14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σημίτης: Μεγάλο λάθος οι δηλώσεις Τσίπρα για κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων

Ημερομηνία:

Το σημερινό Λύκειο είναι πλήρως απαξιωμένο, τόνισε ο Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε εσπερίδα της πρωτοβουλίας Προπαιδείας για τα προβλήματα της Παιδείας.

Ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε ως πρότυπο εκπαίδευσης το διεθνές Μπακαλορεά, το οποίο όμως, όπως είπε, προσκρούει στους συνδικαλιστές. Ακόμη, χαρακτήρισε ως μεγάλο λάθος τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, όταν ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Είναι υποσχέσεις χωρίς μελέτη η κατάργηση των εξετάσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάκαμψη της χώρας και η ανάπτυξη της οικονομίας να βασιστούν στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα. Υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση στην Ελλάδα πάσχει από βαρύ γραφειοκρατικό συγκεντρωτισμό και χρειάζεται αυτονόμηση του εκπαιδευτικού, ώστε να αναβαθμιστεί ο ρόλος του.

«Καλοί και κακοί εκπαιδευτικοί υπάρχουν παντού, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η αξιολόγηση, όπως σε όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι καθηγητές, εκτός της ειδικότητάς τους, σπουδάζουν και παιδαγωγικά, όπως σε όλη την Ευρώπη, κάτι που δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να ξεφύγει από τη στασιμότητα και από φορέας πιστοποίησης τίτλων, θα πρέπει να γίνει πάροχος γνώσης. Ακόμη, τόνισε τη συμβολή των πανεπιστημίων, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν, εκτός από τα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια, αξιόπιστα και μη κερδοσκοπικά.

Πρότεινε να υιοθετηθεί μια πολιτική μεγάλων πανεπιστημιακών πόλων σε όλη την επικράτεια, που εκτός από την εκπαίδευση θα συγκεντρώσουν κι έρευνα και πρακτικές εφαρμογές. «Μεγάλα και λιγότερα ιδρύματα με πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας, καθώς έρχεται ραγδαία η εποχή για δια βίου μάθηση και κατάρτιση όλων».

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...