22.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί στην Κρήτη – “Χαμένη” και η φετινή χρονιά λόγω δάκου

Ημερομηνία:

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα για τη φετινή ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη με τον δάκο να καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. Οι παραγωγοί που εδώ και καιρό παρακολουθούν με δεμένα χέρια το καταστροφικό του πέρασμα, αγωνιούν για τη φετινή χρονιά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Το πρόβλημα με τον δάκο είναι έντονο σε αρκετές περιοχές της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου. Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που έστειλαν αναγνώστες από τον πρώην Δήμο Καστελίου αλλά και από την περιοχή του Αστριτσίου.

Η παρακάτω φωτογραφία από τον πρώην Δήμο Καστελίου είναι χαρακτηριστική του προβλήματος. Οι συγκεκριμένες δακοπαγίδες σύμφωνα με τον αναγνώστη, αλλάχθηκαν πριν από δύο ημέρες ωστόσο όπως βλέπετε, ο πληθυσμός του δάκου μοιάζει να είναι πολλών ημερών.

Γεμάτη ξανά η δακοπαγίδα, δύο ημέρες μετά την αλλαγή

Μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης, δεν εμφανίστηκε καθόλου αισιόδοξος για την φετινή χρονιά. “Όπως είναι σήμερα η κατάσταση δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε και για τη φετινή χρονιά. Οι πληθυσμοί το τελευταίο 10ημερο έχουν αυξηθεί σημαντικά. Υπάρχει μία αλματώδης αύξηση των δακοπληθυσμών που δεν δικαιολογείται με βάσει τις ενέργειες που έχουν γίνει και την εκτέλεση του προγράμματος μέχρι σήμερα” δήλωσε ο κ. Συριγωνάκης περιγράφοντας την κατάσταση.

“Τη φετινή χρονιά έγινε ένας υποδειγματικός προγραμματισμός και μία πολύ καλή έναρξη του προγράμματος. Οι καταγραφές των διαδρομών των ψεκαστών μέσα από τα gps δείχνουν ότι η εκτέλεση του προγράμματος γίνεται πολύ καλά” σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης μεταξύ άλλων.

Τέλος, εξέφρασε την προσωπική του άποψη εκτιμώντας ότι η αύξηση του δακοπληθυσμού μπορεί και να οφείλεται σε περαιτέρω ανθεκτικότητα που ίσως να έχει αποκτήσει λόγω των κλιματικών συνθηκών στις περιοχές όπου είναι αυξημένος.

Να σημειωθεί ότι στις 10.30 το πρωί, στην Περιφέρεια Κρήτης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το ζήτημα αυτό προκειμένου να βρεθεί όσο το δυνατόν συντομότερο, μία λύση έτσι ώστε φέτος, τα πράγματα να μην είναι όπως πέρσι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...