22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ναρκωτικών που εντοπίστηκε σε πλοίο στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Περισσότεροι από έξι τόνοι κατεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) και τρία εκατομμύρια χάπια Captagon, εκτιμώμενης συνολικής αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ εντοπίστηκαν στο πλοίο ΝΟΚΑ ανατολικά της Κρήτης

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνολική αξία των ναρκωτικών ανέρχεται σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε σήμερα στη παρουσίαση της υπόθεσης, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.) του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών, με τη συνδρομή εναερίων μέσων (UAV-MASS) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής FRONTEX υπό την εποπτεία της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και σε συνεργασία με Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στο οποίο επέβαιναν και στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ), πρωινές ώρες της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, το πλοίο «NOKA» σημαίας Συρίας, με 11 μέλη πληρώματος, το οποίο είχε αποπλεύσει από την Lattakia της Συρίας με προορισμό την Benghazi της Λιβύης.

Ακολούθησε νηοψία επί του πλοίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με ρεσάλτο από τους βατραχανθρώπους της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, ενώ λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή (άνεμοι ΒΔ 7-8bf), το ανωτέρω πλοίο οδηγήθηκε, συνοδευόμενο από το ΠΑΘ, στον Αθερινόλακκο Ιεράπετρας, προκειμένου πραγματοποιηθεί έλεγχος.

Το «ρεσάλτο» των ανδρών της ΜΥΑ

Πρωινές ώρες του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου και κατόπιν βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, το «NOKA» κατέπλευσε, συνοδεία Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού στον λιμένα Ηρακλείου, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω εκτεταμένος και ενδελεχής έλεγχος αυτού. 
Άμεσα πραγματοποιήθηκε ολική εκφόρτωση του πλοίου, το οποίο μετέφερε 18 εμπορευματοκιβώτια και τελικά την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, μετά από συνεχείς και επισταμένους ελέγχους, που διενήργησαν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Λιμενικού σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, την Λιμενική Αρχή Ιεράπετρας, το x-ray van του Λιμενικού. και τις Ομάδες Κ-9 των Λιμενικών Αρχών Πάτρας, Πειραιά και Χανίων, διαπιστώθηκε ότι σε οκτώ από τα μεταφερόμενα εμπορευματοκιβώτια υπήρχαν κρύπτες στο πάτωμα αυτών.

Μέσα στις εν λόγω κρύπτες, ήταν χτισμένες συσκευασίες επεξεργασμένης κάνναβης (σοκολάτα) μέσου μικτού βάρους, περίπου 600 γραμμαρίων, αποτελούμενες κάθε μία, από τρεις πλάκες, μικτού βάρους περίπου 200 γραμμαρίων εκάστη, ενώ σε ένα από τα εμπορευματοκιβώτια, βρέθηκαν συσκευασμένα σε σακουλάκια των 300 γραμμαρίων, ναρκωτικά δισκία Captagon.

Ο διπλός πάτος που είχαν χτιστεί τα ναρκωτικά στα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ανάμεσα στις συσκευασίες υπήρχε καφές, μπαχαρικά και πριονίδια κατέστησαν εξαιρετικά δυσχερές το ερευνητικό έργο των εξειδικευμένων υπηρεσιακών κλιμακίων, ενώ λόγω του τρόπου που τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένα στην κρύπτη, η διαδικασία εντοπισμού και ανάκτησης αυτών ήταν πολύ επίπονη και χρονοβόρα.

Συνολικά βρέθηκαν 9.618 συσκευασίες περιέχουσες ρητίνη κάνναβης (χασίς-σοκολάτα) συνολικού μικτού βάρους 6.051,700 κιλών και 2.071 συσκευασίες περιέχουσες δισκία Captagon, συνολικού μικτού βάρους 539,2 κιλών αποτελούμενες από περίπου 3.127.360 δισκία.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλοίο και το σύνολο του φορτίου του, ενώ τα 11 μέλη πληρώματος συνελήφθησαν και πρόκειται να προσαχθούν, την 15/12/2018, ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ