13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Ζυμαρικά Τάρτες Σαγανάκια

Ημερομηνία:

Μακαρόνια με σάλτσα τυριών

Σπαγγετίνη Νο 10 βούτυρο κεφαλοτύρι, 2 αυγά, μπέικον 400 γραμμ. διάφορα τυριά (κασέρι, γραβιέρα, Έμμενταλ) 100 γραμμ. βούτυρο, 2 κουταλιές αλεύρι, 30 – 40 κουταλιές γάλα.

Βράστε σουρώστε και ζεματίστε τα μακαρόνια. Προσθέστε το μπέικον ψιλοκομμένο και καβουρντισμένο τ’ αυγά χτυπημένα, λίγο πιπέρι, κεφαλοτύρι τριμμένο κι ανακατέψτε. Σε μια κατσαρόλα βάλτε 100 γραμμ. βούτυρο και καβουρντίστε το αλεύρι, Προσθέστε, λίγο – λίγο το γάλα και τα διάφορα τυριά τριμμένα κι ανακατέψτε μέχρι να γίνει η σάλτσα μια λεία κρέμα. Σερβίρετε τα μακαρόνια περιχυμένα με τη σάλτσα.

Μακαρόνια Καγιανά

Μακαρόνια Νο 6, τρείς με τέσσερεις ντομάτες ψιλοκομμένες , δύο αυγά ένα φλιτζάνι τυρί φέτα δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα ενάμιση φλιτζάνι λάδι, αλάτι πιπέρι, 150 γραμμ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη.
Σ’ ένα τηγάνι βάζω το κρεμμύδι με μισό λάδι να μαραθεί. Προσθέτω ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, μια φλιτζάνα νερό και το βράζω 20 λεπτά περίπου. Χτυπάω αυγά, ανακατεύω με τυρί φέτα και τα προσθέτω στην ντομάτα που βράζει ανακατεύοντας. Βράζω μακαρόνια τα σοτάρω με υπόλοιπο λάδι και τα σερβίρω με την σάλτσα ντομάτας και κεφαλοτύρι.

Χρωματιστές ταλιατέλες με αστακό

1 κιλό αστακός (κατεψυγμένος είναι πιο φτηνός), 1 κιλό ντομάτες ώριμες, 2 κρεμμυδάκια ξερά, 1 κουταλιά σούπας πελτέ, 1 κουταλιά σούπας βασιλικό , αλάτι, πιπέρι, λίγο σκόρδο. Ταλιατέλες μαύρες (με μελάνι σουπιάς), ταλιατέλες κόκκινες (με ντομάτα), ταλιατέλες πράσινες (με σπανάκι) , ελαιόλαδο μισό κιλό μύδια, μισό κιλό κυδώνια (καθαρισμένα). Τεμαχίζουμε τον αστακό και τον σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Τον αποσύρουμε και συνεχίζομε να σοτάρομε το κρεμμύδι και το σκόρδο και στη συνέχεια προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Αραιώνουμε σε λίγο νερό τον πελτέ και τον βάζουμε στη σάλτσα μαζί με αλάτι, πιπέρι και πριν δέσει η σάλτσα προσθέτουμε τον αστακό, τον βασιλικό και τα μύδια και τα αφήνουμε για 5 λεπτά. Τέλος προσθέτομε τις ταλιατέλες και τις αφήνομε να βράσουν μαζί.

Χυλοπίτες (Πώς να τις φτιάξετε)

Πέντε αυγά στο κιλό το αλεύρι , δύο κουταλιές της σούπας στακοβούτυρο, αλάτι και όσο γάλα σηκώσει να γίνει ζύμη προς το σκληρό που ν’ ανοίγεται στη μηχανή.
Ανοίγομε τις λωρίδες τις τοποθετούμε σε τραπεζομάντηλο να στεγνώσουν χωρίς να ξεραθούν. Μετά τα κόβομε περίπου μια παλάμη τις λωρίδες τις περνάμε στη μηχανή όπου θέλομε ή στο χοντρό ή στο ψιλό για χυλόπιτες και την αφήνομε σε σκιά μέσα στο σπίτι απλωμένη 1-2 μέρες να ξεραθεί. Θυμάμαι παλιά την έκαναν πάντα Αύγουστο με φρέσκο γάλα. Και την έκοβαν πολύ ψιλή σαν σπιρτόξυλα. Όταν την έκοβαν φαρδιά την έψηναν φρέσκια πριν ξεραθεί με γάλα και ζάχαρη. Ξερή την είχαν όλο τον χειμώνα και την έψηναν με κρεατόζουμο και τυρί με ντομάτα, με κρέας, με κοτόπουλο. Πολύ νόστιμη.

Λιγκουϊνι με θαλασσινά

Αντί για λινγκουίνι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό. Ένα κιλό αχιβάδες, μύδια και ολόκληρες ωμές γαρίδες, 50 ml λευκό ξηρό κρασί, 500 γραμμ. ντοματίνια, 1 πακέτο λινγκουίνι, 120 γραμμ. ελαιόλαδο, 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο , 1 καυτερή πιπερίτσα αλάτι πιπέρι.
Καθαρίστε το κέλυφος των μυδιών με βουρτσάκι με ανοιχτό το νερό της βρύσης. Βάλτε σε κατσαρόλα σκέτα σε δυνατή φωτιά 5-10 λεπτά να ανοίξουν . Πιέστε τα ντοματίνια και χοντροκόψτε τα. Σε αλατισμένο νερό βράστε τα λιγκουίνι. Εν τω μεταξύ βάλτε σε χαμηλή φωτιά το λάδι με το σκόρδο. Προσθέστε την πιπερίτσα και τις ντομάτες και σιγοβράστε για πέντε λεπτά. Προσθέστε το ζουμί από τα μύδια και τις αχιβάδες. Αφήστε τα να σιγοβράσουν μέχρι να γίνει η σάλτσα. Ρίξτε τις γαρίδες στη σάλτσα και σιγοβράστε για δύο τρία λεπτά μέχρι να πάρουν ροζ χρώμα. Προσθέστε τα μύδια και τις αχιβάδες ανακατεύοντας καλά για να ζεσταθούν. Προσθέστε, αν χρειάζεται αλάτι και πιπέρι. Σουρώστε τα ζυμαρικά και βάλτε τα σε πιατέλα. Ρίξτε από πάνω τη σάλτσα των θαλασσινών και ανακατέψτε καλά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ