27.8 C
Chania
Tuesday, April 23, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Λαχανικά, Λαδερά, Τηγανητά

Ημερομηνία:

Πεπερονάτα με αυγά
Μισό φλιτζάνι τσαγιού λάδι, 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα, 1 σκελίδα σκόρδο, 3 πράσινες & 3 κόκκινες πιπεριές, 3-4 ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, 8 αυγά.
Σοτάρετε με το λάδι, ωσότου μαραθούν τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Προσθέτετε τις πιπεριές αφού τις κόψετε σε κρίκους και τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, αλάτι, και πιπέρι. Αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει ωσότου μείνει με το λάδι. Χτυπάτε τ’ αυγά ελαφρά και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Αφήνετε να σιγοψηθούν ωσότου πήξουν.

Μελιτζάνες με γιαούρτι
1 κιλό μελιτζάνες αλάτι, λάδι, πιπέρι, 200 γραμμ. γιαούρτι σακούλας, σκόρδο, μαϊντανό, πάπρικα (κόκκινο γλυκό πιπέρι).
Κόβετε σε φέτες τις μελιτζάνες και τις πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι. Αφήνετε να μείνουν επί μια ώρα, τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε καλά. Ζεσταίνετε σε τηγάνι αρκετό λάδι και τηγανίζετε τις μελιτζάνες. Τις πασπαλίζετε με αλάτι, πιπέρι. Χτυπάτε το γιαούρτι με 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο και με λίγο αλάτι. Το ρίχνετε επάνω στις μελιτζάνες. Τις πασπαλίζετε με μαϊντανό ψιλοκομμένο και λίγη πάπρικα.

Τομάτες γεμιστές με τόνο
6 μικρές τομάτες, αλάτι , πιπέρι, ξύδι, 2 κουτιά τόνο, 1 φρέσκο κρεμμυδάκι. Μαϊντανό, φύλλα μαρουλιού, 5-6 φιλετάκια αντζούγιας, 2 κουταλιές σούπας μαγιονέζα, 2-3 αυγά μουστάρδα, ελιές μαύρες.
Ανοίγετε τις τομάτες από το μέρος του κοτσανιού και τις αδειάζετε. Τις πασπαλίζετε μέσα, με αλάτι, & πιπέρι και τις ραντίζετε με ξύδι. Αφήνετε να μείνουν στο ψυγείο επί μια ώρα. Τις αναποδογυρίζετε και τις αφήνετε να στραγγίσουν. Στραγγίζετε 1 κουτί τόνο και τον κομματιάζετε. Προσθέτετε 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό ψιλοκομμένο, και μερικά φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα. Προσθέτετε επίσης τα φιλετάκια αντζούγιας λιωμένα, την μαγιονέζα τ’ αυγά βραστά ψιλοκομμένα και λίγη μουστάρδα. Γεμίζετε με το μείγμα τις τομάτες και τις γαρνίρετε με ελιές. Ψυγείο σερβίρισμα.

Τοματούλες γεμιστές με μυζήθρα
Πλένετε και ανοίγετε 8 τοματούλες απ’ το μέρος του κοτσανιού. Τις αδειάζετε και πασπαλίζετε με αλάτι. Αφήνετε να μείνουν, αναποδογυρισμένες στο ψυγείο να στραγγίσουν. Λιώνετε 250 γραμμ. μανούρι και μυζήθρα και προσθέτετε αλάτι πιπέρι , μαϊντανό ψιλοκομμένο και 2 έως 3 κουταλιές κρέμα γάλακτος. Γεμίζετε τις τοματούλες , βάζετε τα καπάκια τους , ρίχνετε πάνω λίγο λαδόξυδο και γαρνίρετε με ρόκα.

Φασολάκια φρέσκα (μπαρμπούνες ή τσαουλιά)
Καθαρίζομε τα φασόλια ξεσπορίζομε τα γινομένα και τα δροσερά τα βάζομε με τα φύλλα αφού έχομε κόψει με το μαχαίρι τις δύο άκρες από πάνω μέχρι κάτω. Βάζομε στο τσικάλι μια φλιτζάνα λάδι τσιγαρίζομε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Ρίχνομε τα φασόλια να τσιγαριστούν λίγο και μετά την ντομάτα τριμμένη, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα. Επίσης αν θέλομε βάζομε και κολοκυθάκια. Σιγοβράζομε τρία τέταρτα και  χρειαστεί προσθέτομε από λίγο νερό. Αυτό το φαγητό είναι πολύ ωραίο και με αρνάκι ή κατσικάκι. Πρωτοβάζομε το κρέας κομμένο σε μερίδες να μισοψηθεί και μετά ρίχνομε τα υπόλοιπα.

Σπανακόρυζο
Τρίβομε το σπανάκι με αλάτι αφού βεβαίως το ‘χομε πλύνει και κόψει χοντρά κομμάτια. Τσιγαρίζομε 1 φλιτζάνα λάδι με ένα κρεμμύδι το ρίχνομε μέσα και ψιλοκόβομε ντομάτες και το άσπρο απ’ τα πράσα, ρίχνομε και το σπανάκι μετά να σιγοβράσουν επί ένα τέταρτο. Προσθέτομε νερό περίπου μια φλιτζάνα αφήνομε να πάρει βράση και κατόπιν το ανάλογο ρύζι (με το μάτι κανονίζεται) αλάτι & πιπέρι και ψήνομε ακόμα 10 επτά περίπου να γίνει το ρύζι. Το νερό από λίγο όσο χρειαστεί μη γίνει σούπα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραίτηση βόμβα Αϊνδιλή από την επιτροπή λαμπαδηδρομίας μετά το «σόου» με Σχοινά, Μιχαηλίδου, Μονογυιού και την οργή των αθλητών

Η είδηση του αποκλεισμού ολυμπιονικών και παγκόσμιων πρωταθλητών από την λαμπαδηδρομία,...

Ηράκλειο: Ξεκίνησε η μεγάλη αντισεισμική άσκηση – Ήχησε το 112 | Φωτός

Με καθυστέρηση περίπου μιάμισης ώρας ξεκίνησε σε Ηράκλειο και Λασίθι η δεύτερη μέρα...

Σκανδαλίδης από Ηράκλειο: Το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει την πρωτιά στην Κρήτη

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε απόψε στο ξενοδοχείο Ατλαντίς η...

Περιφέρεια Κρήτης: Αυξημένες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων λόγω αφρικανικής σκόνης

Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού...