15.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Τυροκομικά – Γαλακτοκομικά – Σουφλέ

Ημερομηνία:

Μπουγάτσα

Έξι φύλλα μπακλαβά, 400 γραμμ. μυζήθρα, 1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι ραφινέ, 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα, 2-3 κουταλιές σούπας αλεύρι.

Λαδώνουμε κανονικό ταψί με μπόλικο λάδι. Μετά τοποθετούμε μπρούμυτα τη μπουγάτσα. Τοποθετούμε πρώτα δύο φύλλα καλά βουτυρωμένα και ρίχνομε το μείγμα. Πιάνομε τις άκρες των φύλλων και τις διπλώνομε αντικριστά. Έχομε απλώσει και βουτυρώσει το επόμενο φύλλο δίπλα. Πιάνομε το μείγμα με τα δύο πρώτα φύλλα πολύ προσεκτικά και το τοποθετούμε μπρούμυτα στο τρίτο φύλλο. Διπλώνομε πάλι αντικριστά και απλώνομε το 4ο φύλλο και ξανά τα ίδια μέχρι ένα – ένα να τελειώσουν τα φύλλα. Πυρώνουμε τον φούρνο πάνω κάτω φουλ. Τοποθετούμε την μπουγάτσα. Χαμηλώνομε τον φούρνο και σκεπάζομε με αλουμινόχαρτο. Όταν ψηθεί από κάτω βγάζομε το αλουμινόχαρτο.

Στα 20 λεπτά της ώρας την περιβρέχομε με το λάδι της που έχει βγει στο ταψί. Αυτό γίνεται 2-3 φορές και την βγάζομε . Ψήσιμο περίπου τρία τέταρτα.

Μπουγάτσα (2)

Μισό κιλό φύλλα, ένα φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό , ένα κιλό γάλα , ένα βιτάμ, μια κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο, ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, τέσσερα αυγά, κανέλλα , γαρύφαλλα, στα φύλλα βανίλια, άχνη ζάχαρη.

Βράζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και την ζάχαρη ώσπου να πήξει ελαφριά. Κατεβάζουμε, ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο, βανίλια. Όταν κρυώσει λίγο ρίχνουμε χτυπημένα τ’ αυγά. Ετοιμάζομε τα φύλλα. Κάθε φύλλο, βούτυρο, κανέλα, γαρύφαλλο. Στη μέση τη γέμιση. Από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μια ώρα περίπου. Χαράζουμε και μετά το ψήσιμο από πάνω άχνη και κανέλλα.

Σουφλέ με μανιτάρια

Στρώνομε ένα φύλλο σφολιάτας σε βουτυρωμένο πυρέξ. Βάζω πάνω τυρί τριμμένο ρεγγάτο ή για τοστ. Σοτάρω με λίγο βούτυρο 3 κρεμμύδια μεγάλα ξερά. Ρίχνω 250 γραμμ. ζαμπόν ψιλοκομμένα. Στη συνέχεια ρίχνω 1 κρέμα γάλακτος, 2-3 χούφτες τυρί. Στο τέλος χτυπάω 1 αυγό και το ρίχνω. Μόλις πάρει 1 βράση το αυγό το κατεβάζω. Προσέχω να μην ψηθεί το αυγό. Ρίχνω όλο το μείγμα στο πυρέξ και το ψήνω. Περιμένω ένα τέταρτο αφού το βγάλω από τον φούρνο και μετά το κόβω.

Τυρόπιτα εύκολη

5 αυγά, 1 κουτί γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, μισό κιλό κασέρι τριμμένο.

Τα ανακατεύω όλα μαζί και τα αφήνω μια ώρα περίπου. Παίρνω δύο φύλλα σφολιάτα, φύλλο κάτω γέμιση φύλλο πάνω.

Σουφλέ

300 γραμμ. κασέρι λεπτές φέτες, 300 γραμμ. βίτσερ (Αντόρο) τυρί, 300 γραμμ. κεφαλοτύρι, 300 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη ζαμπόν 15 φέτες, φρέσκο βούτυρο, τρία τέταρτα ψωμί τοστ (βγάζομε την κόρα) 6 αυγά ολόκληρα ενάμιση μπουκάλι γάλα φρέσκο.

"google ad"

Στρώνομε σε πυρέξ μια στρώση ψωμί και αλείφουμε βούτυρο μετά μια στρώση ζαμπόν και μισά τυριά. Κατόπιν ψωμί ζαμπόν και τα υπόλοιπα τυριά. Τελευταίο το τριμμένο τυρί (παρμεζάνα). Τέλος χτυπάμε τα αυγά και το ένα μπουκάλι το γάλα και περιχύνομε από πάνω. Όταν είναι να το ψήσομε ρίχνομε και το υπόλοιπο μισό μπουκάλι γάλα.

Μπαλάκια τυριού

1 βιτάμ, 3 νεροπότηρα αλεύρι, 3 αυγά, 1 μπέικη, ενάμιση νεροπότηρο τυρί ρεγγάτο μισό κιλό φέτα θρυμματισμένη.

Τα ανακατεύομαι όλα μαζί και τα πλάθομε σε μπαλάκια και τα ψήνομε σε μέτριο φούρνο.

Σπανάκι σουφλέ

Κόβομε το σπανάκι όπως για καλιτσούνια. Το μυρίζομε με λίγο λάδι πιπέρι κρεμμύδι αλάτι. Βάζομε λίγη κρέμα γάλακτος. Μουλιάζομε φρυγανιές μικρές στο ζεστό γάλα τις τραβάμε χωρίς να σπάσουν και τις βάζομε στο πυρέξ. Έχομε ψήσει κιμά όπως για μακαρονάδα και απλώνομε εναλλάξ με το σπανάκι. Τέλος από πάνω μπεσαμέλ και φούρνο.

Τυρόπιτα

700 γραμμ. φέτα, 150 γραμμ. γραβιέρα, μισή δόση μπεσαμέλ, 4 αυγά. Σφολιάτα κάτω γέμιση σφολιάτα πάνω.

Πρασοτυρόπιτα

2 κιλά πράσα ψιλοκομμένα μέχρι την αρχή του πράσινου. Ένα ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος, 750 γραμμ. φέτα τριμμένη, 1 κούπα γιαούρτι στραγγιστό , 70 γραμμ. βούτυρο, 5 αυγά, αλάτι – πιπέρι.

Αχνίζουμε τα πράσα με λίγο νερό σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ροδίσουν. Τα στραγγίζομε καλά προσθέτομε τον άνηθο το βούτυρο, ανακατεύομαι και τ’ αφήνομε να κρυώσουν. Προσθέτομε τα υπόλοιπα υλικά σφολιάτα κάτω – μείγμα- σφολιάτα φούρνος.

Τυροπιτάκια εύκολα

1 φαρινάπ, 1 βιτάμ λιωμένο, 1 γιαούρτι και λίγο αλάτι. Τα ανακατεύω και τα κάνω ζύμη. Γέμιση: Ένα τέταρτο τυρί άσπρο, 1 αυγό. Παίρνω κομματάκια ζύμη σαν καρύδι τα ανοίγω στρογγυλά πιτάκια βάζω γέμιση 1 κουταλιά τα κλείνω τα αυγών φουρνίζω.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...