20.8 C
Chania
Tuesday, April 16, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Θαλασσινά

Ημερομηνία:

Γαύρος στο ξύδι
Πρώτα αφαιρούμε το κεφάλι και την σπονδυλική στήλη και το ανοίγουμε στο μήκος. Σ’ ένα τάπερ τοποθετούμε τους γαύρους σε στρώματα και σε κάθε στρώμα ρίχνουμε αλάτι και ξύδι. Ξύδι μέχρι να τους καλύψουμε όλους και τους αφήνουμε για 24 ώρες. Μετά πετάμε το ξύδι και  ξαναβάζουμε γαύρους σε στρώματα και σε κάθε στρώμα ρίχνουμε βασιλικό σκόρδο σε ροδέλες και λάδι μέχρι να καλυφθεί όλο.

Γαύροι γεμιστοί
Ετοιμάζουμε το σπανάκι (ή ότι άλλη γέμιση θέλουμε) το τσιγαρίζουμε λίγο με  σκόρδο. Μετά βάζουμε γαύρο από πάνω σπανάκι και το κλείνουμε με γαύρο από πάνω , όλο μαζί το περνάμε στο αλεύρι μετά από  αυγό  χτυπημένο και τηγανίζομε.

Γαύροι λεμονάτοι
Βάζουμε τους γαύρους σε στρώματα  και τους καλύπτομε με χυμό λεμονιού (2-3 ώρες) και τηγανίζομε.

Γαύρο στο αδόμπο
Το αδόμπο το ετοιμάζουμε χτυπώντας στο μίξερ, ξύδι, σκόρδο, ρίγανη, αλάτι και ζαφορά. Έπειτα τοποθετούμε τους  γαύρους σ’ ένα τάπερ σε στρώματα και τους καλύπτομε με το αδόμπο. Τους αφήνομε 4-5 ώρες και έπειτα τηγανίζομε.

Γαβράκια
Δύο πιπεριές κόκκινες, δύο κίτρινες, δύο πράσινες δύο κρεμμύδια μεγάλα κομμένα φέτες λεπτές, ένα ματσάκι μαϊντανό. Αυτά, όλα θα τα βάλω στο τηγάνι μ’ ένα νεροπότηρο λάδι (με καπάκι το  τηγάνι) και τα’ ανακατεύω. Λίγο, να μαλακώσουν ελαφρά. Θα βάλω και 3 ντομάτες ψιλοκομμένες, αλάτι και πιπέρι. Από την ντομάτα θ’ αφαιρέσω τη φλούδα και τους σπόρους. Θα βάλω στο πυρέξ σάλτσα και από πάνω γαβράκια το ένα δίπλα στο άλλο και όχι από πάνω.
Από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα. Ένα τέταρτο στο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ντολμαδάκια με σαρδέλα
Πλένομε τη σαρδέλα, την  ανοίγομε χωρίς να την χωρίσουμε και αφαιρούμε την τσίτα. Την στραγγίζομε. Σ’ ένα μπολ έχουμε ψιλοκόψει κρεμμυδάκια, 3-6 ανάλογα το μέγεθος, ντοματούλα πολύ ψιλοκομμένη, μαϊντανό ψιλοκομμένο. Στην γέμιση αυτή βάζομε ένα φλιτζανάκι καφέ λάδι, αλάτι, πιπέρι, και τ’ αφήνομε μισή ώρα  περίπου να μαριναριστούν.
Βάζομε κατά μήκος της σαρδέλας γέμιση και την κλείνομε. Τις κόβομε την ουρά και το κεφάλι. Παίρνομε μεγάλα αμπελόφυλλα. Τα ζεματάμε και τυλίγομε μέσα στο φύλλο την σαρδέλα.
Αλείφομε με λάδι ένα πυρέξ και τ’ αραδιάζομε στην σειρά το ένα δίπλα στο άλλο και όχι από πάνω. Χτυπάμε ένα νεροπότηρο λάδι, αλάτι, πιπέρι , λεμόνι, περιχύνομε και ψήνομε μισή ώρα. Θα σκεπάσομε με αλουμινόχαρτο.

Μπακαλιαροκεφτέδες
Ένα κιλό μπακαλιάρο παστό, ένα ματσάκι σπανάκι, ένα γερό χερόβολο δυόσμο και μάραθα, δύο μεγάλα κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα και δύο φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα, βρεγμένες και καλά σφιγμένες, μισό κρασοπότηρο ούζο και τρία αυγά.
Τα χορταρικά τα κόβομε και τα μαραίνομε μερικές ώρες με αλάτι. Τα ανακατεύομε όλα μαζί, ρίχνομε το ούζο, τα ζυμώνομε και τ’ αφήνομε στο  ψυγείο κάμποση ώρα. Τα κάνομε κεφτεδάκια τ’ αλευρώνομε με φαρίνα  και φρυγανιά και τα τηγανίζομε με μπόλικο λάδι σε κανονική φωτιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ίλον Μασκ ανησυχεί για την Ελλάδα: Tο πρώτο έθνος που θα υποστεί “πληθυσμιακή κατάρρευση

Την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα σχολιάζει σε ανάρτησή του ο Ίλον...

Ιεράπετρα: Δολοφονία ο θάνατος 65χρονου Γερμανού

Θρίλερ με τον θάνατο του 65χρονου Γερμανού που διέμενε...

Μιχάλης Βιρβιδάκης: “Γιατί να μην υπάρχει στην Κρήτη ένα Κρατικό Θέατρο Νοτίου Ελλάδος;”

Ο Μιχάλης Βιρβιδάκης είναι η ψυχή του θεάτρου Κυδωνία στα Χανιά. Οι περισσότεροι...

Στη Βουλή η ξενοδοχοποπιηση στο Λόφο Καστέλι από τον Μ. Συντυχάκη

Επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδώνη κατάθεσε...