16.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Αυγοκαλάμαρα
1 νεροπότηρο αλουσιά, 1 νεροπότηρο πορτοκαλόζουμο, 1 νεροπότηρο τσικουδιά, μισό νεροπότηρο ζάχαρη και όσο αλεύρι σηκώσει.
Ανοίγομε φύλλο. Το κόβομε τετράγωνα και με πολύ λάδι. Τα ρίχνομε στο λάδι και με 2 πιρούνια γυρίζομε τις διαγώνιες μύτες του φύλλου σχηματίζοντας το αυγοκαλάμαρο. Το σιροπιάζομε ως συνήθως (κρύο – ζεστό) προσθέτοντας στο σιρόπι την ώρα που βράζει 4 κουταλιές της σούπας μέλι. Τα πασπαλίζομε με πολλά καρύδια ζάχαρη κανελλογαρύφαλα και σουσάμι καβουρδισμένο.

Σουφλέ
300 γραμμ. κασέρι λεπτές φέτες, 300 γραμμ. τυρί βίτσερ (αντόρο), 300 γραμμ. κεφαλοτύρι, 300 γραμμ. παρμεζάνα τριμμένη ζαμπόν, 15 φέτες, φρέσκο βούτυρο, τρία τέταρτα κιλού ψωμί τοστ (βγάζομε την γύρω κόρα), 6 αυγά ολόκληρα, ενάμιση μπουκάλι γάλα φρέσκο.
Στρώνομε σε πυρέξ μια στρώση ψωμί και αλείφομε βούτυρο μετά μια στρώση ζαμπόν  και μισά τυριά. Κατόπιν ψωμί ζαμπόν και τα υπόλοιπα τυριά τελευταία την τριμμένη παρμεζάνα. Τέλος χτυπάμε τα  αυγά και το ένα μπουκάλι το γάλα και περιχύνομε από πάνω. Όταν είναι να το ψήσομε ρίχνομε και το υπόλοιπο μισό μπουκάλι το γάλα.

Καλιτσουνάκια γλυκό
Δύο ποτήρια λάδι ραφινέ, 1 ποτήρι κρασί αρετσίνωτο, 1 μπέικι, 1 βανίλια και ξύσμα λεμονιού. Περίπου 1 κιλό αλεύρι. Το  ζυμάρι πολύ μαλακό. Το αφήνομε 1 ώρα. Το κάνομε μπαλάκια και με το ξυλίκι  ή το χέρι το πατάμε και γίνεται στρογγυλό. Μισό κιλό μαρμελάδα βερίκοκο. Παίρνομε ένα τέταρτο μαρμελάδα σπασμένο καρύδι και λίγη κανέλα τα κλείνομε στα καλιτσουνάκια τα φουρνίζομε και πασπαλίζουμε με άχνη.

Μαργαρίτες
640 γραμμ. βούτυρο, 12 κρόκοι, 480 γραμμ. ζάχαρη, 1 κιλό αλεύρι, βανίλια.
Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη. Όταν χτυπηθούν καλά προσθέτομε τους κρόκους την βανίλια και τέλος το αλεύρι. Τις πλάθομε σαν μικρά καρύδια τις αλείφομε με ασπράδι και τους βάζομε χονδροκομμένα και ασπρισμένα αμύγδαλα.

Μηλόπιτα
6-7 ξυνόμηλα, τρία τέταρτα απ’ το μεγάλο βιτάμ, 2 φλιτζάνια ζάχαρη, 1 φλιτζάνα αλεύρι, ενάμιση κουταλάκι κανέλα, 1 κουταλάκι μπέικι πάουντερ, 1 ποτηράκι κονιάκ , 4 αυγά.
Τρίβομε το βιτάμ με το μισό φλιτζάνι την ζάχαρη. Έχομε καθαρίσει τα μήλα και τα κόβομε σε ροδέλες. Απλώνομε το βιτάμ στο ταψί και μετά βάζομε τα μήλα στο ταψί και τα πασπαλίζομε με το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι ζάχαρη και κανέλα. Εν τω μεταξύ έχομε κτυπήσει τα αυγά το αλεύρι την υπόλοιπη ζάχαρη και το μπέικι και τα ρίχνομε από πάνω. Την ψήνομε σε φούρνο  150 βαθμών μιάμιση ώρα περίπου. Μόλις την βγάλομε από το φούρνο το γυρίζομε σε μια πιατέλα και το πασπαλίζομε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Σεφταλιά
1 κιλό κιμά χοιρινό, 1 μπόλια αρνιού, 2 κρεμμύδια περασμένα από χοντρό τρίφτη, 3 κουταλιές μεγάλες μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι φυστικέλαιο, αλάτι , πιπέρι.
Πλένετε τη σκέπη (μπόλια) και τη βουτάτε σε χλιαρό νερό ν’ ανοίξει. Βάζετε σε λεκανίτσα τον κιμά τον πολτό  των κρεμμυδιών τον μαϊντανό και το λάδι. Αλατοπιπερώνετε και ζυμώνετε πολύ καλά. Πλάθεται σε μπιφτεκάκια. Τυλίγετε κάθε μπιφτέκι σ’ ένα κομμάτι μπόλια και τα ψήνετε στην σχάρα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...