20.8 C
Chania
Wednesday, April 17, 2024

Σκόπια: Πινακίδα στο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου για την ελληνικότητά του

Ημερομηνία:

Πινακίδα, που αναφέρει στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα κυριλλικά ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι Έλληνας, τοποθετήθηκε στη βάση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Η τοποθέτηση της πινακίδας περιλαμβανόταν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πινακίδα που διευκρινίζει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί μέρος της αρχαιοελληνικής ιστορίας και του αρχαιοελληνικού πολιτισμού τοποθετήθηκε στο βάθρο του μεγάλου αγάλματος στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πινακίδα φέρει την εξής επιγραφή στην μακεδονική, την αλβανική και την αγγλική γλώσσα: «Προς τιμήν του Μεγάλου Αλέξανδρου, ιστορική φυσιογνωμία που ανήκει στην αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό και στην παγκόσμια πολιτισμική και ιστορική κληρονομία. Εδώ απεικονίζεται ως έφιππος πολεμιστής».

Ανάλογες πινακίδες τοποθετήθηκαν στα αγάλματα του Φίλιππου του Β’, πατέρα του Αλεξάνδρου, και της μητέρας του Ολυμπιάδας.

Δεν έλειψαν όμως τα έκτροπα, καθώς κατά την διάρκεια της νύχτας άγνωστοι αφαίρεσαν την επιγραφή από το άγαλμα του Φιλίππου και προκάλεσαν φθορές στην πινακίδα της Ολυμπιάδας.

Η αναγνώριση της ελληνικότητας των εν λόγω ιστορικών προσώπων απορρέει από την συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ορίζει ότι εντός έξι μηνών αφότου τεθεί σε ισχύ η Βόρεια Μακεδονία οφείλει να επανεξετάσει το καθεστώς των μνημείων και υποδομών στην επικράτειά της.

Εφόσον οποιαδήποτε υποδομή ή κτίσμα συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα τα Σκόπια είναι υποχρεωμένα να προβούν «στις κατάλληλες διορθωτικές ενέργειες» ώστε να διασφαλιστεί ο «σεβασμός στην [ελληνική πολιτισμική] κληρονομιά».

«Για «άλλη μια πράξη φιλίας των λαών και χτυπήματος του αλυτρωτισμού» και «απάντηση σε όσους με έβρισαν», έκανε λόγο στο Twitter ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πρωτεργάτης της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...