16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

“Σέρνεται” το ίντερνετ και στα Χανιά: Η απουσία επενδύσεων από τις εταιρείες, η έκρηξη χρήσης λόγω του “μένουμε σπίτι” και… online παιχνιδιών και ο φόβος των συνεπειών της τηλε-εκπαίδευσης και της τηλε-ιατρικής

Ημερομηνία:

Το ίντερνετ στην Ελλάδα είναι το πιο ακριβά στην Ευρώπη και ένα από τα πιο αργά. Παρά τις ακριβές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές, οι εταιρείες δεν έχουν κάνει τις επενδύσεις που έχουν γίνει σε άλλες χώρες και που θα έπρεπε να έχουν γίνει και στη χώρα.

Τώρα, κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, που η χρήση του ίντερνετ έχει εκτοξευθεί και που πέρα από διασκέδαση, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στην Ελλάδα το χρησιμοποιούν και για τις ανάγκες της εργασίας, αφού εργάζονται από απόσταση, τα δίκτυα δε μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες.

Και στα Χανιά η κατάσταση είναι δραματική με το ίντερνετ να …”σέρνεται” αφού οι υποδομές στην πόλη είναι χαμηλού επιπέδου. Ως αποτέλεσμα, πέραν της ταλαιπωρίας των χρηστών χάνονται και χιλιάδες εργατοώρες αφού πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να δουλέψουν αποτελεσματικά από απόσταση.

Να σημειώσουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα τα δίκτυα που ήδη λειτουργούν σε τεντωμένο σχοινί είχαν υπερφορτωθεί και για ένα άλλο λόγο, επειδή χιλιάδες χρήστες του δημοφιλούς διαδικτυακού παιχνιδιού Fortnite κατέβαζαν την τελευταία αναβάθμιση!

Τις τελευταίες ημέρες, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (ΕΕΤΤ), αλλά και η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις διοικήσεις των εταιρειών.

Η αύξηση της κίνησης εξαιτίας της παραμονής εκατομμυρίων στα σπίτια τους ολόκληρη την ημέρα έχει οδηγήσει σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Τα στοιχεία των παρόχων δείχνουν μεγάλη αύξηση στις υπηρεσίες φωνής στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία, αλλά και στον όγκο δεδομένων από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω των σταθερών δικτύων.

Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία την ανάγκη για ορθή χρήση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, ανακοίνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα πως η κίνηση στα δίκτυα έχει αυξηθεί κατά 50% τουλάχιστον.

Δίχως υποδομές βεβαίως, το μόνο που μένει είναι η ατομική ευθύνη. Κι εδώ λοιπόν, καλούνται οι πολίτες να χρησιμοποιούν υπεύθυνα το ίντερνετ ώστε να μην καραρρέει λόγω της έλλειψης επενδύσεων από τις εταιρείες.

Πάντως, υπό την πίεση που δημιουργούν οι συνθήκες, εταιρείες προχώρησαν σε αναβαθμίσεις υποδομών σε κάποιους κεντρικούς κόμβους προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα. Όμως, όσοι χρησιμοποιούν τακτικά το Διαδίκτυο παρατηρούν την υπερφόρτωση, καθώς σε κάποιες χρονικές στιγμές οι ταχύτητες πρόσβασης υποχωρούν σημαντικά.

Τώρα στην αγορά εκφράζουν ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί αν αρχίσει μαζικά και η εκπαίδευση μέσω Διαδικτύου στα δημόσια σχολεία και η τηλεϊατρική.

Για να περιοριστεί το φορτίο στα δίκτυα, ορισμένα ιδιωτικά σχολεία που παρέχουν ήδη υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης αποφεύγουν τις τηλεδιασκέψεις (το μάθημα γίνεται με κλειστές κάμερες).

Σύμφωνα με στελέχη τηλεπικοινωνιακών ομίλων, το σύστημα που έχει επιλεγεί για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Δημόσιο επιβαρύνει τα διεθνή κυκλώματα των παρόχων. Η εταιρεία που προμηθεύει, δωρεάν, το σύστημα δεν έχει τοπική παρουσία στον ελληνικό κόμβο του Διαδικτύου, με αποτέλεσμα η κίνηση να φεύγει προς το εξωτερικό και να επιστρέφει στη χώρα μας.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...