14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Σαλιγκάρια με κρεμμύδια

Τα σαλιγκάρια τα ταΐζομε πρώτα για να «καθαρίσουν». Τα βάζομε σε τσουβαλάκι που να ‘χει τρύπες όχι μεγάλες να φύγουν, ίσα – ίσα να παίρνουν αέρα. Τους βάζομε μερικά κλωνάρια θυμάρι ή μακαρόνια σπασμένα. Μετά από δύο μέρες τα βγάζομε, τα καθαρίζομε επιφανειακά, τινάζομε το τσουβάλι και τα ξαναβάζομε μέσα. Τους ρίχνομε πάλι μερικά κλωνάρια θυμάρι ή μακαρόνια και τα ταΐζομε ανά δύο μέρες επί 10 μέρες περίπου. Στο διάστημα αυτό έχουν στουμπώσει, όσα είναι άρρωστα έχουν ψοφήσει, τα πετάμε.

Πέρνομε όσα θέλομε να μαγειρέψομε. Μ’ ένα μαχαιράκι βγάζομε την τσίπα που έχουν κάνει.

Τα πλένομε καλά – καλά. Τα βάζομε σε νερό. Τ’ αφήνομε να βγάλουν τις μύτες τους. Όταν τις έχουν βγάλει όλα τα βράζομε σε αλατισμένο νερό. Όταν βγει ο αφρός τους τα τραβάμε και τα ξαναπλένομε (περίπου 15 λεπτά βράσιμο). Μετά βάζομε σε τσικάλι 1 φλυτζάνα λάδι και τα σαλιγκάρια και τσιγαρίζομε ένα κιλό κρεμμύδια, προσθέτομε μισό κιλό φρέσκες ντομάτες ξυσμένες, 2-3 φύλλα δάφνη και τσιγαρίζομε. Προσθέτομε λίγο νερό και όταν δέσει βάζομε πιπέρι, λίγη ρίγανη και μισό ποτηράκι άσπρο κρασί. Βράζομε λίγο ακόμα περίπου 5 λεπτά. Συνοδεύομε με τηγανητές πατάτες.

(Τους χοχλιούς μετά που θα στουμπώσουν τους βράζουν και τους διατηρούν στην κατάψυξη. Αυτή η μέθοδος έχει επικρατήσει τελευταία γιατί είναι πολύ βολική. Την έχω εφαρμόσει κάποιες φορές αλλά προτιμώ και συνεχίζω με την παλιά μέθοδο. Να τα διατηρώ ζωντανά στουμπωμένα. Γιατί λέω ότι είναι να ψοφήσει ας ψοφήσει. Αν είναι άρρωστο αν έχει φάει φυτοφάρμακο, αν γενικά δεν είναι γερό ας ψοφήσει. Ενώ αν τα βράσω στις 10 μέρες που χρειάζεται να στουμπώσουν δεν προλαβαίνει να ψοφήσει και το τρώμε. Ίσως να κάνω λάθος, αλλά έτσι προτιμώ)

Παστέλι

Μισό κιλό μέλι, μισό κιλό σισάμι.

Βράζομε το μέλι σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύομε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστούν φυσαλίδες. Σε λαδόκολλά απλώνομε το μείγμα, φροντίζοντας να μην υπερβαίνει στο πάχος τα δύο εκατοστά. Μόλις κρυώσει το κόβομε κομμάτια.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ