20.8 C
Chania
Wednesday, April 24, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Φασόλια σαλάτα
Μισό κιλό φασόλια ξερά μικρά άσπρα
δύο κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες
τέσσερα φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
μισό φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
μισό φλιτζάνι λάδι
τρεις κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
λίγες μαύρες ελιές
ένα κουταλάκι μουστάρδα
αλάτι- πιπέρι

Βάζετε τα φασόλια από βραδύς να μουσκέψουν σε νερό. Βράζετε τα φασόλια έως ότου μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε, ρίχνετε σε μπολ και ανακατώνετε με κρεμμύδια φρέσκα και ξερά και με τον μαϊντανό. Χτυπάτε το λάδι με τον χυμό του λεμονιού, την μουστάρδα και το αλατοπίπερο. Περιχύνετε με τη σάλτσα. Προσθέτετε τις ελιές.

Πατατοκεφτέδες με μελιτζάνες

Ένα κιλό βρασμένες και ξεφλουδισμένες πατάτες, μελιτζάνες χωρίς πολλά σπόρια, μία φλιτζάνα φρυγανιά τριμμένη, μία κουταλιά της σούπας μπέικι πάουντερ, δύο κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό, ένα κρεμμύδι λιωμένο στο μπλέντερ, αλάτι και πιπέρι

Περνάτε τις πατάτες από τη μηχανή του πουρέ. Ετοιμάζετε τις μελιτζάνες στο γκριλ όπως για μελιτζανοσαλάτα, τις ξεφλουδίζετε, τις περνάτε στο μίξερ. Πρέπει να γίνει ένα φλιτζάνι πουρές μελιτζάνα. Ανακατεύετε τον πουρέ πατάτας με τον πουρέ με μελιτζάνα και τα υπόλοιπα υλικά και πλάθετε κεφτεδάκια. Τα τυλίγετε σε φρυγανιά τριμμένη και τηγανίζετε σε μπόλικο καυτό λάδι. Σερβίρετε με παντζάρια λαδόξιδο και σκορδαλιά.

Σκορδαλιά

Μία μέτρια πατάτα βραστή εντελώς κρύα, μία χονδρούτσικη φέτα βρεγμένο ψωμί μπαγιάτικο μόνο η ψίχα, μία σκορδοκεφαλή ολόκληρη κοπανισμένη στο γουδί (όχι δύο, τρεις σκελίδες αλλά ολόκληρο το κεφάλι) μία φλιτζάνα τσαγιού λάδι, ένα φλιτζάνι καφέ ξύδι, δύο – τρεις σταγόνες γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, τα χτυπάμε όλα μαζί στο διαβολάκι.

Χαλβάς Σμυρνέικος

Ένα λάδι, δύο σιμιγδάλι, τρία ζάχαρη, τέσσερα νερό

Βάζουμε στο ένα μάτι της κουζίνας το νερό, τη ζάχαρη, γαρύφαλλα, κανέλα, μασούρι και φλούδα λεμονιού.

Στο άλλο μάτι βάζουμε το λάδι με το σιμιγδάλι χοντρό και αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινο κουτάλι. Όταν τα αμύγδαλα έχουν καβουρδιστεί, το σιμιγδάλι είναι έτοιμο και χωρίς να αποσύρουμε από τη φωτιά, με ένα σουρωτό από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι που βράζει εν τω μεταξύ στο άλλο μάτι.

Στην αρχή είναι σαν σούπα το μείγμα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει και όταν τραβιέται σε μία μπάλα και έχει γυρίσει είναι έτοιμος ο χαλβάς. Τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε κανέλα σκόνη βάζουμε στο ψυγείο. Στη Σμύρνη τον σέρβιραν ζεστό.

Πίτα Μακεδονική

Φύλλα κρούστας (Μακεδονική ζύμη κόκκινη), μισό κιλό φέτα. Αν δεν υπάρχει Μακεδονική θα χρησιμοποιήσουμε το χοντρό χωριάτικο φύλλο. Κασέρι κεφαλοτύρι, μπέικον λεπτές λωρίδες, ντομάτα φετούλες πολύ λεπτές, πιπεριά φετούλες πολύ λεπτές, ελιές πράσινες, τέσσερα αυγά, μισό βιτάμ, ένα μπουκάλι σουρωτή.

"google ad"

Βουτυρώνω το ταψί και απλώνω ένα φύλλο στον πάτο. Σε κάθε φύλλο ρίχνω υλικά και σουρώνω το φύλλο σαν πλισέ. Το βάζω στο ταψί το ένα φύλλο δίπλα στο άλλο σουρωμένα όλα ένα – ένα. Λιώνω το βούτυρο και περιχύνω. Χτυπάω το αυγό με τη σουρωτή και περιχύνω. 200 βαθμοί Κελσίου επί 30 λεπτά.

Μακαρόνια Καγιάνα

Μισό κιλό μακαρόνια Νο 6 , 3-4 ντομάτες ψιλοκομμένες , δύο αυγά, ένα φλιτζάνι τυρί φέτα, δύο κρεμμύδια ψιλοκομμένα , ενάμιση φλιτζάνι λάδι, αλατι-πιπερι, 150 γραμ. κεφαλογραβιερα τριμμένη.

Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι βάζω το κρεμμύδι με μισό λάδι να μαραθεί. Προσθέτω ντομάτες αλάτι- πιπέρι μια φλιτζάνα νερό και τα βράζω περίπου 20 λεπτά. Χτυπώ αυγά, ανακατεύω με τυρί φέτα και τα προσθέτω στην ντομάτα που βράζει ανακατεύοντας. Βράζω μακαρόνια τα σοτάρω με το υπόλοιπο λάδι και τα σερβίρω με την σάλτσα ντομάτας και κεφαλοτύρι.

Τυροπιτάκια εύκολα

Ένα βιτάμ , μία φαρίνα, ένα γιαούρτι, λίγο αλάτι για τη ζύμη, τυρί και αυγά για την γέμιση.

Τυροπιτάκια κρουασάν

1 κούπα ραφινέ, ένα κουτί γάλα χλιαρό όπου διαλύω την μαγια στο μέγεθος του καρυδιού, ένα αυγό, αλάτι, μια πρέζα ζάχαρη και τα ανακατεύω όλα μαζί. Αλεύρι περίπου ένα κιλό παρά μια χούφτα. Τα ζυμώνω και αφήνω την ζύμη μισή ώρα περίπου. Την χωρίζω σε περίπου 10 μπαλάκια και ανοίγω σε στρογγυλό φύλλο. Το χωρίζω σε σταυρό. Τυλάμε σε κρουασάν το κάθε τρίγωνο. Βάζουμε σε αβουτύρωτο ταψί χωρίς να τα αυγόσουμε και στο ταψί σκορπάμε ένα βιτάμ και φουρνίζουμε.

Σουφλέ με τυριά

Ένα πακέτο φύλλα, μισό κιλό τυριά διάφορα, ένα τέταρτο μπέικον, τρία αυγά, μισό λίτρο γάλα.

Στρώνω ένα- ένα τα μισά φύλλα σε μια φόρμα για κέικ τρυπώντας στη μέση και βουτυρώνοντας τα βάζω τα τυριά τριμμένα, το μπέικον μου κομμένο, γυρνάω τα φύλλα που περισσεύουν προς τα μέσα και μετά τα υπόλοιπα ένα ένα και βουτυρωμένα. Από πάνω ρίχνω τρία αυγά χτυπημένα συν μισό λίτρο γάλα, αλάτι, πιπέρι και ψήνω στον φούρνο.

Πατσαβουρόπιτα (νόστιμη)

Ένα πακέτο φύλλα κρούστας, ένα τέταρτο στραγγιστό γιαούρτι, τέσσερα αυγά, μισό κιλό τυρί, ένα μπουκάλι σόδα, μια φλιτζάνα του τσαγιού σπορέλαιο.

Λαδώνω τη βάση ενός στρογγυλού μέτριου ταψιού. Στρώνω τα πρώτα τέσσερα φύλλα σουρωτά ραντισμένα ένα- ένα με λάδι και σουρωτή. Προσθέτω τη μισή γέμιση. Μετά βάζω 2-3 φύλλα αλειμμένα ένα-ένα με λάδι και σουρωτή. Ρίχνω το υπόλοιπο μίγμα. Στρώνω τα υπόλοιπα φύλλα. Αφήνω λίγο λάδι και σουρωτή για την επιφάνεια της πίτας. Ψήνω στους 180 βαθμούς για μια ώρα περίπου.

Μπουγάτσα (2)

Μισό κιλό φύλλα, ένα φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό, ένα κιλό γάλα, ένα βιτάμ, μια κουταλιά σούπας φρέσκο βούτυρο. Ενάμιση φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, τέσσερα αυγά, κανέλα- γαρύφαλλα στα φύλλα, βανίλια, άχνη ζάχαρη. Βράζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι και την ζάχαρη ώσπου να πήξει ελαφριά. Κατεβάζουμε. Ρίχνουμε μια κουταλιά βούτυρο, βανίλια. όταν κρυώσει λίγο ρίχνουμε τα αυγά. Ετοιμάζουμε τα φύλλα. Κάθε φύλλο, βούτυρο, κανέλλα, γαρύφαλλο. Στη μέση την γέμιση. Από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μια ώρα περίπου. Χαράζουμε και μετά το ψήσιμο από πάνω άχνη και κανέλλα.

Α.Κ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στον Δήμαρχο Χανίων ο Γιώργος Κουμεντάκης

Τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Γιώργο Κουμεντάκη,...