23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις – Πουλερικά, Κυνήγια, Κουνέλια, Κιμάδες, Εντόσθια.

Ημερομηνία:

Κουνέλι

Τσιγαρίζουμε σε λάδι με βούτυρο κρεμμύδια και καρότα. Τα τραβάμε και τσιγαρίζουμε το κουνέλι. Το βάζομε σε πήλινο σκεύος με καπάκι, ρίχνομε αλάτι, πιπέρι, άσπρο κρασί. Το βράζουμε μέχρι να πιεί το κρασί και περιχύνομε με σάλτσα ντομάτας σκεπάζομε και στο φούρνο για μιάμιση ώρα. Προσθέτουμε κομμένα φρέσκα μανιτάρια και φουρνίζομε ακόμα μισή ώρα προσθέτουμε μαϊντανό και διαλυμένο βούτυρο με αλεύρι για να δέσει η σάλτσα.

Κουνέλι (2):

Καρότα, μανιτάρια κονσέρβα, μπέικον, κρασί, κονιάκ, κύβοι Maggi (2-3), πιπέρι ολόκληρο, θυμάρι, κρεμμύδια.

Τηγανίζουμε το κουνέλι, βάζουμε σε κατσαρόλα κρεμμύδια αρκετά, κομμένα φέτες, λίγο λάδι και το μπέικον και τα τσιγαρίζομε. Μετά ρίχνουμε το κουνέλι, ένα ποτήρι κονιάκ, δύο ποτήρια κρασί , αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι και τους κύβους. Όταν βράσει λίγο το κουνέλι προσθέτουμε τα καρότα κομμένα σε ροδέλες και τα μανιτάρια.

Κουνέλι στιφάδο Χανίων:

Το κουνέλι στην Κρήτη δεν σφάζεται γιατί όταν χυθεί το αίμα του δεν είναι νόστιμο. Το σκοτώνομε. (Εγώ πάντως δεν μπορώ να το κάνω αλλά δίνω όμως και το κάνουν οι γειτόνοι μου). έχουν ένα σανίδι χοντρό και του δίνουν μια δυνατή στ’ αυτιά και μένει. Έε, έτσι κι αλλιώς θα πεθάνει. Ενοχές θα ‘χομε τώρα! Τι μαχαίρι, τι σανίδι.

Λοιπόν, το γδέρνουν πολύ προσεκτικά με απολύτως καθαρά χέρια γιατί το κουνέλι δεν πλένεται. Προσέχουν, μην ακουμπήσουν στο κρέας του οι τρίχες από το δέρμα του. Αν κολλήσουν, βρέχουν την παλάμη τους και την περνούν απ’ το σημείο που ‘χουν κολλήσει οι τρίχες και τις βγάζουν. Το κόβουν μέσα στο τσικάλι για να μην χυθεί σταγόνα αίμα έξω. Πρέπει να είναι μικρό. Μέχρι 3 μηνών.

Βάζομε λάδι μια φλιτζάνα αλάτι, πιπέρι και το φέρνομε δύο , τρεις στροφές ίσα ν’ ασωρίσει το κρέας του. Ρίχνομε μέσα μια σκορδοκεφαλή (τα ντόπια σκορδάτα μικρά) καθαρισμένη και περίπου ένα κιλό κρεμμύδια μέτρια (τους βγάζομε μόνο το 1ο φύλλο γιατί αλλιώς λιώνουν). Τ’ αφήνομε και μυρίζει το κουνέλι με τα σκόρδα, κρεμμύδια και σβήνομε μ’ ένα κρασοπότηρο μαύρο κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ βάζουμε ένα πιάτο ξυσμένη ντομάτα και λίγο ντοματοπελτέ να πάρει μερικές βράσεις και μετά ρίχνουμε πιπέρι κόκκους, 2-3 κόκκους μπαχάρι, δάφνη 2-3 φύλλα, ένα κομμάτι ξερό πορτοκαλόφυλλο, ένα μασούρι κανέλλα , 5-6 καρφιά γαρύφαλλο.

Ψήνομε , κουνώντας κατά διαστήματα το τσικάλι μέχρι να μείνει με το λάδι του.

Κουνέλι κρασάτο (παραδοσιακό, πολύ ωραίο):
Ιωάννα Παιδάκη – Μαλακωνάκη

Παίρνομε ένα κουνέλι μικρό έως 3 μηνών. Η διαδικασία προετοιμασίας του είναι όπως και στο προηγούμενο. Δηλαδή προσέχουμε να μην χυθεί το αίμα του.

Το κόβομε το βάζομε στο τσικάλι με δύο νεροπότηρα λάδι. Αλάτι , πιπέρι. Βάζομε και μια σκορδοκεφαλή (τα μικρά σκόρδα) καθαρισμένη και το τσιγαρίζομε. Μετά βάζομε σχεδόν δύο νεροπότηρα κρασί μαύρο και το ψήνομε σε σιγανή φωτιά χωρίς νερό μέχρι να μείνει με το λάδι του.

Πάπια με ελιές:

"google ad"

1 πάπια ενάμιση κιλό περίπου, 200 γραμμ. ελιές πράσινες, 50 γραμμ. βούτυρο, 1 κουταλάκι αλεύρι, αλάτι, πιπέρι.

Καθαρίστε, πλύντε τεμαχίστε την πάπια σκουπίστε τα κομμάτια και ροδίστε τα σε καυτό βούτυρο, που θα το έχετε βάλει στη χύτρα. Αλατίστε, πιπερώστε, προσθέστε λίγο νερό κι αφήστε το πουλερικό να βράσει 15 λεπτά. Ανακατέψτε το αλεύρι, με 1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο και προσθέστε το στο ζωμό που έμεινε στη χύτρα ανακατεύοντας για να μην κάνει κόμπους. Βάλτε τις ελιές χωρίς κουκούτσια, κλείστε την χύτρα και αφήστε την πάπια να μαγειρευτεί πέντε λεπτά ακόμη.

Κοτόπουλο με πατάτες:

Στις πατάτες βάζω μουστάρδα και μαγιονέζα και ένα ποτήρι νερό χωριστά απ’ το κοτόπουλο. Στο κοτόπουλο βάζω αλάτι και πιπέρι, μέσα στην κότα σκόρδο και κεφαλοτύρι την αλείφω με μαγιονέζα και ψήσιμο στην γάστρα χωρίς λάδι και νερό .

Κοτόπουλο με μπύρα:

Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και το βάζομε στο ταψί με λάδι, ρίγανη πιπέρι και ένα μπουκάλι μπύρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...