21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σκοτάδι στην Κρήτη για τα εισερχόμενα κρούσματα – Έλεγχος… με τα μάτια στις τουρίστριες με τον ιό, βγαίνουν τα βράδια βόλτες

Ημερομηνία:

Του Μάριου Διονέλλη

Το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί στην Κρήτη σχετικά με τα εισερχόμενα κρούσματα κορονοϊού, ενώ οι επίσημοι φορείς προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τις ενοχλητικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ειδικά στην περιοχή της Χερσονήσου, όπου συγκεντρώνεται και η μεγαλύτερη τουριστική κίνηση, η ανησυχία επιτείνεται από το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης καθώς εκεί βρίσκονται και τα δύο ξενοδοχεία καραντίνας για τον νομό Ηρακλείου. «Μαθαίνουμε και εμείς από τα sites ότι υπάρχουν κρούσματα στην περιοχή μας, κανένας δεν μας ενημερώνει επισήμως και καμία Αρχή δεν έρχεται σε συνεργασία με τον Δήμο Χερσονήσου», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος.

Στο ένα από τα δύο ξενοδοχεία καραντίνας, στον λιμένα Χερσονήσου, φιλοξενούνται τρεις τουρίστριες –μία από τη Ρουμανία και δύο από τη Γερμανία– οι οποίες βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό. Εκεί βρίσκονται και οι συνοδοί των τριών γυναικών, που επίσης έχουν δώσει δείγματα για να ελεγχθούν. Και αυτή όμως η ενημέρωση προέρχεται από δημοσιογραφικές πληροφορίες και όχι από κάποια επίσημη πηγή.

Για την περίπτωση της Χερσονήσου έγινε γνωστό πως υπηρεσίες στους νοσούντες παρέχουν ιδιώτες γιατροί και όχι κάποιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ή των τοπικών νοσοκομείων, κάτι που είναι μάλλον αναμενόμενο αφού «επισήμως» η ΔΥΠΕ Κρήτης δεν έχει καν ενημερωθεί για την ύπαρξη των συγκεκριμένων κρουσμάτων.

Μέχρι χθες η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, απαντούσε σε δημοσιογράφους πως «επισήμως εμείς δεν λαμβάνουμε ενημέρωση για τα υπάρχοντα κρούσματα, εάν δεν παραστεί ανάγκη να μεταφερθούν για νοσηλεία», ενώ ως αρμόδια για τη διαχείριση των κρουσμάτων αυτών η κ. Μπορμπουδάκη υπεδείκνυε την Πολιτική Προστασία.

Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο περιφερειακός συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας, Μανούσος Παραβολιδάκης, δηλώνει αναρμόδιος καθώς δεν του έχουν ανατεθεί καθήκοντα σχετικά με τον κορονοϊό. Στην ενημέρωση που δίνεται κεντρικά από την Πολιτική Προστασία αναφέρεται ο συνολικός αριθμός των εισερχόμενων κρουσμάτων στις πύλες εισόδου της χώρας, χωρίς όμως ο αριθμός αυτός να εξειδικεύεται ανά αεροδρόμιο, λιμάνι ή τελωνειακό σταθμό.

Η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

Φύλαξη με τα μάτια

Το μείζον θέμα, βέβαια, δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά ο τρόπος διαχείρισής τους για τον οποίο επίσης δεν υπάρχει κανείς να δώσει απαντήσεις. Ετσι, λοιπόν, από χθες διακινούνται πληροφορίες στη Χερσόνησο πως κάποιες από τις τουρίστριες που είναι φορείς του ιού κατάφεραν να βγουν από το ξενοδοχείο και κινήθηκαν στην περιοχή, η οποία ειδικά το βράδυ αρχίζει ξανά να σφύζει από ζωή.

Επισήμως από την αστυνομία μάς ενημέρωσαν πως έξω από το ξενοδοχείο υπάρχει 24ωρη φύλαξη και πως ένα περιπολικό διατίθεται αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό. Ωστόσο, σε φωτογραφίες που στέλνει στην «Εφ.Συν.» αναγνώστης από την περιοχή φαίνεται πως έξω από το ξενοδοχείο υπάρχουν μόνο ιδιωτικά αυτοκίνητα (όχι της Ασφάλειας) και προφανώς κανένα περιπολικό. (Οι φωτογραφίες λήφθηκαν περίπου τις 3 το μεσημέρι χθες.) Υπάλληλος του ξενοδοχείου σε τηλεφωνική επικοινωνία μάς ανέφερε πως «το περιπολικό περνάει αρκετά συχνά».

Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου τις προηγούμενες ημέρες καταδίκαζαν τις επιλογές του υπουργείου Τουρισμού για τη χωροθέτηση αλλά κυρίως για την ποιότητα των… covid hotels, ενώ σε σχετική ερώτηση της «Εφ.Συν.» ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης απάντησε πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα, εμπιστευόμαστε τους γιατρούς και όλα θα πάνε καλά». Για την περίπτωση της Χερσονήσου, πάντως, έγινε γνωστό πως υπηρεσίες στους νοσούντες παρέχουν ιδιώτες γιατροί και όχι κάποιο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ή των τοπικών νοσοκομείων, κάτι που είναι μάλλον αναμενόμενο αφού «επισήμως» η ΔΥΠΕ Κρήτης δεν έχει καν ενημερωθεί για την ύπαρξη των συγκεκριμένων κρουσμάτων και απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα ενημερωθεί ούτε για τα τυχόν επόμενα…

«Κινδυνεύουμε»

Εν τω μεταξύ να απεμπλακούν από τα τεστ για τον κορονοϊό στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» ζητούν από την πολιτική ηγεσία αστυνομικοί και πυροσβέστες από το Ηράκλειο, περιγράφοντας ως άκρως επικίνδυνη τη διαδικασία των ελέγχων τους οποίους υποχρεώνονται καθημερινά να υλοποιούν.

Οι πυροσβέστες που εργάζονται στον πυροσβεστικό σταθμό αεροδρομίου καταγγέλλουν ότι εργάζονται σε ένα χώρο με επιβαρυμένες συνθήκες υγιεινής, όπου παρατηρείται συνωστισμός, χωρίς ιδιαίτερη καθαριότητα, με καθόλου απολυμάνσεις, με τις υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου, χωρίς επαρκή αερισμό και χωρίς τα απαραίτητα προστατευτικά. «Είναι 99,99% σίγουρο πως θα κολλήσουμε πρώτοι εμείς και οι οικογένειές μας» αναφέρεται σε σχετική επιστολή, η οποία έφτασε μέχρι τη Βουλή με ερώτηση των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Στο ίδιο πνεύμα και η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου καταγγέλλει πως τα κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας «ως διά μαγείας και με προφορική εντολή αντικαταστάθηκαν από αστυνομικούς οι οποίοι αφενός δεν αναφέρονται πουθενά στην σχετική Κ.Υ.Α., αφετέρου δεν έχουν καμία σχετική εκπαίδευση ούτε ιατρικές γνώσεις». Και οι αστυνομικοί από την πλευρά τους καταγγέλλουν πως η υγεία των συναδέλφων τους τίθεται σε άμεσο κίνδυνο ενώ κοινοποιούν την επιστολή τους και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

"google ad"

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός – Σε εξέλιξη το Υπουργικό Συμβούλιο

Ο πρωθυπουργός στην αρχή της τοποθέτησής του κατά τη...

Εργασίες του Δήμου Χανίων στα πεζοδρόμια της οδού Αποκορώνου από τη Δευτέρα 1 Απριλίου

Συνεχίζονται από τον Δήμο Χανίων οι μεγάλες παρεμβάσεις ανακατασκευής...

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ομόφωνα ένοχη για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας

Την ομόφωνη ενοχή της Ρούλας Πισπιρίγκου για την κατηγορία...