15.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Κέικ με καρύδα
1 κεσεδάκι φυτίνη, 2 ποτήρια αλεύρι, 1 ποτήρι καρύδα, 1 ποτήρι ζάχαρη, μισό ποτήρι γάλα, 3 αυγά.
Σιρόπι: Ενάμιση ποτήρι ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό. Όταν ψηθεί και σιροπιαστεί χτυπάμε ένα ασπράδι με πέντε κουταλιές άχνη. Το αλείφομε και το πασπαλίζομε με καρύδα.

Κέικ σοκολάτα
Πέντε αυγά, 1 ποτήρι νερό, επτά κουταλιές σούπας κακάο, 1 μπεικι, 1 βιτάμ , δυόμιση ποτήρια ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι αλεύρι, βανίλια.
Σ’ ένα κατσαρόλι βάζομε το βιτάμ , το νερό, τη ζάχαρη και το κακάο να πάρει μια βράση. Χτυπάμε τα αυγά προσθέτομε το αλεύρι το μπέικι και τη βανίλια και ρίχνομε και το μείγμα του κακάο, κρύο και αφού έχομε τραβήξει ένα νεροπότηρο. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο περίπου 1 ώρα και όταν το βγάλομε και κρυώσει το περιχύνομε με το υπόλοιπο μείγμα που έχομε κρατήσει.

Κοπεγχάγη
Κρούστα: 320 γραμμ. αλεύρι, 160 γραμμ. φρέσκο βούτυρο, 80 γραμμ. ζάχαρη, 1 αυγό.
Πάστα: 320 γραμμ. αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα , 240 γραμμ. ζάχαρη, 6 αυγά, 250 γραμμ. φύλλο, 160 γραμμ. φυτίνη.
Σιρόπι: 960 γραμμ. ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό , λεμόνι, βανίλια.
Κτυπάμε λίγο το φρέσκο βούτυρο με την ζάχαρη προσθέτομε το αυγό και συνεχίζομε να χτυπάμε λίγη ώρα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτομε το αλεύρι και κάνομε μια ζύμη την οποία απλώνομε στο ταψί Νο 34. Αυτή είναι η κρούστα.
Για να κάνομε την πάστα χτυπάμε πρώτα τα ασπράδια μαρέγκα σφιχτή στη συνέχεια τους κρόκους με την ζάχαρη. Όταν οι κρόκοι, είναι καλοχτυπημένοι προσθέτομε λίγα αμύγδαλα, λίγη μαρέγκα ενώ χτυπάμε πολύ ελαφρά μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνομε την πάστα πάνω στην κρούστα και τελειώνομε το γλυκό με τα φύλλα τα οποία βρέχομε με την φυτίνη ένα – ένα. Ψήνομε το γλυκό σε μέτριο φούρνο και όταν έχουν ροδίσει τα φύλλα είναι έτοιμο. Όταν κρυώσει το γλυκό τελείως ετοιμάζομε το σιρόπι και το ρίχνομε από πάνω. Πριν το βάλομε στον φούρνο για ψήσιμο χαράζομε τα φύλλα ελαφρά σε μπακλαβαδωτά κομμάτια. Όταν βγει απ’ τον φούρνο και κρυώσει το χαράζομε μέχρι κάτω και σιροπιάζουμε.

Παβέ ψυγείου
400 γραμμ. κουβερτούρα, 300 γραμμ. μπισκότα σαμπάνιας, πέντε αυγά, 1 κουτί σαντιγί, 1 φλιτζάνα άχνη, 200 γραμμ. αμύγδαλα, 1 ποτήρι γάλα, λίγο κονιάκ, ανθόνερο, βανίλια.
Στο χλιαρό γάλα με το κονιάκ βουτάμε ελαφρά τα μπισκότα τα στρώνομε στο μάρμαρο να σουρώσουν και τα τοποθετούμε στο τάπερ. Εν τω μεταξύ έχομε καβουρντίσει τα αμύγδαλα και καραμελώσει. Τα κοπανίζομε λίγο και ρίχνομε τα μισά πάνω από τα μπισκότα. Μετά στρώνομε και την σαντιγί χτυπημένη με τους πέντε κρόκους και την άχνη. Κρατάμε ένα ποτήρι σαντιγί σκέτη για την κουβερτούρα και το βάζομε στην κατάψυξη. Ξαναστρώνομε τα υπόλοιπα αμύγδαλα και  από πάνω την κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί, έχομε προσθέσει  το ποτήρι την σαντιγί και τα πέντε ασπράδια χτυπημένα. Το σκεπάζομε και το βάζομε στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη πρέπει να μείνει πολλές ώρες. Το βγάζομε 5 λεπτά πριν το σερβίρομε.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Π. Πολάκης: «Μας ταΐζει σανό ο Μητσοτάκης!»

Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις τιμές των καυσίμων, ο...

Η Ελλάδα καταγράφει το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ

Το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα το...