουρζουαζία, με κατασταλτικούς μηχανισμούς που την προστάτευαν από τον λαό από τον οποίο η ίδια είχε μεγάλη απόσταση. Μα πάνω απ’όλα υπήρξε αντιδημοκρατική εξαιτίας του θρησκευτικού Μεσσιανισμού του ηγέτη της. “

Ήταν αηδιασμένος από “την ποινικοποίηση της διαφορετικότητας, τις διώξεις των ομοφυλόφιλων, των χίππηδων, των ελεύθερων στοχαστών, των συνδικαλιστών και των ποιητών” και από την εγκαθίδριση μιας “σοσιαλιστικής μπουρζουαζίας… που παρίσταναν πως ήταν προλετάριοι”

Έφτασε να πει πως: “Όλη η κριτική μου στον Φιντέλ Κάστρο ξεκινά από την απομάκρυνση του από τις ελευθεριακές ιδέες, τη προδοσία που διέπραξε ενάντια στο λαό της Κούβας και το τρομοκρατικό σύστημα επαγρύπνησης που εγκαθίδρυσε για την διατήρηση του Κράτους τσακίζοντας ανθρώπους.”

Ήταν ενεργό μέλος του Εξόριστου Κουβανικού Ελευθεριακού Κινήματος για πολλά χρόνια έως και το θάνατο του. Έγραψε σε πολλές επιθεωρήσεις λογοτεχνίας όπως οι Letros Libres και Milenio Semanal. Συνέγραψε από κοινού με τον Χόρχε Μασέτι(γιο ενός Αργεντινού δημοσιογράφου με το ίδιο όνομα που πολέμησε με τον Τσε στην Αργεντινή και πέθανε εκεί) το βιβλίο Les Heritiers du Che, που εκδόθηκε στη Γαλλία το 2007 και περιείχε την ιστορία της έλευσης τους στη Κούβα και της αυξανόμενης απογοήτευσης τους από την κατάσταση εκεί.

Πέθανε στη Πόλη του Μεξικό στις 21 Ιανουαρίου 2015 μέτα από εγχείρηση καρδιάς. Σχολιάζοντας της αλλαγές στη Κούβα, λίγο καιρό πριν τον θάνατο του, ο Κανέκ σημείωσε: “Μερικές φορές έχουμε την τάση να κρίνουμε τη πραγματικότητα μέσω των επιθυμιών μας, και αυτό είναι πρόβλημα.

Στο συλλογικό φαντασιακό της Κούβας, η αλλαγή συνδέεται με τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο. Το πολιτικό σύστημα στο νησί έχει συμπεριφερθεί σαν μια μοναρχία, και ο Φιντέλ εξασφάλισε την παρακολούθηση της διαδοχής, γεγονός που καθυστερεί την οποιαδήποτε αλλαγή.”

"google ad"

Nick Heath

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ