23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σε απαράδεκτα επίπεδα ο πρωτοβάθμιος τομέας υγείας στο Ρέθυμνο

Ημερομηνία:

Tου Μανούσου Κλάδου

Ταλαιπωρία, έξοδα και ανασφάλεια για τους πολίτες!
Καλύπτεται μόλις το 30% των αναγκών του νομού!
Μόνο δύο γιατροί στο ΙΚΑ!
Οργή από ασφαλισμένους και συνταξιούχους!

Σε πρόβλημα πρώτης γραμμής αναδεικνύεται η δυσλειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αποτέλεσμα της οποίας αποτελεί η σοβαρή έλλειψη γιατρών για τις ανάγκες του πρωτοβάθμιου τομέα υγείας και στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργο Στεφανάκη μόλις το 30% των αναγκών καλύπτεται σήμερα για τους χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους του νομού, ένεκα μιας πολιτικής νοσηρής και εσφαλμένης, που «νεκρώνει» από γιατρούς το Ι.Κ.Α., δεν συνάπτει συμβάσεις με ιατρικό προσωπικό και «φορτώνει» συνεχώς τις δαπάνες για την υγεία στους πολίτες!

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο κ. Στεφανάκης επισήμανε, ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις με απαίτηση την άμεση σύναψη συμβάσεων με ικανοποιητικό αριθμό γιατρών για τις ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι σήμερα έχουν ως μοναδική διέξοδο τα ιατρεία του Νοσοκομείου και τα Κέντρα Υγείας του νομού, τα οποία επίσης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και ελλείψεις.

Επισημαίνεται, ότι οι από τις αρχές του Απριλίου έχουν αποχωρήσει εννέα γιατροί από τα ιατρεία του ΙΚΑ, στα οποία υπηρετούν ένας παθολόγος και ένας γενικός ιατρός!

Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την κάλυψη των κενών θέσεων και παράλληλα δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα που είχαν υποβάλλει από κοινού οι θεσμικοί εκπρόσωποι του νομού στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την νομική αντιμετώπιση των τυπικών ζητημάτων, που προκαλεί η διαδικασία σύναψης συμβάσεων με γιατρούς από το ΕΟΠΥΥ για τις ανάγκες των πολιτών.

Έτσι η κατάσταση έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα ελλείψεως γιατρών για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, που καθημερινά αναγκάζονται να «βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη» για τα όποια ζητήματα υγείας αντιμετωπίζουν.

Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» του Team FM ο κ. Στεφανάκης τόνισε ότι είναι δίκαιες οι αντιδράσεις από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους και απαιτείται παρέμβαση από όλους για να επιλυθεί το πρόβλημα. Ο ίδιος επισήμανε ότι «το θέμα του ΕΟΠΥΥ έχει μείνει στάσιμο για το νομό μας. Δεν έχει γίνει καμία πρόοδος παρά τις εκκλήσεις των θεσμικών εκπροσώπων του Ρεθύμνου. Χρειάζεται νέα δυναμική παρέμβαση και μετά το Πάσχα θα πάρουμε σχετικές πρωτοβουλίες».

Όπως τόνισε «Ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει από πέρσι τα χρήματα στους γιατρούς και οι αντιδράσεις θα είναι οργισμένες και δικαιολογημένες. Προφανώς δεν λειτουργεί και δεν μας καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Με όποιο τρόπο μπορέσουμε θα προσπαθήσουμε να τους βγάλουμε από αυτήν την αδράνεια. Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου ίδρυσης του ΕΟΠΥΥ και ενάμιση μετά την έναρξη λειτουργίας του, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δεν βρίσκεται στο σημείο έναρξης αλλά πίσω από αυτή. Αντί για 25.000 γιατρούς πήραν αρχικά 11.000 και συνεχώς τους μειώνουν. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, προσδιορίζοντας τα αίτια αυτής της κατάστασης τόνισε ότι «είναι και θέμα έλλειψης χρημάτων αλλά κυρίως είναι θέμα πρόχειρης και μη αποτελεσματικής πολιτικής στην υγεία με συνεχώς μετακινούμενη τη δαπάνη της υγείας στις πλάτες των ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Αν ο στόχος τους είναι να τα πληρώνουν όλα οι πολίτες, το έχουν πετύχει σε μεγάλο βαθμό. Αυτή τη φαινομενική οικονομία, που γίνεται με λάθος τρόπο θα την «πληρώσουμε» πολύ ακριβά. Κάθε χρόνο θα έχουμε περισσότερα προβλήματα υγείας».

Ο ίδιος ολοκληρώνοντας επανέλαβε ότι ως σύλλογος θα επανέλθουν μετά το Πάσχα και θα ζητήσουν γιατρούς, επισημαίνοντας, ότι θα απευθυνθούν και στους θεσμικούς εκπροσώπους για συμπαράσταση και κυρίως για να διερευνήσουν, τι γίνεται με τη γνωστή τροπολογία του ΕΟΠΥΥ, την οποία έχουν ζητήσει, ώστε να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις των γιατρών χωρίς τα περιοριστικά κριτήρια που δεν αφήνουν περιθώρια και δυνατότητα να καλυφθούν οι απαιτούμενες ανάγκες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...