21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Σαρακοστιανά Γλυκά

Ημερομηνία:

Γλυκό με λουκούμι:

Ένα ποτήρι ηλιέλαιο, δύο βανίλιες, μισό ποτήρι ρετσίνα, ένα χαρτί αλεύρι που φουσκώνει μόνο του λουκούμια μεγάλα ινδοκάρυδο τριμμένο άχνη ζάχαρη.

Ανακατεύουμε το ηλιέλαιο, τη ρετσίνα, τις βανίλιες και το αλεύρι. Κόβουμε κάθε λουκούμι στα τρία. Κάνουμε πιτάκια με το ζυμάρι και ενσωματώνουμε στο καθένα ένα κομμάτι λουκούμι. Κλείνουμε προσεκτικά ν α κολλήσει το ζυμάρι κυλάμε κάθε κομμάτι στο ινδοκάρυδο. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς ίσα να ροδίσουν. Πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.

Λουκουμάδες:

Μαγιά μπύρας (1 πλακάκι), πενήντα γραμμάρια ριζάλευρο (έχει ο Λαγουμιτζάκης στην οδό Περίδου), δύο νεροπότηρα νερό βρασμένο, ένα κουταλάκι ζάχαρη, τρία ποτήρια αλεύρι.

Σ’ ένα ποτήρι θα βάλω το νερό και θα διαλύσω τη μαγιά. Σε άλλο ποτήρι θα διαλύσω το ρυζάλευρο και θα τα ανακατέψω όλα αλάτι, ζάχαρη κι αλεύρι. Το μείγμα θα το αφήσω είκοσι λεπτά και είναι έτοιμο. Όταν κάψει το λάδι ρίχνω ένα – ένα μέσα. Το σιρόπι το έχουμε ετοιμάσει να είναι πηχτό και κρύο, να τους βουτάμε μέσα και μετά τους πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα.

Σάμαλη:

Μιάμιση κούπα σιμιγδάλι ψιλό, μια κούπα σιμιγδάλι χοντρό, μιάμιση κούπα ζάχαρη, ένα κουταλάκι καφέ σόδα, μια κουταλιά σούπας μπέικι, μιάμιση κούπα γιαούρτι στραγγιστό, λίγη κοπανισμένη Χιώτικη μαστίχα.

Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε δυόμιση ώρες περίπου. Τα στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι, το χαράσσουμε και τοποθετούμε αμύγδαλα και το ψήνουμε μέχρι να ροδίσει (περίπου σαράντα λεπτά). Όταν το βγάλουμε το περιχύνουμε με τέσσερις κουταλιές λιωμένο βούτυρο και μετά με το κρύο σιρόπι (ενάμιση νερό, δυόμιση ζάχαρη και λεμόνι).

Σάμαλη (2):

Δύο φλιτζάνες σιμιγδάλι ψιλό , δυόμιση φλιτζάνες σιμιγδάλι χοντρό, μια φλιτζάνα ζάχαρη, μια φλιτζάνα νερό, μια φλιτζάνα πορτοκάλι, ένα κουταλάκι αμμωνία, ένα κουταλάκι σόδα, ένα μπέικι, μισό κουταλάκι μαστίχα.

Ανακατεύω σιμιγδάλι, ζάχαρη με πορτοκαλόζουμο, μαστίχα με λίγη ζάχαρη, αμμωνία με νερό. Ανακατεύω όλα μαζί με ταψάκι 32 νούμερο στους 200 βαθμούς 40-45’. Το κόβω πρώτα το αφήνω να κρυώσει και με καυτό σιρόπι σιροπιάζω.

Σιρόπι: Τριάμισι φλιτζάνες ζάχαρη, δύο φλιτζάνες νερό.

Κέικ Νηστίσιμο:

"google ad"

Τριακόσια πενήντα γραμμάρια αλεύρι, διακόσια πενήντα γραμμάρια ψιλή ζάχαρη, εκατό γραμμάρια λάδι καλό, πενήντα γραμμάρια κονιάκ, νερό, μια κουταλιά της σούπας σόδα, τα φλούδια ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού ξυσμένα.

Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και προσθέτοντας σιγά – σιγά όλα τα είδη που είπανε τα δουλεύουμε έτσι που να γίνουν μια μάζα. Παίρνουμε μια φόρμα τη λαδώνουμε την αλευρώνουμε και ρίχνουμε το κέικ. Ψήσιμο για 15 λεπτά.

Κρασοκούλουρα:

Τρία νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο κρασί, δύο νεροπότηρα ζάχαρη, δύο μπέικι, δύο κουταλάκι σόδα σε χυμό λεμονιού διαλύουμε, μισό κρασοπότηρο κονιάκ, ένα νεροπότηρο σουσάμι, αλεύρι όσο σηκώσουν.

Λαδοκούλουρα:

Δύο νεροπότηρα λάδι, ενάμιση νεροπότηρο ζάχαρη, ένα κρασοπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα κουταλάκι κανέλλα, ένα κουταλάκι γαρύφαλλα, ένα κουταλάκι σόδα, ένα μπέικι, αλεύρι ένα κιλό και κάτι μαλακό, 100 γραμμάρια σουσάμι.

Λάδι με ζάχαρη να κτυπηθούν καλά μετά κανελλογαρύφαλλα μετά πορτοκαλόζουμο, σόδα, το χυμό ενός λεμονιού, μπέικι σε αλεύρι και σουσάμι. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς.

Μπακλαβάς:

Ένα ταψί 35 εκατ. Χ 55, εξακόσια γραμμάρια καρύδια χοντροκοπανισμένα, κανελογαρύφαλλα, τετρακόσια πενήντα γραμμάρια φύλλο κρούστας, οκτακόσια γραμμάρια ζάχαρη, μια φλούδα πορτοκάλι, μισό λεμόνι χυμός.

Βουτυρώνουμε και λαδώνουμε το ταψί. Βουτυρώνουμε ένα – ένα τα φύλλα. Τα στρώνουμε στο ταψί. Κάθε δύο φύλλα απλώνουμε τα καρύδια με τα κανελογαρύφαλα. Κρατάμε επτά φύλλα για το τέλος. Όταν στρώσουμε όλα τα φύλλα γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, τις βουτυρώνουμε και στρώνουμε τα τελευταία επτά φύλλα αλείφοντας με καυτό ραφινέ ένα ένα τα φύλλα. Τακτοποιούμε τις άκρες μέσα στο πλάι. Λαδώνουμε από πάνω, χαράζουμε διαγωνίως μέχρι κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για πενήντα λεπτά. Βράζουμε για 10 λεπτά τη ζάχαρη τον νερό, την κανέλλα, το πορτοκάλι, τον χυμό λεμόνι, τα γαρύφαλλα μέχρι να δέσει καλά. Αφήνουμε τον μπακλαβά να κρυώσει, τον κόβουμε πάνω στα σημάδια που χαράξαμε και τον περιχύνουμε με καυτό σιρόπι.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...