17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σήμερα στην ΕΤ1 η αυτοβιογραφική ταινία για τον Ειρηναίο από το 1982

Ημερομηνία:

Προβολή (ανάπλαση): Μ. Πέμπτη 2 Μαΐου 2013, στις 22:40 – ΕΤ 1 | Ο φωτισμένος ιεράρχης, δεσπόζουσα μορφή της Ορθοδοξίας, της εκκλησίας της Κρήτης, της Ελλάδας, της Ευρώπης, ολόκληρης της οικουμένης.
Άξιος πνευματικός ηγέτης, ενσάρκωση του αληθινού χριστιανικού πνεύματος. Κήρυξε με τα μηνύματά του την επανάσταση των συνειδήσεων, με λάβαρό του τις πατροπαράδοτες αξίες του ελληνισμού.

Βιβλική φυσιογνωμία, γαλήνια μορφή, οξύτατο πνεύμα, ζέστανε τις καρδιές των απλών ανθρώπων με τα γεμάτα ειλικρίνεια, απλότητα, θάρρος και ηθική λόγια και έργα του.

Κατά κόσμον, Ειρηναίος Γαλανάκης γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1911, σπούδασε στο ιεροδιδασκαλείο Κρήτης στην Αγία Τριάδα στο Ακρωτήρι, μετά στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές θεολογίας και κοινωνιολογίας στη Γαλλία, στα καθολικά Πανεπιστήμια της Λιλ και του Παρισιού.

Εξελέγη Επίσκοπος το 1957 και εξεδιώχθη από τη δικτατορία το 1971, όμως το Πατριαρχείο τον εξέλεξε Μητροπολίτη της νεοσύστατης ελληνοορθόδοξης Μητρόπολης Γερμανίας, όπου δημιούργησε έργο μοναδικό.

Το 1980 – 81 με πρωτοφανή λαϊκή εξέγερση ο λαός της Κρήτης απαίτησε την επαναφορά του στη Μητρόπολη Κισάμου – Σελίνου και η φωνή του λαού ακούστηκε και μέσα σε συγκλονιστικές σκηνές ενθουσιασμού τον υποδέχθηκε στο Καστέλι.

Από τη θέση του Μητροπολίτη παραιτήθηκε για λόγους υγείας το 2006 κι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο του πνεύματος και της αντίληψης του σπουδαίου ιεράρχη.

Η αυτοβιογραφική ταινία του άγιου Ειρηναίου γυρίστηκε το 1982, με την οποία ξεκίνησαν οι προβολές του «Μονογράμματος». Είναι η πρώτη που προβλήθηκε το 1982.

Προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Κώστας Κουτσομύτης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ