19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Τριγωνάκια με αμύγδαλο

Μισό κιλό φύλλο κρούστας μισό κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα και περασμένα στο μπλέντερ, μισό κιλό ζάχαρη άχνη, ένα αυγό μόνο το ασπράδι, μισό κρασοπότηρο ανθόνερο *, δύο βανίλιες, άχνη για πασπάλισμα.
Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα περνάμε από την μηχανή. Κατόπιν ρίχνουμε σε κατσαρόλα τα αμύγδαλα, την ζάχαρη, το ασπράδι, το νερό και λίγο ακόμα νερό και τα αφήνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Κόβουμε το φύλλο λωρίδες και τυλίγουμε σαν τυροπιτάκι, αφού λαδώσουμε πρώτα το φύλλο. Τα αφήνουμε να ροδίσουν και μόλις τα βγάλουμε όπως είναι ζεστά τους βάζουμε από πάνω ζάχαρη άχνη.

 

Καλιτσουνάκι γλυκό

Δύο ποτήρια λάδι ραφινέ, 1 ποτήρι κρασί αρετσίνωτο, 1 μπέικι, 1 βανίλια και ξύσμα λεμονιού. Το ζυμάρι πολύ μαλακό. Περίπου 1 κιλό αλεύρι. Το αφήνουμε 1 ώρα το κάνουμε μπαλάκια και με το ξύλο ή με το χέρι το πατάμε να γίνει στρογγυλό. Μισό κιλό μαρμελάδα βερύκοκο, 600 gr. Καρύδι αλεσμένο, κανέλλα αναμειγνύομε και κλείνομε και διπλώνομε σαν καλιτσουνάκι. Φουρνίζομε και πασπαλίζομε με ζάχαρη άχνη.

 

Γαρίδες σαγανάκι

Ενάμιση κιλό γαρίδες νούμερο 5, ενάμιση ποτήρι νερό, ενάμιση λεμόνι, ένα κουτί ντοματάκια, δύο κόκκινες ντομάτες, ένα κρεμμύδι, λάδι, πιπεριές, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ένα κουταλάκι ζάχαρη, ζωμό από τις γαρίδες, μισό κιλό φέτα.
Βράζομε τις γαρίδες με το νερό, το λεμόνι και το αλάτι. Σουρώνομε τις γαρίδες και κρατάμε το ζωμό για την σάλτσα.
Σάλτσα: Αλέθομε τα ντοματάκια και την ντομάτα, τα βάζομε στην κατσαρόλα, προσθέτομε την πιπεριά, την οποία πετούμε στο τέλος, λάδι, κρεμμύδι, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ένα κουταλάκι ζάχαρη και το ζωμό από τις γαρίδες. Τα βράζομε μέχρι να ψηστεί η σάλτσα. Όταν είναι έτοιμη την ρίχνουμε στο ταψί Νο34 κόβομε δυό πιπεριές μετά τοποθετούμε τις γαρίδες τις οποίες έχομε καθαρίσει μόνο το σώμα και τέλος βάζομε τη φέτα κομμένη σε λεπτά φετάκια. Ψήνομε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσουν λίγο.

 

Μύδια τηγανητά

Καθαρίζομε και πλένομε τα μύδια (ή τ’ αγοράζομε κατεψυγμένα). Τα βράζομε λίγο και αφού μισοκρυώσουν τα σουρώνομε και τα βγάζομε απ’ τα όστρακά τους. (Και χωρίς να τα βράσομε, 5-6 λεπτά στην φωτιά και ανοίγουν)
Τα αλατοπιπερώνομε. Χτυπάμε δυό αυγά με πέντε κουταλιές γάλα, προσθέτομε το ένα τρίτο της φλυτζάνας αλεύρι μέσα στο οποίο ανακατεύομε μια κουταλιά μπέικι. Βουτάμε μέσα στο χυλό 2-3 μύδια μαζί και τα τηγανίζομε σε μπόλικο λάδι

 

* Το γνήσιο ανθόνερο στην Μικρά Ασία το έφτιαχναν αποκλειστικά με απόσταξη ανθέων νεραντζιάς. Εδώ, κάναμε ανθόνερο και με άνθη πορτοκαλιάς, λεμονιάς και λοιπών εσπεριδοειδών. Πολλές φορές κάποια ανθόνερα που αγοράζομε πρέπει να λέγονται λουλουδόνερα, γιατί απλά δεν είναι ανθόνερα. Είναι από φύλλα και όχι από άνθη, από τριαντάφυλλα και άλλα λουλούδια. Ωραία, αλλά όχι τόσο φίνο άρωμα όσο το ανθόνερο από άνθη νεραντζιάς. Τέλειο, στο γαλακτομπούρεκο, στα αμυγδαλωτά και σε άλλα γλυκίσματα.
Μερικές κυρίες, δήθεν γκουρμέ, σνομπάρουν το άρωμα από ανθόνερο. Τις πληροφορούμε: 1) ότι μάλλον δεν το γνωρίζουν το γνήσιο και 2) ότι γλυκό χωρίς άρωμα είναι σαν γυναίκα χωρίς άρωμα

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...

ΜέΡΑ25: Παρουσίασε το ευρωψηφοδέλτιο – Ξεχωρίζουν Βενετσάνου, Γρηγοριάδης, Ρεβενιώτη, Χρανιώτης

Το ευρωψηφοδέλτιο της ενωτικής πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά για...

Αυτοί είναι οι 42 υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Νέας Αριστεράς – Μάρω Δούκα, Σακελλαρίδης και Φίλης στη λίστα, όλα τα ονόματα

Τους 42 υποψήφιους και υποψήφιες ευρωβουλευτές/τριες της Νέας Αριστεράς ανακοίνωσε ο...