16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπισης της πάθησης του κερατόκωνου με νέα τεχνική

Ημερομηνία:

Σημαντική πρόοδος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση της πάθησης του κερατόκωνου, με το Βαρδινογιάννειο Εργαστήριο Μεταμοσχεύσεων και Μικροχειρουργικής του Οφθαλμού (ΒΕΜΜΟ), υπό την διεύθυνση του Καθηγητή Οφθαλμολογίας κ. Ιωάννη Παλλήκαρη και την Επιστημονική ομάδα του ΒΕΜΜΟ, με τον επ. καθ. Γ. Κυμιωνή και τον επ. καθ. Χ. Σιγανό, να αποτελεί παγκοσμίως έναν από τους βασικούς πυλώνες ερευνητικής δραστηριότητας για τις παθήσεις του κερατοειδούς.

Η τεχνική Διασύνδεσης του κερατοειδούς (Corneal cross-linking) εφαρμόζεται ευρέως με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα την τελευταία δεκαετία στο ΒΕΜΜΟ. Τα μακροχρόνια αποτελέσματα παρακολούθησης ασθενών που έχουν υποβληθεί σε διασύνδεση κερατοειδούς στο ΒΕΜΜΟ έχουν επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα της μεθόδου (Μελέτη της Κρήτης, Cretan Study; Cornea Journal 2014, Πρωτόκολλο της Κρήτης, Cretan Protocol; Journal of Cataract and Refractive Surgery 2014) και έχουν θέσει την θεραπεία διασύνδεσης του κερατοειδούς ως πρωταρχική επιλογή για αντιμετώπιση του κερατόκωνου, στοχεύοντας στη σταθεροποίηση της πάθησης και αναστολή της περαιτέρω επιδείνωσης της όρασης του ασθενούς.

Σε περιπτώσεις προχωρημένου σταδίου του κερατόκωνου, η παραμόρφωση της επιφάνειας του κερατοειδούς είναι σημαντική με συνέπεια την επιδείνωση της οπτικής οξύτητας του ασθενούς. Σε τέτοιες περιπτώσεις η μέθοδος διασύνδεσης του κερατοειδούς μπορεί να συνδυαστεί με την τεχνική ένθεσης των Ενδοκερατοειδικών Δακτυλίων.

Οι Ενδοκερατοειδικοί δακτύλιοι είναι μικροσκοπικά ενθέματα που εισάγονται στον κερατοειδή μετά από τη δημιουργία τούνελ υποδοχής με τη χρήση τελευταίας τεχνολογίας Femtosecond LASER.

Ο στόχος της συνδυασμένης αυτής τεχνικής, είναι τόσο η επιπέδωση και ομαλοποίηση της επιφάνειας του κερατοειδούς όσο και η αναστολή της εξέλιξης του κερατόκωνου, με συνέπεια την βελτίωση των αποτελεσμάτων μετεγχειρητικά. (η πρώτη παγκόσμια συνδυαστική θεραπεία ενδοφακικών δακτυλίων και Πρωτοκόλλου της Κρήτης πραγματοποιήθηκε στο ΒΕΜΜΟ).

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους και οι χειρουργικοί παράμετροι των ασθενών υπολογίζονται εξατομικευμένα για κάθε ασθενή με βάση την τοπογραφική απεικόνιση του κερατοκώνου στον κερατοειδή του ασθενούς.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι η ταυτόχρονη σταθεροποίηση της νόσου και η βελτίωση της όρασης των ασθενών.

Επιπρόσθετα, είναι πλέον σημαντικά μειωμένη, η ανάγκη χρησιμοποίησης φακών επαφής, διορθωτικών γυαλιών και είναι εφικτή η αποφυγή μεταμόσχευσης του κερατοειδούς.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...