22.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Πουλερικά, Κυνήγια, Κουνέλια, Κιμάδες, Εντόσθια.

Ημερομηνία:

Κοτόπουλο ψητό (με αρωματικά χόρτα)

Ένα μεγάλο κοτόπουλο, αλάτι – πιπέρι, θυμάρι, βούτυρο, κεφαλογραβιέρα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, δάφνη, σκόρδο , λάδι.

Καψαλίζομε και πλένομε το κοτόπουλο. Το πασπαλίζομε μέσα στην κοιλιά με λίγο αλάτι και πιπέρι και προσθέτομε λίγο θυμάρι, ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο και δύο κομμάτια κεφαλογραβιέρα ή κεφαλοτύρι επιτραπέζιο. Βάζομε σε γιουβέτσι το κοτόπουλο και προσθέτομε ένα κλωναράκι δεντρολίβανο και θυμάρι, δύο φύλλα φασκόμηλο φύλλο δάφνης και μερικές σκελίδες σκόρδο.

Περιχύνομε το κοτόπουλο με λίγο λάδι και το ψήνομε σε δυνατό φούρνο ωσότου ροδίσει. Ελαττώνομε τη θερμοκρασία του φούρνου σε μέτρια και το ψήνομε επί μια ώρα περίπου.

Κοτόπουλο καταλιάνικο:

Ενάμιση κιλό ένα κοτόπουλο. Μισό φλιτζάνι τσαγιού λάδι, 4 πράσινες πιπεριές, 4 μεγάλες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι, 1 πορτοκάλι τον χυμό, ένα φλιτζάνι τσαγιού πράσινες ελιές.

Χωρίζομε το κοτόπουλο σε μερίδες και το τσιγαρίζομε με το λάδι. Τα βάζομε σε γιουβέτσι, αλατοπιπερώνομε χωρίζομε τις πιπεριές σε κομμάτια κατά μήκος ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις πιέζομε να φύγουν οι σπόροι. Μαραίνουμε σε τηγάνι τις πιπεριές προσθέτομε τις ντομάτες κομμένες στα τέσσερα και σοτάρομε μαζί. Ρίχνομαι το μείγμα αυτό στο κοτόπουλο με το χυμό του προτοκαλιού και αφήνομε να σιγοψηθεί επί μια περίπου ώρα. Προσθέτουμε τις ελιές χωρίς κουκούτσια και ψήνομε μαζί για 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρομε με ριζότο.

Κοτόπουλο με μανιτάρια:

Ένα κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι, αλεύρι μισό φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ένα φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ, 400 γραμμ. μανιτάρια, μισό φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος. Χωρίζομε το κοτόπουλο σε 10 κομμάτια. Ανακατεύομε αλεύρι αλάτι πιπέρι και το αλευρώνομε. Ζεσταίνομε σε κατσαρόλα δύο γεμάτες κουταλιές βούτυρο και κοκκινίζομε τα κομμάτια του. Το βάζομε σε κατσαρόλα. Ζεσταίνομε ελαφρά σε ένα μπρικάκι το κονιάκ το ρίχνομε στο κοτόπουλο και βάζομε φωτιά: Όταν η φλόγα σβήσει ρίχνομε λίγο νερό και αφήνομε το κοτόπουλο να σιγοψηθεί. Βάζουμε κρέμα γάλακτος. Κόβουμε τα μανιτάρια στη μέση τα πλένομε τα σοτάρομε με βούτυρο τα προσθέτομε στο κοτόπουλο και αφήνομε να σιγοβράσει επί 5 λεπτά ακόμη.

Κότα σαλάτα:

Κότα βραστή, 1 φλιτζάνι τσαγιού μαγιονέζα, μισό φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ένα κουταλάκι τσαγιού κοφτό πάπρικα, ένα κουταλάκι τσαγιού «γούστερ σως», φύλλα μαρουλιού. Πιπεριά, κρεμμύδι , ελιές πράσινες και μαύρες, 1 ντομάτα, 2 αυγά, ραπανάκια.

Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκκαλα από την βραστή κότα και την χωρίζομε σε μικρά κομμάτια. Αναμιγνύομε την μαγιονέζα , το γιαούρτι, την πάπρικα , την γούστερ σως και προσθέτομε την κότα. Γαρνίρομε με καρδούλες μαρούλι με πιπεριά και με κρεμμύδι κομμένα σε κρίκους με ελιές με ντομάτα και με αυγά κομμένα σε φέτες και με ραπανάκια.

Κοτόπουλο πάπρικα:

Ένα κοτόπουλο ενάμιση κιλό περίπου. Αλάτι, πιπέρι, μισό φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα, 1 πράσινη ψιλοκομμένη πιπεριά, 2 μικρές ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, μια κουταλιά σούπας κοφτή, πάπρικα, μισό φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος , 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού.

"google ad"

Καψαλίζομε και πλένομε το κοτόπουλο. Το χωρίζομε σε μερίδες και το αλατοπιπέρώνομε. Ζεσταίνομε σε μεγάλο τηγάνι το βούτυρο και κοκκινίζομε τμηματικά το κοτόπουλο. Το βάζομε σε κατσαρόλα. Σοτάρομε στο τηγάνι τα κρεμμύδια, την πιπεριά και τις ντομάτες. Προσθέτουμε την πάπρικα και μισό φλιτζάνι τσαγιού νερό. Ρίχνομε το μίγμα επάνω στο κοτόπουλο και αφήνομε να σιγοψηθεί περίπου 45 λεπτά. Βγάζομε σε πιατέλα τα κομμάτια του κοτόπουλο. Προσθέτομε στην σάλτσα του την κρέμα γάλακτος και τον χυμό λεμονιού ζεσταίνομε και ρίχνομε στα κομμάτια του κοτόπουλου.

Συκωτάκια πουλιών σε «βολ ω βαν»:

Μισό κιλό συκωτάκια πουλιών, 1 μέτριο κρεμμύδι, 1 πράσινη ή κόκκινη γλυκιά πιπεριά100 γραμμ. μανιτάρια, 2 γεμάτες κουταλιές σούπας βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, 1 κουταλιά σούπας γούστερ σως, 1 φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος, 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού. Μαϊντανό ψιλοκομμένο, 12 μέτρια «βολ ω βαν» περίπου. Βράζομε επί 3 λεπτά τα συκωτάκια. Αφήνομε να στραγγίξουν. Κόβομε το κρεμμύδι σε λεπτά φετάκια. Κόβομε την πιπεριά σε λεπτά μακρόστενα κομμάτια και τα μανιτάρια σε φετάκια.

Σοτάρομε στο βούτυρο το κρεμμύδι και την πιπεριά έως ότου μαραθούν. Προσθέτομε τα συκωτάκια, αφού τα κόψομε σε τέταρτα και τα τσιγαρίζομε μαζί με το κρεμμύδι και πιπεριά. Ρίχνομε τα μανιτάρια , αλάτι, λίγο πιπέρι και λίγη πάπρικα. Προσθέτομε την γούστερ σως, σοτάρομε ρίχνομε την κρέμα γάλακτος και τον χυμό λεμονιού και αφήνομε να σιγοψηθούν επί 10 λεπτά. Ψήνομε τα «βολ ω βαν» σε δυνατό φούρνο. Βγάζομε τα καπάκια τους τ’ αδειάζομε λίγο και γεμίζομε το άνοιγμα με τα συκωτάκια. Πασπαλίζομε με μαϊντανό και βάζομε τα καπάκι. Σερβίρομε ζεστά.

Και βέβαια
Κοτόπουλο κοκκινιστό με τηγανιτές πατάτες, κοτόπουλο κοκκινιστό με μπάμιες τηγανιτές, κοτόπουλο με μακαρόνια και κοτόπουλο με χυλοπίτες.

Σε όλες αυτές τις παραδοσιακές συνταγές το κοτόπουλο ψήνεται με τον ίδιο τρόπο. Κοκκινίζομε στο τσικάλι με μια φλιτζάνα λάδι τεμαχισμένο το κοτόπουλο. Βάζομε αλάτι, πιπέρι. Ψιλοκόβουμε ένα κρεμμύδι αφήνομε να μαραθεί, Ξύνομε 3-4 ώριμες ντομάτες τις ρίχνομε μέσα. Μετά από λίγο βάζομε μια κουταλιά ντοματοπελτέ διαλυμένη σε μια φλιτζάνα νερό. Ψήνομε το κοτόπουλο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Πάντα από λίγο. Όταν ψηθεί το κοτόπουλο και δέσει η σάλτσα του το κατεβάζομε και τηγανίζομε και πατάτες. Ή έχομε τηγανίσει μπάμιες τις ρίχνομε μέσα στο κοτόπουλο να πάρουν μαζί δύο με τρεις βράσεις. Στα μακαρόνια τώρα και στις χυλοπίτες προσθέτομε στη σάλτσα νερό τόσο όσο χρειάζεται να ψηθούν μέσα τα μακαρόνια ή οι χυλοπίτες χωρίς να πολυψηθούν να λασπώσουν και χωρίς να έχει τόσο νερό που να μοιάζει με σούπα. Αυτό κανονίζεται με το μάτι και με την εμπειρία. Είναι πολύ νόστιμα τα μακαρόνια ή οι χυλοπίτες ψημένες μέσα στο κοτόπουλο στην σάλτσα του.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ