15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Θαλασσινά

Ημερομηνία:

Μύδια τηγανητά
Για το κουρκούτι: μισό νεροπότηρο αλεύρι, μισό νεροπότηρο καλαμποκάλευρο, 3 τέταρτα ποτηριού μπύρα, 2 κρόκοι αυγών , μισό κουταλάκι αλάτι. Τα κάνομε χυλό.
Αφού καθαρίσομε τα μύδια τα βάζομε σε πετσέτα να στεγνώσουν. Κατόπιν τα ρίχνομε στο κουρκούτι κα ανακατεύομε καλά. Σε μεγάλο τηγάνι και σε καυτό λάδι τηγανίζομε τα μύδια γι α2-3 λεπτά και μόλις ροδίσουν τα βγάζομε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί να τραβήξει το λάδι και αυτά είναι ωραία με σκορδαλιά ή ταραμοσαλάτα (βλέπε Σαλάτες).

Σουπιές με σπανάκι
1 κιλό σουπιές , 1 κιλό σπανάκι, 250 γραμμ. χυμό ντομάτες, 1 κρεμμύδι, 1 φλιτζάνα λάδι, αλάτι, πιπέρι, 1 χούφτα ελιές πράσινες χωρίς κουκούτσι.
Πλένομε και κόβομε τις σουπιές σε κομμάτια. Σοτάρομε στο λάδι το κρεμμύδι και ρίχνομε τις σουπιές να τσιγαριστούν. Προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό και αφήνομε να σιγοψηθούν οι σουπιές. Καθαρίζομε και πλένομε το σπανάκι, κόβομε τα φύλλα στη μέση. Τα ρίχνομε στις σουπιές προσθέτομε αλάτι, πιπέρι και ψήνομε σε χαμηλή για μισή ώρα περίπου. Προς το τέλος ρίχνομε ξεπλυμένες καλά τις ελιές.

Αστακομακαρονάδα
1 αστακό μεγάλο, 5-6 ποτήρια νερό, 1 κρεμμύδι μεσαίο, 2 φύλλα δάφνης, 3-4 κόκκοι μπαχάρι, 250 γραμμ. χυμός ντομάτας, 1 ποτηράκι κρασί, λίγο βασιλικό, πιπεριά, μαϊντανό, λίγο αλάτι, πιπέρι, μισό φλιτζάνι λάδι, 1 πακέτο μακαρόνια Νο 6.
Σε κατσαρόλα ρίχνομε 5-6 ποτήρια νερό, αλάτι την δάφνη και βράζομε τον αστακό (φρέσκος) για 30 λεπτά (το νερό πρέπει να σκεπάζει τον αστακό μέχρι την μέση).
Στο τσικάλι σοτάρομε με το λάδι το κρεμμύδι τριμμένο προσθέτομε το χυμό της ντομάτας, το μπαχάρι με το βασιλικό , το κρασί και βράζουμε την σάλτσα. Μόλις βράσει ο αστακός, σουρώνουμε το ζουμί , το ρίχνομε στην σάλτσα και αφήνομε να πάρουν όλα μαζί μια βράση. Κατόπιν ρίχνουμε τη σάλτσα τα μακαρόνια (συμπληρώνουμε λίγο νερό αν χρειαστεί). Στη συνέχεια καθαρίζομε τον αστακό και τον κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Μόλις βράσουν τα μακαρόνια κατεβάζομε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνομε τα κομμάτια του αστακού και ανακατεύουμε.

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό
1 μέτριο χταπόδι,  5 ποτήρια νερό, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, μισό κιλό ντομάτες ώριμες ή 250 γραμμ. χυμό ντομάτας, 1 φύλλο δάφνη, αλάτι, πιπέρι, 1 πακέτο μακαρονάκι κοφτό.
Ρίχνουμε νερό και το χταπόδι καλά πλυμένο γιατί κρατά άμμο στις θηλές των πλοκαμιών του. Το βράζουμε περίπου μισή ώρα έως να μαλακώσει. Μόλις ψηθεί βγάζομε το χταπόδι το κόβομε κομμάτια και σουρώνουμε το ζουμί. Σε τσικάλι βάζομε το λάδι τις ντομάτες το αλάτι το πιπέρι την δάφνη να τσιγαριστούν και τέλος τα κομμάτια του χταποδιού. Βράζομε τη σάλτσα έως να δέσει. Μετράμε κατόπιν το ζουμί απ’ το χταπόδι που βράσαμε και το συμπληρώνομε να γίνουν 4 ποτήρια τ’ αδειάζομε στη σάλτσα και αφήνομε να πάρουν βράση. Ρίχνομε κατόπιν το μακαρονάκι και ανακατεύομε μην κολλήσει το ζυμαρικό μέχρι να ψηθεί και να μείνει με την σάλτσα του. Μπορεί βέβαια να γίνει και πιο ελαφρύ. Να κρατήσομε τη σάλτσα χωρίς να βάλομε τα 4 ποτήρια νερό. Να βράσομε χωριστά τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό , να τα ζεματίσομε με λίγο βούτυρο και να τα σερβίρομε άσπρα με σάλτσα και χταπόδι από πάνω.

Ροφός, σφυρίδα, μπακαλιάρος πλακί
1 φλιτζάνα λάδι στο τσικάλι και σοτάρομε ένα μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ρίχνομε ξυσμένες 3-4 ώριμες ντομάτες, 5-6 σκελίδες σκόρδο, ένα ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Αφήνομε να πάρει βράσεις να γίνει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι. Ρίχνομε το ψάρι άμα είναι μεγάλο κομμένο φέτες και αλατισμένο. Ψήνομε. Άμα είναι χοντρό το ψάρι και χρειαστεί προσθέτομε από λίγο νερό έως να ψηθεί, και η σάλτσα να μην είναι νερουλή. Να μείνει με το λάδι δεμένη. Γι’ αυτό επειδή το ψάρι αφήνει νερό, το επιπλέον νερό το βάζομε πάντα από λίγο.

Χταπόδι στο ξύδι
Βράζομε ένα μεγάλο καλοπλυμένο χταπόδι σε λίγο νερό. Το τσιτώνουμε με το πιρούνι. Πρέπει να τσιτώνεται αλλά αν μη πέφτει αμέσως το πιρούνι. Δηλαδή να «κρατά» λίγο. Γιατί άμα είναι πολυψημένο γλυκάζει στο βάζο. Και άψητο πάλι δεν τρώγεται. Το τραβάμε και το βάζομε σε τρυπητό όπως είναι ολόκληρο να στεγνώσει. Άμα στεγνώσει το κόβομε κομμάτια και το βάζομε σε δυνατό ξύδι από το βράδυ έως το πρωί. Το τραβάμε μετά και το φυλάμε σε βάζο γεμάτο λάδι. Να σκεπάζεται. Ερμητικά κλεισμένο. Κρατά αρκετές μέρες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ