16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σε εξέλιξη το Eurogroup για το τρίτο μνημόνιο – Θετικά μηνύματα από τους θεσμούς

Ημερομηνία:

Σε εξέλιξη βρίσκεται το κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες στον απόηχο των αποθαρρυντικών αποτελεσμάτων για τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη που ανακοίνωσε νωρίτερα η Eurostat.

Έχοντας περάσει ένας μήνας από το τελευταίο Eurogroup, στη σειρά των επί σχεδόν εβδομαδιαίας βάσης συναντήσεων Ιουνίου-Ιουλίου, το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι πως απόψε θα υπάρξει συμφωνία.

Διακηρυγμένη πρόθεση Γερμανίας, Ολλανδίας και των υπολοίπων του σκληρού πυρήνα της ζώνης του ευρώ είναι ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας -επί της τεχνικής συμφωνίας Ελλάδας-πιστωτών της περασμένης Δευτέρας. Την άποψη αυτή επανέλαβαν σήμερα οι Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμφότεροι όμως έκαναν λόγο για αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας.

Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για θετικό κλίμα που επικράτησε νωρίτερα το πρωί στη συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Παράλληλα, Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ έκαναν θετική εισήγηση ως προς το αίτημα της Ελλάδας για ένταξη σε τριετές πρόγραμμα, ενώ η Ευρωζώνη δείχνει να προσανατολίζεται στην άμεση εκταμίευση 13 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,5 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές (Arrears), προς τις οποίες θα υπάρξει προσπάθεια αποκλειστικής αποδέσμευσης ενός ακόμα σημαντικού ποσού, το οποίο όμως δεν προσδιορίζεται. Σε δεύτερο χρόνο σχεδιάζεται να προστεθούν άλλα 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξαν διαφορετικές απόψεις ως προς τη λειτουργία του νέου Ταμείου και πώς αυτό θα εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά του ελληνικού Δημοσίου, ενώ σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συμφωνήθηκαν στην Αθήνα, ορισμένοι αξιωματούχοι από την πλευρά των πιστωτών επεσήμαναν ότι είναι χαμηλά.

Γάλλος ΥΠΟΙΚ

Η Ελλάδα έχει αναλάβει τις ευθύνες της, μετά και την θετική ψήφο στην ελληνική βουλή επί της συμφωνίας με τους θεσμούς, τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.

«Βρισκόμαστε εδώ για να αποφανθούμε επί της πολύ σημαντικής εργασίας που έχει γίνει τόσο από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης όσο και από πλευράς θεσμών», πρόσθεσε ο κ. Σαπέν, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι η έγκριση του νέου προγράμματος έχει χαρακτήρα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, μετά και την υπευθυνότητα που έχει δείξει η ελληνική πλευρά το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Θα εξετάσουμε εάν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις», ανέφερε.

Σε ερώτηση για το ζήτημα του χρέους, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστό το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί και στο οποίο προβλέπεται ότι το ζήτημα του χρέους θα αρχίσει να συζητείται τον Οκτώβριο.

«Θα συζητήσουμε τον Οκτώβριο για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος ο ελληνικός προυπολογισμός να πάρει ανάσα και να αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία, να δημιουργηθεί πλούτος», κατέληξε ο κ. Σαπέν.

Ντομπρόβσκις: “Εφικτή η επίτευξη συμφωνίας σήμερα”

Η επίτευξη συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας είναι εφικτή, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

"google ad"

Ανέφερε ότι η τεχνική συμφωνία που επετεύχθη πριν από λίγες ημέρες αποτελεί καλή βάση για μια πολιτική συμφωνία.
και για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα, σχετικά με τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν το νέο πρόγραμμα και τα οποία αφορούν τον τραπεζικό τομέα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, το μέγεθος των δόσεων του νέου δανείου κ.ο.κ.

Καταλήγοντας, είπε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις έγιναν σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ. Όπως είπε, το ΔΝΤ έχει το δικό του πρόγραμμα και εξετάζει το ενδεχόμενο τριετούς προγράμματος με την Ελλάδα, ωστόσο δεν αναμένεται επίσημη απόφαση επ’ αυτού του ζητήματος πριν από τον Οκτώβριο.

Ντάισελμπλουμ: “Η συνεδρίαση δεν θα είναι σύντομη”

Η συνεδρίαση δεν αναμένεται να είναι σύντομη, προειδοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο Μνημόνιο της Ελλάδας, αναμένεται να ασκηθεί κριτική, ενώ όπως είπε υπάρχουν αρκετά ερωτήματα και κάποια θέματα χρειάζονται διευκρίνιση όπως, για παράδειγμα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων και το ζήτημα του χρέους.

“Ελπίζω ότι ως το βράδυ θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα”, πρόσθεσε

Ανέφερε, τέλος, ότι τον Οκτώβριο θα γίνει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Όπως είπε είναι ένα σημαντικό ζήτημα για το ΔΝΤ, καθώς η συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα είναι σημαντική για όλους.

Πηγές: koutipandoras.gr, left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...