16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Σαλάτα με ζυμαρικό και πεπονάκι
Διακόσια πενήντα (250 γρ.) γραμμάρια κοντό ζυμαρικό (αχιβαδάκι), ένα πεπονάκι γύρω στο ένα κιλό, 2 φέτες καπνιστό ζαμπόν, 4 κουταλιές ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο καθαρισμένο, μερικά φυλλαράκια βασιλικό ψιλοκομμένο, τον χυμό από ένα λεμόνι, χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι φλούδες παρμεζάνας.
Βράζετε το ζυμαρικό σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Το σουρώνετε και το βάζετε σε σαλατιέρα. Κόβετε το πεπονάκι και βγάζετε με το ειδικό κουταλάκι το ψαχνό του σε μπαλάκια. Κόβετε το ζαμπόν σε μικρούς κύβους. Προσθέτετε το λάδι και ανακατεύετε. Ψιλοκόβετε το σκόρδο και το προσθέτετε στη σαλατιέρα με τα ζυμαρικά μαζί με το πεπόνι και το καπνιστό ζαμπόν. Πασπαλίζετε με βασιλικό, πιπέρι, λεμόνι και την παρμεζάνα. Σερβίρεται κρύα.

Σαλάτα τόνου
Μία πιπεριά κόκκινη, μία πιπεριά πράσινη, δύο πιπεριές κίτρινες, 6 κουταλιές ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο , 1 φέτα ψάρι τόνο 750 γραμμ. περίπου , αλάτι χοντρό, 2 λεμόνια κομμένα σε τέταρτα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Κόβετε τις πιπεριές στα δύο, κατά μήκος. Βγάζετε τους σπόρους, τις βάζετε σε ταψί στρωμένο με αλουμινόχαρτο και τις ψήνετε στον φούρνο 50 λεπτά περίπου. Μόλις η φλούδα μαυρίσει τις βγάζετε από τον φούρνο τις κλείνετε μέσα στο αλουμινόχαρτο και τις αφήνετε να κρυώσουν για να ξεφλουδίζονται εύκολα. Κόβετε τις πιπεριές τις βάζετε σε πιατέλα. Μαζεύετε απ’ το αλουμινόχαρτο τους χυμούς και τους αναμιγνύετε με το ελαιόλαδο εκτός από μία κουταλιά που κρατάτε. Βάζετε στην πιατέλα με τις πιπεριές το σκόρδο, μαζί με το ελαιόλαδο. Τηγανίζετε ελαφρά τον τόνο 7 λεπτά από κάθε μεριά. Βγάζετε απ’ το ψάρι την πέτσα και το κομματιάζετε. Το βάζετε στις πιπεριές πασπαλίζετε με αλάτι.

Σαλάτα κοτόπουλο με τζίντζερ
Τέσσερα στήθη κοτόπουλο, μισό λίτρο γάλα, μία ώριμη ντομάτα, τρία μεγάλα μανιτάρια , ένα κομμάτι ρίζα τζίντζερ περίπου 2 εκατοστά, 20 γραμμ. βούτυρο λιωμένο, 200 γραμμ. κορυφές από βλίτα, 6 κουταλιές λάδι , 2 κουταλιές ξύδι, 1 κουταλάκι σάλτσα σόγιας, 2 κουταλιές ψιλοκομμένος κόλιανδρος , αλάτι, πιπέρι. Βάζετε τα στήθη κοτόπουλου από την προηγούμενη να μαριναριστούν στο γάλα. Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε την ντομάτα. Ψιλοκόβετε τα μανιτάρια, καθαρίζετε το τζίντζερ και το κόβετε σε λεπτά σαν σπιρτόξυλα κομματάκια. Τα αφήνετε όλα κατά μέρος. Αλείφετε με βούτυρο το κοτόπουλο και το βάζετε στο γκριλ σε σιγανή φωτιά να ψηθεί και να διατηρηθεί ζουμερό 20 λεπτά περίπου. Το αφήνετε κατά μέρος. Πλένετε τα βλίτα. Ετοιμάζετε βινεγκρέτ χτυπώντας το ελαιόλαδο με το ξύδι το αλάτι και το πιπέρι. Βάζετε τα βλίτα βρασμένα σε σαλατιέρα βάζετε τις ντομάτες και τα μανιτάρια ραντίζετε με βινεγκρέτ. Κόβετε το κοτόπουλο το προσθέτετε.
Ανακατεύετε προσθέτετε τη σάλτσα σόγιας και το τζίντζερ. Ανακατεύετε ξανά πασπαλίζετε με τον κόλιαντρο.

Μεσογειακή σαλάτα
Μία σαλάτα κατσαρή, 1 σέλερυ, ½ ματσάκι ραπανάκια, 1 μικρό φινόκιο, 1 μεγάλες καραβίδες, 100 γραμμ. ελαιόλαδο, 2 κουταλιές ξίδι από κρασί, τον χυμό από ένα λεμόνι, 1 κουταλιά ξίδι μπαλσάμικο, 1 βαζάκι ταπενάντ, μερικά κρουτόν, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πλένετε την καρδιά της σαλάτας. Την τυλίγετε με υγρή πετσέτα και την βάζετε στο ψυγείο. Αποχωρίζετε τα μπαστουνάκια του σέλερυ από τα φύλλα του, τα πλένετε και τα βάζετε στο ψυγείο. Κάνετε το ίδιο με τα ραπανάκια και το φινόκιο. Ψιλοκόβετε όλα τα λαχανικά και τα βάζετε σε μπώλ σκεπασμένα στο ψυγείο ως τη στιγμή που θα ετοιμάσετε τη σαλάτα.
Κόβετε τα κεφάλια και τις δαγκάνες από τις καραβίδες και αφαιρείτε το νεύρο από τις ουρές. Σωτάρετε σε τηγάνι με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο τα κεφάλια και τις δαγκάνες. Τα ανοίγετε, βγάζετε ότι ψαχνό υπάρχει, τα πιέζετε δυνατά σε σουρωτήρι, μέσα σε μπωλ, να βγάλουν τους χυμούς τους και τα αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε στο τηγάνι 1 κουταλιά από το ξίδι και ξύνετε τον πάτο του τηγανιού, να ξεκολλήσουν οι χυμοί. Σουρώνετε το μείγμα και ετοιμάζετε με αυτό βινεγκρέτ, προσθέτοντας το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ξίδι. Δοκιμάζετε και αλατοπιπερώνετε. Αφήνετε κατά μέρος τη βινεγκρέτ που ετοιμάσατε. Αλείφετε με ελάχιστο λάδι ένα τηγάνι με αντικολλητική επένδυση, σωτάρετε σε μέτρια φωτιά τις ουρές από τις καραβίδες και τις αλατοπιπερώνετε.
Αναμειγνύετε τα λαχανικά με την κατσαρή σαλάτα σε μπωλ και τα περιχύνετε με τη βινεγκρέτ. Γαρνίρετε τη σαλάτα με τις ουρές από τις καραβίδες, τις ραντίζετε με το ξίδι μπαλσάμικο. Αλείφετε τα κρουτόν με την ταπενάντ, τα τοποθετείτε στη σαλάτα και σερβίρετε αμέσως.

Σαλάτα με ταλιατέλες και λαχανικά
Εξήντα γραμμ. σκόρδο, καθαρισμένο, 120 γραμμ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, 150 γραμμ. φασολάκια, 400 γραμμ. κολοκυθάκια, 2 μπαστουνάκια σέλερυ, 100 γραμμ. φρέσκα τρυφερά κουκιά, τον χυμό από ένα λεμόνι, 1 ματσάκι βασιλικό κομμένο, 700 γραμμ. ταλιατέλες , 80 γραμμ. φλούδες παρμεζάνας, 12 φιλέτα αντζούγιας, στραγγισμένα από το λάδι της κονσέρβας, αλάτι και φεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κοπανίζετε το σκόρδο με 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Καθαρίζετε τα φασολάκια και τα πλένετε. Πλένετε τα κολοκυθάκια και το σέλερυ. Με το ειδικό εργαλείο τα κόβετε σε λωρίδες, τα βράζετε, μαζί με τα φασολάκια σε κατσαρόλα ατμού, 10 λεπτά περίπου και τα σουρώνετε. Βράζετε σε άλλη κατσαρόλα τα κουκιά, 20 λεπτά περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν. Τα σουρώνετε. Βάζετε σε σαλατιέρα το υπόλοιπο ελαιόλαδο, μαζί με τον χυμό λεμονιού, τα λαχανικά τον βασιλικό, εκτός από λίγο που κρατάτε, και το κοπανισμένο σκόρδο. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη σαλάτα να μείνει 1 ½ ώρα περίπου.
Βράζετε το ζυμαρικό, το σουρώνετε και το αφήνετε να κρυώσει. Το προσθέτετε στη σαλατιέρα, μαζί με τις φλούδες παρμεζάνας, τα φιλετάκια αντζούγιας και τον υπόλοιπο βασιλικό. Σερβίρετε τη σαλάτα δροσερή.

Α.Κ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η “Άνοιξη της Κοραή” 2024: Χανιά, βιώσιμη πόλη

Τους στίχους του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Είναι...

Ποδηλατοπορεία από τα σχολεία της Κοραή

Στην ποδηλατοπορεία με την οποία θα κλείσουν οι εκδηλώσεις...

Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά: Να επαναλειτουργήσει το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι

Ερώτημα σχετικά με το Μουσείο Αλιείας στο Κολυμπάρι καταθέτει...

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...