19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σοκάρουν τα στοιχεία για την ανεργία στην Κρήτη – Πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια – Η πλειοψηφία των ανέργων χωρίς προστασία

Ημερομηνία:

Το ΕΚΗ παρουσιάζει τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ στην Κρήτη και Ελλάδα, που αφορούν την ανεργία και που επαληθεύουν τις θέσεις που εδώ και πολύ καιρό εκφράζει, στοιχεία που – όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση – “διαψεύδουν παράλληλα τον απερχόμενο  Υπουργό Εργασίας  κ. Βρούτση στις θέσεις που είχε εκφράσει για την ανεργία και την επιδότηση των ανέργων”. Στην Κρήτη συγκρίνοντας τα στοιχεία των τελευταίων ετών 2011-2020  (μήνας Δεκέμβριος), βλέπουμε την ραγδαία αύξηση των τελευταίων ετών που έφερε την Περιφέρεια μας στην πρώτη θέση (ποσοστό ανέργων σε σχέση με εργατικό δυναμικό) ανεργίας στην Χώρα, μετά από 27 ολόκληρα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά η ανεργία στην Ελλάδα έχει ανέλθει στο τέλος της Χρονιάς (μήνας Δεκέμβρης) στους 1.133.432 εκ των οποίων παίρνουν κάποιο βοήθημα οι 202.504 !!, δηλ. επιδοτείτε μόλις το 17,87 % ( ένας στους 6).

Στην Κρήτη συγκρίνοντας τα στοιχεία των τελευταίων ετών 2011-2020 (μήνας Δεκέμβριος), βλέπουμε την ραγδαία αύξηση των τελευταίων ετών που έφερε την Περιφέρεια μας στην πρώτη θέση (ποσοστό ανέργων σε σχέση με εργατικό δυναμικό) ανεργίας στην Χώρα, μετά από 27 ολόκληρα χρόνια.

Αιτία της αυτής της ραγδαίας αύξησης είναι φυσικά οι επιπτώσεις της πανδημίας του covid 19, με τις οποίες επλήγη ο πυρήνας της απασχόλησης στον Νησί μας αυτός του Επισιτισμού – Τουρισμού, και η οποία παρουσιάζεται από τα τέλη του 2019 δηλ. στις αρχές της υγειονομικής κρίσης. (Γράφημα 1.)

Η ανεργία των εποχικών εργαζομένων ταυτίζεται με την ανοδική πορεία της συνολικής ανεργίας, γεγονός που αποδεικνύει, ότι ο πυρήνας της απασχόλησης είναι ο Τουρισμός φτάνοντας στους 62701 οι εποχικοί άνεργοι στα τέλη του 2020, (Γράφημα 2.)

Δυσμενές στοιχείο είναι και η ραγδαία αύξηση της ανεργίας που εμφανίζεται στα τέλη του 2020 και στου υπόλοιπους κλάδους πλέον του Τουριστικού, όπως εμπόριο, βιοτεχνία και γενικά στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, λόγω φυσικά των αν επάλληλων lockdown. (Γράφημα 3).

Τέλος τα στοιχεία δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνεργοι είτε εποχικοί είτε πλήρους απασχόλησης, δεν χρήζουν καμιάς βοήθειας από την Πολιτεία, έχοντας αφεθεί έρμαιο στην σκληρή καθημερινότητα για  κάλυψη ακόμη και των βασικών τους αναγκών. ( Γράφημα 4).

Το μεγαλύτερο ποσοστό μη επιδοτούμενων είναι από τον κλάδο του Τουρισμού Επισιτισμού, (εργαζόμενοι στα Αεροδρόμια, σε rent a car, Ξεναγοί, σε τουριστικά γραφεία, χειριστές βαρέων μηχανημάτων κ.τ.λ.), λόγω του ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο ευνοϊκό μέτρο των 50 ενσήμων ή γιατί η επιχείρηση που εργάζονται δεν θεωρείται εποχική γιατί απασχολεί κατά μέσω όρο την χρονιά πάνω από το 25% του προσωπικού της.

Παρά την παρέμβαση μας, σε πρόσφατη συνέντευξη  του Πρωθυπουργού από τον Δημοσιογράφο κ. Νίκο Χατζηνικολάου, στην οποία δεσμεύτηκε δημόσια για την στήριξη των παραπάνω ανέργων, σε σχετική τροπολογία που κατατέθηκε μετά από παρέμβαση μας, από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο Υπουργός δεν την έφερε ούτε καν για συζήτηση στην Ελληνική Βουλή.

Καλούμε την Κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις για την κάλυψη όλων των ανέργων, που πολλοί δε από αυτών δεν έχουν επιδοτηθεί ούτε ένα ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, αλλά και σε στοχευμένες πολιτικές απασχόλησης έτσι ώστε να ανασχεθεί η ανεργία, η οποία θα συνεχίσει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, να αυξάνεται

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...