15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Σεκιούριτι βίασε φοιτήτρια εντός των φοιτητικών εστιών στη Λέσβο; Αναβρασμός μεταξύ των φοιτητών και επεισόδια στο νησί

Ημερομηνία:

Σε …βεντέτα μετατρέπεται η υπόθεση βιασμού 22χρονης φοιτήτριας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις φοιτητικές εστίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του lesvospost.gr, την Παρασκευή ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου έκανε διαδήλωση γιατί αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 33χρονος σεκιούριτι.

Φοιτητές φωνάζοντας συνθήματα έβαψαν τους τοίχους καταστημάτων προκαλώντας και φθορές στις τζαμαρίες.

Να πως τα περιγράφουν οι φοιτητές:

“Στο βραδινό κάλεσμα της Παρασκευής  ανταποκρίθηκαν γύρω στα 150 άτομα. Η πορεία πέρασε απο όλο το κέντρο της Μυτιλήνης, πετάχτηκαν τρικάκια και γράφτηκαν συνθήματα. Την ώρα που η πορεία πέρναγε απο τα κεντρικά καγκουρομάγαζα της Μυτιλήνης- προνομιακός τόπος αναπαραγωγής της ματσίλας, συντρόφισσες δέχτηκαν λεκτική επίθεση και όταν μία απο μάς πιάστηκε απο θαμώνες να γράφει σύνθημα σε τοίχο δίπλα απο το μαγαζί, της επιτέθηκαν φραστικά και στη συνέχεια την άρπαξαν και απο το χέρι τραβώντας την. Όταν αυτό έγινε αντιληπτό απο κόσμο της πορείας κάποια άτομα πήγαν να την απεμπλέξουν. Στην συνέχεια ακολούθησε ένταση οπού οι μισοί μάτσο πελάτες του μαγαζιού-μεταξύ των οποίων και φίλοι του βιαστή- την ώρα που εξαπέλυαν προσβολές  και τραβαγαν βίντεο, λέγαν χαρακτηριστικά τη φράση «το παιδί αθωώθηκε» και οτι «δε βίασε».

Έτσι ενω στην αρχή φαινόταν οτι το πρόβλημα ήταν η «καταστροφή περιουσίας» στο τέλος πέσαν οι μάσκες και αναδείχθηκε οτι το πρόβλημα ήταν η στχοποίηση ενος δικού τους.

Η πορεία συνεχίστηκε, και πέραν του περιστατικού αυτού, μπορούμε να πούμε οτι συνολικα  πήγε καλά, είχε παλμό και θετική ανταπόκριση: γυναίκες στο δρόμο ή απο τα μπαλκόνια έκαναν θετικά υποστηρικτικά  σχόλια!”

Και στις δύο παρεμβάσεις τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν:

-H πατριαρχία όλες μας πληγώνει στο δρόμο ή στο σπίτι ποτέ καμία μόνη

-Μπάτσοι t.v δικαστικοί όλοι μαζί καλύπτουν τον βιαστή

-Ούτε ρατσισμός, ούτε σεξισμός, άλλος ένας βιαστής ντόπιος και λευκός

-Δεν φταίει το ποτό, δε φταίει η ενδυμασία, φταίει ο βιαστής και η πατριαρχία

-Βία στη βία της πατριαρχίας, μαχαίρι και κλωτσιές σ’όλους τους βιαστες

-Δυό μέτρα, δυό μέτρα κάτω απο τη γή υπάρχει μια θέση για κάθε βιαστή

"google ad"

-Οι βιαστές δεν είναι ράτσα ειδική, είναι άντρες καθημερινοί

-Ούτε σεξισμός ούτε τρανσφοβία, καιρός πια να τελειώνουμε με τη πατριαρχία

-Στρατή στρατή φυλάξου βιαστή, μια μέρα θα σε θάψουμε κάτω απο τη γή

-Θα βγαίνω θα πίνω και λόγο δε θα δίνω

Υπενθυμίζεται ότι ο 33χρονος που κατηγορείται για το βιασμό έκανε μήνυση για ψευδή καταμήνυση στην 22χρονη φοιτήτρια.

 

Τι λέει η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Και η Πρυτανική Αρχή εξέδωσε σχετική ανακοίνωση σημειώνοντας:

«Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, από τη στιγμή που ενημερώθηκε για την καταγγελία απόπειρας βιασμού φοιτήτριάς μας, συζητά, υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ποικιλοτρόπως τη φοιτήτρια μας, επιστημονικά και διαδικαστικά, σε όσα και όποια θέματα επιθυμεί και σε όποιο βαθμό επιλέγει. Είμαστε πεπεισμένοι/-ες ότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, στη Μυτιλήνη, θα συνεχίσουν να δρουν ταχέως και με αποτελεσματικότητα, ώστε να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη.

Την ίδια στιγμή, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και οι άνθρωποί του εργάζονται για τη διασφάλιση κλίματος καταλλαγής και θα συνεχίσουν να μεριμνούν για τη διασφάλιση συνθηκών άρτιας παραμονής και πραγματικά ανθρώπινης διαβίωσης των φοιτητών και φοιτητριών μας στα νησιά, ως στοιχειώδη έκφραση υποστήριξης στην προσπάθεια των ίδιων και των οικογενειών τους, όπως σταθερά πράττει κατά τα τριάντα και πλέον χρόνια από την ίδρυσή του.»

Πάντως οι φοιτητές και οι φοιτήτριες βρίσκονται σε αναβρασμό αφενός αναμένοντας τις εξελίξεις της υπόθεσης που σοκάρει, δεδομένου ότι το περιστατικό καταγγέλθηκε ότι έγινε στις φοιτητικές κατοικίες, αφετέρου ελπίζοντας σε μια πιο ξεκάθαρη θέση της Πρυτανικής Αρχής.

Ανακοίνωση φοιτητικής παράταξης ΑΡ.ΕΝ.

Θέση για το θέμα πήρε και η φοιτητική παράταξη ΑΡ.ΕΝ.

Την περασμένη Τρίτη 20 Ιούνη καταγγέλθηκε από συναδέλφισσά μας στην Αστυνομία κάτι που οφείλει να  προκαλέσει την αντίδραση σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας.

Η συναδέλφισσα κατήγγειλε ότι βιάστηκε (!) και μάλιστα μέσα στη Φοιτητική Εστία του Πανεπιστημίου (!!) και μάλιστα από υπάλληλο της εταιρίας σεκιούριτι στην οποία έχει ανατεθεί η φύλαξη της Εστίας!!!

Η καταγγελία καταδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τις κυρίαρχες σχέσεις που επικρατούν ανάμεσα στα δύο φύλα και την κουλτούρα του βιασμού που ευδοκιμεί μέσα κι έξω από το πανεπιστήμιο.

Ταυτόχρονα φανερώνει ότι η παρουσία αστυνομικών ή/και ενστόλων ή/και ιδιωτικών εταιριών φύλαξης μέσα σε οποιονδήποτε χώρο του πανεπιστημίου, εκτός από κατάφορη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου που αποτελεί αιματοβαμμένη κατάκτηση της φοιτητικής νεολαίας, εκτός από ξεδιάντροπη συναλλαγή του πανεπιστημίου με ιδιώτες επιχειρηματίες προς όφελός τους, επίσης δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτα στο περιβόητο αίσθημα ασφάλειας των φοιτητών και ιδιαιτέρως των φοιτητριών.

Αντιθέτως φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στη φοιτητική μας καθημερινότητα το κλίμα της ζούγκλας, της αστυνόμευσης και της καταστολής, όπου μάτσο ένστολοι βρίσκουν ένα ακόμα πεδίο να εφαρμόσουν το σεξισμό και την εξουσία τους όπως κι όποτε τους καπνίσει. Οι φοιτήτριες και οι φοιτητές για να αισθανθούμε… ασφαλείς, δεν έχουμε καμία ανάγκη από σεξιστές φύλακες, παρά μόνο από ένα πανεπιστήμιο που να σέβεται έμπρακτα την ελευθερία της έκφρασης, την ισότητα και τις ανάγκες μας.

Επιπλέον για ‘μας είναι κυριολεκτικά αδιανόητο ότι ένα πρόσωπο που βαρύνεται μ’ αυτή την ασύλληπτη κατηγορία δεν οδηγήθηκε σε άμεση δίκη αλλά παραπέμφθηκε από την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη για ενάμιση χρόνο μετά, και μάλιστα εν τω μεταξύ αφήνεται ελεύθερο χωρίς προσωρινή κράτηση!!

Η απόφαση αυτή αφενός έμμεσα υπονοεί ότι η καταγγελία-κραυγή τρόμου της συναδέλφισσάς μας κρίνεται προς το παρόν αμφίβολη, κι αυτή η αμφισβήτηση των ισχυρισμών της καταγγέλλουσας είναι ένα από τα χειρότερα γνωρίσματα της κουλτούρας του βιασμού και της υποστήριξής της από κοινωνία και θεσμούς, μια αμφισβήτηση που αποθαρρύνει κάθε μελλοντικό θύμα από το να καταγγέλλει τη δική του κακοποίηση. Αφετέρου εκπέμπει σαφώς το μήνυμα ότι όποιος κατηγορείται ότι παραβίασε εν ψυχρώ τη σεξουαλική ελευθερία μιας νέας φοιτήτριας δεν θα υποστεί άμεσες νομικές επιπτώσεις αλλά μακροπρόθεσμες και υπό όρους!

Απαιτούμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, απόδοση ευθυνών και τιμωριών εκεί όπου θα διαπιστωθούν, απομάκρυνση του συγκεκριμένου φύλακα μέχρι τη διαλεύκανση, λήψη μέτρων για τον εμποδισμό του να προσεγγίσει τη συναδέλφισσά μας και οποιαδήποτε/ονδήποτε άλλη/ο από εμάς, απομάκρυνση κάθε ιδιωτικού ή/και δημόσιου μηχανισμού φύλαξης από την Εστία και κάθε άλλο χώρο του Πανεπιστημίου, έμπρακτο σεβασμό του πανεπιστημιακού ασύλου, καμία σκέψη για παραβίαση/καταστρατήγηση/κατάργησή του και ενέργειες για έμπρακτη εμπέδωση της έμφυλης ισότητας, του αντισεξισμού και της καταδίκης της κουλτούρας του σεξισμού με μέριμνα του ιδρύματος σε όλο ανεξαιρέτως το φάσμα της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στη συναδέλφισσά μας. Η καταγγελία ούτε μεμονωμένη είναι, ούτε πρόκειται να επιτρέψουμε να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Ούτε ο σεξισμός, ούτε ο μισογυνισμός ούτε καμιά άλλη μορφή αυθαίρετης και καταπιεστικής εξουσίας, έχει καμία θέση στο πανεπιστήμιο. Οι ίδιες-οι οι φοιτήτριες-τές θα διαφυλάξουμε κάθε έννοια του ασύλου και θα τσακίσουμε κάθε σεξιστική και εξουσιαστική συμπεριφορά.

ΚΑΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ, Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ! ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ,ΤΟΝ ΣΕΞΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...