16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σε επαγρύπνηση καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων για να μην προχωρήσει η νέα επέκταση της Βάσης της Σούδας

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων με αφορμή την πραγματοποίηση συνεδρίου του ΝΑΤΟ για την ενεργειακή ασφάλεια στη θάλασσα στο ΚΕΝΑΠ στο Μαράθι Ακρωτηρίου με τη συμμετοχή και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου. Με αφορμή και τη δήλωση του Υπουργού ότι “η Κρήτη είναι ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο” η Επιτροπή τονίζει ότι η ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ και των βάσεών του είναι προκλητική και επικίνδυνη

“Την ίδια ώρα που εκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν με το φόβο άλλη μιας μείωσης σε μισθούς και συντάξεις, άλλης μια άδικης φορολογίας, η Ελλάδα διαθέτει για στρατιωτικές δαπάνες το 2,7% του ΑΕΠ της στα πλαίσια του Νατοϊκού σχεδιασμού, κατατάσσοντας της δεύτερη στη λίστα μετά τις ΗΠΑ.”

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, καταγγέλλει το συνέδριο του ΝΑΤΟ για την Ενεργειακή ασφάλεια στη θάλασσα με τίτλο “Οι τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο θαλάσσιο περιβάλλον». Το διεθνές συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 2 μέχρι την Πέμπτη 4 Ιουνίου, στις εγκαταστάσεις  του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής, στο Μαράθι Ακρωτηρίου, στα Χανιά.

Πρόκειται για το 6ο ετήσιο συνέδριο του ΚΕΝΑΠ , το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ , στο οποίο παρευρέθηκαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Ευάγγελος Αποστολάκης, ο βοηθός Γ.Γ. του ΝΑΤΟ  Dr Jamie Shea και ο Διοικητής του 6ου στόλου των ΗΠΑ ναύαρχος James G.Foggo, καθώς και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμμένος.

Η θεματολογία του συνεδρίου αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για τον έλεγχο και με στρατιωτικά μέσα, πηγών ενέργειας, εγκαταστάσεων, αγωγών και διαύλων, σε μια περίοδο που είναι σε εξέλιξη προγράμματα και σχέδια για αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο και μεταφορά φυσικού αερίου με υποθαλάσσιους αγωγούς στην Ευρώπη, αλλά και την πόντιση καλωδίων για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Χαρακτηριστικές και προκλητικές, για το ρόλο που προτίθεται από την Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να παίξει η Κρήτη στις νέες επιθέσεις που ετοιμάζει το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με αφορμή και τη δράση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) ήταν οι δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, ότι «η Κρήτη είναι ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο».

Ντροπή, αίσχος και αηδία πρέπει να είναι τα αισθήματα που πρέπει να νιώσει ο χανιώτικος λαός για αυτή τη δήλωση!

Στην περίοδο που ζούμε, όπου τα σημάδια της καπιταλιστικής κρίσης στο κορμί του λαού είναι όλο και πιο έντονα καθημερινά, είναι προκλητική και επικίνδυνη η ενίσχυση από το κεφάλαιο του ρόλου του ΝΑΤΟ και των Βάσεων του, που μόνο δεινά έχουν φέρει στους λαούς, για αύξηση της κερδοφορίας του την επόμενη περίοδο.

Την ίδια ώρα που εκατομμύρια εργαζόμενοι ζουν με το φόβο άλλη μιας μείωσης σε μισθούς και συντάξεις, άλλης μια άδικης φορολογίας, η Ελλάδα διαθέτει για στρατιωτικές δαπάνες το 2,7% του ΑΕΠ της στα πλαίσια του Νατοϊκού σχεδιασμού, κατατάσσοντας της δεύτερη στη λίστα μετά τις ΗΠΑ.
Το συνέδρια αυτό φανερώνει την ολοένα και αυξανόμενη τάση του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ να εισχωρήσει στα εσωτερικά ζητήματα των κρατών, και να εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο και μέσω τις πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων καλεί το λαό σε επαγρύπνηση. Να μην επιτρέψει την περαιτέρω επέκταση της Βάσης στη Σούδα, να εναντιωθεί στη δημιουργία νέας Βάσης στο Αιγαίο, να είναι έτοιμος να εναντιωθεί στον νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ ετοιμάζουν εναντίων των λαών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

– Καμία εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους
– Επιστροφή όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από το εξωτερικό.
– Κλείσιμο της Βάσης στη Σούδα και στο Μουζουρά, όλων των Βάσεων που υπάρχουν σε Ελληνικό έδαφος, και των ευρωατλαντικών βάσεων και των στρατηγείων.
– Όχι στη δημιουργία νέας αεροπορικής ΝΑΤΟϊκής Βάσης
– Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...