21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σημαντική κίνηση: Κλαδικό συνεταιρισμό στήνουν 12 ελαιουργικοί συνεταιρισμού στα Χανιά – Μεγαλύτερη υπεραξία, καλύτερη τιμή

Ημερομηνία:

Συνάντηση αναμένέται να έχουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι των 12 ελαιουργικών συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των Χανίων, με στόχο τη σύσταση ενός κλαδικού συνεταιρισμού που θα τους επιτρέψει να εμπορεύονται από κοινού ης ποσότητές τούς με τυποποιημένο ελαιόλαδο.

Ηδη νομικός έχει αναλάβει την προετοιμασία ενός σχεδίου καταστατικού και το προσεχές διάστημα Θα γίνει το επόμενο ραντεβού των συμμετεχόντων (η προηγούμενη συνάντηση έγινε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα), ώστε να αποσαφηνιστούν διάφορες λεπτομέρειες σχεπχά με το πώς Θα προχωρήσει η διαδικασία

Όπως αναφέρει στην “ΥΧ” ο διευθυντής του ΑΣ Χανίων, Γιάννης Μαράκης, «έχουμε κάνει τρεις-τέσσερις συναντήσεις και το πνεύμα είναι να προχωρήσει η διαδικασία. Εχει κληθεί δικηγόρος και έχει αναλάβει να προσαρμόσει τη νομική μορφή και το καταστατικό. Η νομική μορφή που Θα έχει αυτή η συλλογική προσπάθεια είναι κλαδικός αγροτικός συνεταιρισμός.

Σε αυτόν Θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι συνεταιρισμοί Χανίων, Γραμφνσας, Κακοδικίου, Ζιμφαγού, Πολεμάρχη, Μάλεμε, Πλατάνου, Παλαιών Ρονμάτων, Μεσχλών και Σελίνου.

Μεγαλύτερη υπεραξία, καλύτερη τιμή

Συνεχίζοντας, ο ίδιος έκανε λόγο για τον σκοπό αυτής της προσπάθειας. «Είναι βασικό ότι από όλούς τούς προαναφερθέντες συνεταιρισμούς, τυποποποίηση κάνει μόνο ο ΑΣ Χανίων, ενώ μπορεί να κάνει και η Ένωση Σελίνου, ωστόσο δεν τνποποιεί αυτή την περίοδο. Επομένως, ο στόχος είναι να εμπορευόμαστε από κοινού τυποποιημένο ελαιόλαδο και όχι χύμα, όπως γίνεται τώρα. για την πλειονότητα των ποσοτήτων και ευελπιστούμε ότι σε επόμενο στάδιο αυτό Θα γίνει και με ένα κοινό εμπορικό σήμα Στόχος μας είναι να στηρίξούμε τον παραγωγό, ώστε να παίρνει μια βιώσιμη τιμή για το προϊόν που παράγει”.

Από την πλευρά τον, ο Λεωνίδας Τζονγχαράκης, επίσης από τον ΑΣ Χανίων, τονίζει: «Θεωρώ ότι ακόμα βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο για να μπορούμε να πούμε περισσότερες λεπτομέρειες. Θα πρέπει να γίνει η επόμενη συνάντηση να γίνουν γενικές συνελεύσεις σε κάθε συνεταιρισμό, ώστε να δούμε ποιοι και πώς Θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα, για να εκτιμήσουμε και τις ποσότητες ελαιολάδον που Θα προωθούνται στην αγορά μέσα κλαδικού συνεταιρισμού”.

Σύμφωνα με τον ίδιο αυτή την στιγμή η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο των τριών γραμμών είναι στα 2,35 ευρώ και για τις τέσσερις στα 2,28 ευρώ ενώ για το τυποποιημένο ελαιόλαδο του ΑΣ Χανίων ο παραγωγός παίρνει 15 λεπτά πάνω.

ypaithros.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...