17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Πουτίγκα Σοκολάτα με ψωμί
Έξι φέτες ψωμί για τοστ χωρίς την κόρα, δύο φλιτζάνια φρέσκο γάλα, εκατό εβδομήντα πέντε γραμμάρια γάλα εβαπορέ, δύο κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο, δύο αυγά, δύο κουταλιές της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη, ένα κουταλάκι βανίλια ζάχαρη άχνη.

Για τη σάλτσα σοκολάτας
Εξήντα γραμ. κουβερτούρα, μια κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο, δύο κουταλιές της σούπας σιρόπι, ένα τέταρτο φλιτζανιού βούτυρο, δύο κουταλιές της σούπας ακατέργαστη ζάχαρη. Δύο τρίτα φλιτζανιού φρέσκο γάλα, μια κουταλιά γλυκού κορν φλάουρ. Βουτυρώνουμε ελαφρά ένα ταψί κι απλώνουμε τις φέτες του ψωμιού. Ζεσταίνουμε το φρέσκο και το εβαπορέ γάλα μαζί με τη σκόνη κακάο μέχρι να γίνουν χλιαρά ανακατεύοντας διαρκώς. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά, τη βανίλια και τη ζάχαρη και προσθέτομε το μείγμα με τα δύο γάλατα. Ανακατεύουμε καλά και περιχύνουμε τις φέτες του ψωμιού. Σκεπάζουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον δύο ώρες. Στη συνέχεια το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να ‘’στέκεται’’. Την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς για πέντε λεπτά. Ετοιμάζουμε την σάλτσα σοκολάτας. Ρίχνομε την κουβερτούρα, την σκόνη κακάο, το σιρόπι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το γάλα και το κορν φλάουρ σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να γίνει η σάλτσα λεία και ομοιόμορφη. Πασπαλίζουμε την πουτίγκα με λίγη άχνη ζάχαρη και την περιχύνουμε με την σάλτσα σοκολάτας χλιαρή, όχι καυτή.

 

Φράουλες γλυκό
(πολύ ωραίο)
Ενάμιση κιλό φράουλες μεγάλες και σκληρές
ενάμιση κιλό ζάχαρη μισή κούπα χυμό λεμονιού πέντε κούπες νερό μισό κιλό γλυκόζη βανίλια
Σε ανοιχτή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για περίπου επτά λεπτά. Προσθέτω τις φράουλες και τις βράζω πέντε λεπτά. Τις αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα. Τις τοποθετώ σε τρυπητό να στραγγίσουν. Στο σιρόπι προσθέτω το χυμό λεμονιού, τη γλυκόζη και τη βανίλια. Τα βράζω μέχρι να δέσει. Ξαναβάζω τις φράουλες και τις βράζω πέντε λεπτά ακόμα.

 

Φράουλες Μαρμελάδα
Ένα κιλό φράουλες, 1200 γραμ. ζάχαρη
Καθαρίζουμε και ως έχομε τις φράουλες τις λιώνουμε με το χέρι μας και στον πολτό αυτό προσθέτομε την ζάχαρη. Αφήνομε για μερικές ώρες και στη συνέχεια βράζομε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.

 

Τούρτα Φράουλα

Για το παντεσπάνι
2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 βανίλια
1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη
100 γραμ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη
5 αυγά
λίγο κονιάκ
½ φλιτζάνι γάλα

Για την κρέμα:
2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
5 κρόκους αυγών
½ φλιτζάνι αλεύρι
½ λίτρο γάλα
1 βανίλια
750 γραμ. φράουλες
2 κουταλιές βούτυρο

Για το Παντεσπάνι:
Στο μίξερ και σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τα ασπράδια να φουσκώσουν και ρίχνουμε λίγη – λίγη τη ζάχαρη, έναν – έναν τους κρόκους, τη βανίλια, το βούτυρο λιωμένο και τμηματικά εναλλάξ με το αλεύρι. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (ή στρώνουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί) απλώνουμε πάνω το μείγμα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα. Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε 3 οριζόντια κομμάτια. Το κομμάτι που θα χρησιμοποιήσουμε ως βάση το κόβουμε σε μεγαλύτερο πάχος, το ενδιάμεσο πιο λεπτό και ακόμα πιο λεπτό το τελευταίο κομμάτι.

Όλα τα κομμάτια τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ και μισό φλιτζάνι γάλα.
Για την κρέμα: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια.
Ρίχνουμε σιγά – σιγά το γάλα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις για να μη σβολιάσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη και αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μείγμα.
Κατεβάζουμε την κρέμα από τη φωτιά και ρίχνουμε έναν – έναν τους κρόκους των αυγών. Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, προσθέτουμε τις φράουλες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια. (Προαιρετικά μπορούμε να προσθέτουμε στην κρέμα ένα φλιτζάνι σαντιγί)

Για τη διακόσμηση:
1 ½ φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα
250 γραμ. σαντιγί
1.2 κιλό φράουλες
Βάζουμε στη βάση μιας πιατέλας το πιο χοντρό παντεσπάνι.
Χωρίζουμε την κρέμα στα τρία.
Απλώνουμε κρέμα στο πρώτο παντεσπάνι, τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και απλώνουμε κρέμα. Στρώνουμε το τελευταίο παντεσπάνι και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Τέλος απλώνουμε ομοιόμορφα τη σαντιγί στην κορυφή και στα πλαϊνά της τούρτας. Καλύπτουμε τα πλαϊνά της τούρτας με ασπρισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες και διακοσμούμε την τούρτα με φράουλες κομμένες στη μέση.

Α.Κ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ