15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σε απόγνωση οι αγρότες της Κρήτης: Στα 500 εκ. ευρώ οι ζημιές για ελαιουργούς και αμπελουργούς

Ημερομηνία:

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στην ΕΑΣΗ, με τους παραγωγούς να χαρακτηρίζουν “τραγική” την κατάσταση την κατάσταση που έχουν περιέλθει και να ζητούν να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

Ο Σταύρος Γαβαλας, πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου τόνισε μεταξύ άλλων: ” Δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση. Έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σε λίγο θα μπει ο Μάρτης. Θα έπρεπε από χθες να ξεκινήσουμε την προετοιμασία για την επόμενη χρονιά. Είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι για να διεκδικήσουμε ο, τι καλύτερο μπορούμε για τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, ο κόσμος δεν μπορεί να καλλιεργήσει!”

Ο πρόεδρος Ομοσπονδίας αγροτικών Συλλόγων νομού Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζακης σημείωσε: “η σημερινή μας συνάντηση δείχνει την σύμπνοια και την συμπόρευση μας. Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Έχει χαθεί η παραγωγή και η ποιότητα του λαδιού είναι κακή. Οι τιμές του ελαιολάδου έχουν πτωτική τάση, σε σημείο απελπισίας. Οι παραγωγοί είναι στο ναδίρ, δεν μπορούν να καλλιεργήσουν. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την κατάσταση να περάσει έτσι. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε να αλλάξουν τα κακώς κείμενα, για να παράξουμε ένα ποιοτικό, χρυσό ελαιόλαδο και να πάρει την αξία που του αναλογεί. Οι αποζημιώσεις πρέπει να δοθούν άμεσα. Εάν χρειαστεί, θα παρέμβουμε και θα πάμε στην Αθήνα”

Ο πρόεδρος της ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγων Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε: “ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης περνά την χειρότερη και μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών. Η Κλιματική Αλλαγή έχει χτυπήσει το νησί μας περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή της χώρας. Το 70% της καλλιεργήσιμης γης στην Κρήτη είναι η ελιά. Δεν πάρθηκαν μέτρα για τη δακοκτονία. Η ζημιά είναι πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ. Η κρίση που έχει ξεσπάσει στην ύπαιθρο θα επεκταθεί σύντομα και στα αστικά κέντρα! Πολύς κόσμος θα έχει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Χρειάζονται έκτακτα και έξτρα μέτρα! Να είμαστε όλοι ενωμένοι. Αφήνουμε στα σπίτια μας τις κομματικές ταυτότητες για το καλό του τόπου μας. Το πολιτικό σύστημα διαχρονικά έχει ευθύνες για το καλό που συμβαίνει. Ο αγροτικός κόσμος υποφέρει. Οι τιμές είναι στα τάρταρα. ”

Η ζημιά στο λάδι είναι πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ και μαζί με την ζημιά που έχουν υποστεί οι αμπελουργοί, το ποσό σκαρφαλώνει στα 500 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμακη.

Ο Τάσος Βρεντζος, μέλος της Ένωσης Ηρακλείου είπε, απο την πλευρά του: “Έχει χαθεί το ελαιόλαδο, που είναι η ναυαρχίδα μας. Η Κρήτη έχει πάθει καθολική καταστροφή. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση! ”

cretalive.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...