14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σλαβόι Ζίζεκ: Δεν δίνουν καν την πιθανότητα στην Ελλάδα να πετύχει – η Αποτυχία της Ελλάδας είναι μέρος του σαδιστικού παιχνιδιού

Ημερομηνία:

Τι πιστεύει ο διάσημος σλοβένος φιλόσοφος Σλαβόι Ζίζεκ για τη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους “εταίρους”; Αν και η απάντηση που ακολουθεί είναι από κείμενο που είχε γραφτεί με αφορμή τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου, ο Σλαβόι Ζίζεκ εξηγεί γιατί η συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ εξοργίζει τόσο πολύ τους δανειστές ενώ μιλά για τον σαδισμό του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

Διαβάστε ένα απόσπασμα όπως δημοσιεύτηκε στο blog του potemkinreview:

H συνεχιζόμενη πίεση από την Ε.Ε. προς την Ελλάδα ώστε να επιβάλλει νέα μέτρα λιτότητας ταιριάζει τέλεια με αυτό που η ψυχοανάλυση αποκαλεί υπερεγώ.

Το υπερεγώ δεν είναι ένας ηθικός παράγοντας, αλλά ένας σαδιστικός που βομβαρδίζει το υποκείμενο με απαιτήσεις που είναι αδύνατο να εκπληρωθούν, διασκεδάζοντας με την αποτυχία του υποκειμένου να ανταποκριθεί.

Το παράδοξο του υπερεγώ είναι ότι, όπως είδε ξεκάθαρα ο Φρόιντ, όσο περισσότερο υπακούουμε στις απαιτήσεις που θέτει, τόσο περισσότερο νοιώθουμε ένοχοι για την αδυναμία μας να τις εκπληρώσουμε.

Φαντασθείτε έναν αυστηρό καθηγητή που βάζει στους μαθητές του εργασίες που δεν έχουν την γνώση ή τη δυνατότητα να φέρουν εις πέρας, και μετά με σαδιστική ικανοποίηση παρακολουθεί το άγχος και τον πανικό τους.

Αυτό είναι που πηγαίνει τόσο φρικτά στραβά με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Δεν δίνουν καν την πιθανότητα στην Ελλάδα να πετύχει – η Αποτυχία της Ελλάδας είναι μέρος του παιχνιδιού.

Κι αυτό βρίσκει τόσο ενοχλητικό το ευρωπαϊκό κατεστημένο με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: παραδέχεται το χρέος, αλλά δε νοιώθει καμία ενοχή για αυτό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεφορτώθηκε την πίεση του υπερεγώ. Και για αυτό νοιώθω ένα βαθύ σεβασμό στον αγώνα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο το γεγονός ότι επιμένουν μας κάνει όλους ελεύθερους: Όλοι γνωρίζουμε ότι όσο υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια ευκαιρία για όλους μας.

 11426489_553700471435942_1595686170_n

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...