15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σκουτέλης: “Ανοίγουν” όλα τα εμβόλια για όλους τους ενήλικες μέχρι αρχές Ιουνίου

Ημερομηνία:

Όλοι όσοι είναι άνω των 18 ετών θα μποροιύν να κάνουν το εμβόλιο της προτίμησής τους για τον κορονοϊό καθώς από τις αρχές Ιουνίου ανοίγουν όλες οι πλατφόρμες, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (5/5) ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλη

«Το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η πλατφόρμα για όλες τις ηλικίες και όλα τα εμβόλια. Ουσιαστικά στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου θα έχουν ανοίξει όλες οι πλατφόρμες για όλες τις ηλικίες ανώ των 18 ετών και για όλα τα εμβόλια. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν προσεχώς ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, τα ραντεβού και τη ζήτηση» είπε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος για την πορεία των εμβολιασμών, ο κ. Σκουτέλης απάντησε: «Είμαι ικανοποιημένος και αυτό που λέγαμε τον Φεβρουάριο ότι ένα 50% του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού νομίζω είναι πολύ κοντά στο να πραγματοποιηθεί. Ο κύριος στόχος της προστασίας βέβαια είναι οι μεγάλες ηλικίες και εξαρχής ήταν γνωστό ότι ένα ποσοστό 60% ήρθε στο ραντεβού του άρα υπάρχει ένα κενό μέχρι το 100% που θα είναι το ιδανικό. Καλό είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες να το ξανασκεφτούν. Είναι προς όφελός τους να εμβολιαστούν, να μην το αμελήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία άλλωστε όσων νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι.»

“Καμία αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων”

Ο κ. Σκουτέλης υπογράμμισε ότι στην επιτροπή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την ασφάλεια των εμβολίων. «Αν είχαμε αμφιβολία θα το λέγαμε. Είναι δυνατόν να είχαμε αμφιβολία ως προς την ασφάλεια κάποιου εμβόλιου και να μην το λέγαμε; Οι οδηγίες που δίνουμε πολλές φορές διογκώνονται, όπως πχ αυτή για το (εμβόλιο της) AstraZeneca και την εγκυμοσύνη. Ήταν μια επικαιροποίηση των οδηγιών προς τα εμβολιαστικά κέντρα, μια απλή σύσταση κατά προτίμηση μέχρι να βγουν τα καινούργια δεδομένα.»

Εμβόλιο AstraZeneca: Πόσο να ανησυχούμε

Εν μέσω διεθνούς ανησυχίας ότι τα περιστατικά παρενεργειών που έχει παρουσιάσει μια μικρή μερίδα ατόμων που τους χορηγήθηκε τα εμβόλια της AstraZeneca και της Johnson & Johnson, θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμών κατά της πανδημίας του κοροναϊού, ειδικοί εμβολίων και ανοσολογίας δηλώνουν ότι οι κίνδυνοι θρομβώσεων για τα συγκεκριμένα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά χαμηλοί και το εμβόλιο εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στην πρόληψη θανάτων και σοβαρών ασθενειών από την Covid-19.

Σημειώνεται πως το εμβόλιο των AstraZeneca και Οξφόρδης παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 76% έπειτα από δύο δόσεις και 60 έως 73% στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω που έχουν λάβει μία δόση. Σύμφωνα με έρευνα, η αποτελεσματικότητά του φαίνεται να μειώνεται σε ό,τι αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου χορηγούνται σε απόσταση 4 έως 12 εβδομάδων μεταξύ τους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), έπειτα από την αναστολή εμβολιασμών σε 15 χώρες, απεφάνθη στις 18 Μαρτίου ότι το εμβόλιο της AstraZeeca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Στην Ελλάδα μάλιστα, με το συγκεκριμένο σκεύασμα εμβολιάζονται κατ’ αποκλειστικότητα οι πολίτες 30-39 και 40-44 ετών, ενώ οι άνω των 45 εμβολιάζονται με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ότι οι θρόμβοι στο αίμα πρέπει να αναφέρονται ως «πολύ σπάνια» παρενέργεια του εμβολίου της της AstraZeneca. Ωστόσο, ο ΕΜΑ απεφάνθη -όπως και για το εμβόλιο της Johnson & Johnson- ότι ότι τα συνολικά οφέλη στην πρόληψη της Covid-19 είναι σαφώς περισσότερα από τους κινδύνους.

Οι θρόμβοι εμφανίζονται σε φλέβες στον εγκέφαλο (CVST) καθώς και στην κοιλιά και τις αρτηρίες. Θεωρούνται ασυνήθιστοι τόσο για τα σημεία στα οποία συναντώνται, όσο και επειδή εμφανίζονται μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, που κάνουν το αίμα να πήξει. Παραδόξως, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο ασθενής εμφανίζει τόσο αιμορραγίες όσο και θρόμβους.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 325 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά από χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19, τη στιγμή που πάνω από 1 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στα τέλη Απριλίου, έχουν καταγραφεί 287 περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, 8 με της Johnson & Johnson, 25 με της Pfizer και 5 με της Moderna.

"google ad"

Από αυτό το σύνολο, 142 περιστατικά έχουν καταγραφεί στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) από σχεδόν 30.000.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca που έχουν χορηγηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες στη Βρετανία και στον ΕΟΧ.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ