23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σκληρή αερομαχία F-16 από την Κρήτη με τουρκικά μαχητικά

Ημερομηνία:

Ανέβασε χθες και σήμερα τον πήχη των αεροπορικών προκλήσεων η Τουρκία. Την Τετάρτη έστειλε 12 μαχητικά F-16 που ήταν όλα οπλισμένα. Σήμερα σημειώθηκε μια σκληρότατη αερομαχία που διήρκησε σχεδόν μισή ώρα με την συμμετοχή F-16 από την Κρήτη.

Οι εμπλοκές χθες ήταν αρκετά σοβαρές χωρίς όμως να απαιτηθεί κάτι πέραν του δέοντος από τους Έλληνες χειριστές ως προς την αντιμετώπιση. Τα τουρκικά μαχητικά σημείωσαν χθες συνολικά 15 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 12 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας καθώς μπήκαν στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν υποβάλει σχέδια πτήσεως.

Σήμερα μέχρι το μεσημέρι είχαν μπει στο Αιγαίο έξι τουρκικά F-16 και δύο Φάντομ F-4. Το πρώτο ζεύγος των τουρκικών μαχητικών F-16 μπήκε στο Αιγαίο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 11:15 και παρακολουθούμενο στενά από ελληνικά μαχητικά βγήκε μεταξύ Χίου και Σάμου στις 11:38
Τα δύο τουρκικά Φάντομ F-4 μπήκαν μεταξύ Λήμνου και Λέσβου στις 10:34 και βγήκαν δύο λεπτά αργότερα από το ίδιο σημείο.

Η σκληρή αερομαχία έγινε με δύο τουρκικά μαχητικά F-16 που μπήκαν στον Εθνικό Εναέριο Χώρο, ανατολικά της Ρόδου στις 12:21. Τα δύο αυτά μαχητικά ήταν οπλισμένα. Τα ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από την Κρήτη και στάλθηκαν να τα αναχαιτίσουν, υπέδειξαν στα τουρκικά την παραβίαση που είχαν κάνει και τα κάλεσαν να αποχωρήσουν.

Τα τουρκικά μαχητικά δεν υπάκουσαν και τότε τα ελληνικά προχώρησαν σε εμπλοκή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι συγκεκριμένοι τούρκοι χειριστές ήταν πεπειραμένοι καθώς δεν παρέδωσαν γρήγορα την προσπάθεια. Βγήκαν από τον ΕΕΧ στις 12:49, δηλαδή 28 ολόκληρα λεπτά μετά την χρονική στιγμή της εισόδου τους. Αν πέντε λεπτά είναι μια αιωνιότητα σύμφωνα με τα όσα έχουν ειπωθεί κατά καιρούς από ιπτάμενους που έχουν εμπλακεί σε αερομαχίες στο Αιγαίο, προφανώς τα 28 λεπτά είναι τεράστιο διάστημα.

Το συγκεκριμένο τουρκικό ζεύγος μάλιστα ξαναμπήκε στην ίδια περιοχή στις 12:53 και βγήκε δύο λεπτά αργότερα στις 12:55, ίσα ίσα για να προκαλέσει. Άλλα δύο τουρκικά F-16 μπήκαν στο Αιγαίο μεταξύ Χίου και Σάμου λίγη ώρα αργότερα που και αυτά αναχαιτίστηκαν κατά πάγια τακτική από την ελληνική πολεμική αεροπορία.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...